Badkamer verlichting /led/dimbaar/ en veilig.

Veertje

  • #1
Hoi Hoi,

Misschien zoals de titel al sugereert wil ik graag wat spotjes in de badkamer ophangen, we gaan een nieuw verlaagd plafond er in zetten, en daar moeten dan 6 mooie spotjes in komen.

Naturlijk wil ik graag led verlichting, (energie zuining en mooi licht) maar ik wil ook veiligheid, nu heb ik gelezen dat we daarvoor ip65 spotjes voor moeten hebben (boven de douche en bad bv.)

Voor een stukje luxe zoeken we ook nog eens dembaar licht, nu zit ik te zoeken maar kan het nergens vinden, het lijkt er op of er geen dembaar led verlichtin gis, en die ook nog eens aan de veiligheids norm voldoen.

Daarnaast zit ik me ook te bedenken of het wel zo verstandig is om led te nemen met een inbouw plafond, omdat dit blijkbaar alleamaal met transformators werkt en mocht die kapot gaan kunnen we er niet meer bij.

wat zouden jullie doen....of hebben jullie gedaan.

prioriteit 1 is veiligheid. 2 makkelijk aansluiten (liefst zonder transformator) 3. is luxe dus dembaar.

Alvast bedankt voor jullie hulp klussers !

Vera.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Zoek eens op led verlichting 230 volt daar zijn meerdere die dimbaar zijn.
bij de 12 volt varianten zijn er maar weinig.
en altijd ip 65 gebruiken
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Mocht je iets met trafo kiezen, zorg er dan voor dat de trafo en aansluitingen via het boorgat van het spotje bereikbaar blijven.
 

Veertje

  • #4
Ik heb gezocht maar kan niet echt iets vinden.

Ik zal morgen eens langs de verlichting speciaal zaak gaan...

Misschien als afsluitende vraag, hoe verbind ik de verlichting aan elkaar.

Ik krijg uit het plafond een 3 aderige kabel, deze kan ik dan direct op 1 spot aansluiten, maar is er ook een manier om door te lussen, ik ken de kroonsteentjes wel maar dat lijkt mij niet echt meer van deze tijd.
is er iets wat makkelijk, veilig en snel werkt om de boel te vertakken.

Mvg,

Vera
 

Arnold_L

  • #5
Zoek ook niet specifiek op LED armaturen, daar zijn nog niet zoveel van. In pricipe (even kijken naar de inbouwdiepte) kun je met ieder armatuur waar bijv een GU5,3 voet in zit (halogeen 20W, 12V) of een GU10 (230V) gebruiken voor je LED lichtbron.

Je kan de kabels idd doorlussen voor 12V. Voor 230V kun je ook doorlussen, maar zorg dan wel voor een goede lasdoos/koppelbox
 

Tapie

  • #6
Ik heb net in een gipsplatenplafond LED inbouwspots aangelegd. Ik heb een gewoon setje halogeen spots gekocht (230V) en de pitjes vervangen voor dimbare GU10 power leds (230V). Geen trafo, dimbaar met een gewone gloeilamp dimmer. Werkt super!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu