LED- inbouwspots aansluiten

Techniekleek

  • #1
Wie kan mij helpen bij het volgende:
In een woonruimte wil ik 4 LED inbouwspots met drivers ( input 240V, output 16V ; 800mA) plaatsen met een schakelaar.
Vraag 1 : parallel of in serie
2 : welke schakelaar
3 : hoe ziet het stroomschema er dan uit ?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Als het 240V is dan altijd parallel
Schakelaar kan gewoon een 240V schakelaar zijn
Schema is niet zo moeilijk met de fase ga je van de schakelaar naar alle drivers en op de andere kant sluit de de nul aan op alle drivers.
 

Techniekleek

  • #3
Hartelijk dank voor uw reactie. Na plaatsing van mijn vraag ben ik zelf aan de slag gegaan. Inderdaad heb ik ze parallel geschakeld. Alleen kreeg ik geen licht uit de spotjes. Na er andere drivers tussen gezet te hebben , lukte het wel. Hoe dat kan? Ik weet het nog niet.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Daarom gebruik ik liever gewoon GU 10 lampjes dan zit je niet te klooien met drivers ed. simpel de lamp er in op 230V en klaar en doet hij het niet meer dan een lampje van 3 a 4 euro vervangen en hij doet het weer.
Probleem met drivers is dat je er vaak maar weinig aan kan meten, hij doet het of hij doet het niet, de rest is elektronica die het sowieso niet doet als je geen lamp aansluit maar alleen je meetpennen en sluit je wel een lamp aan dan kan de spanning direct in elkaar klappen zodat je nog niets kunt meten.
 

Techniekleek

  • #5
Dus het gebruik van drivers bij inbouwspotjes levert alleen maar nadelen op?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ja en nee.
ja want deze zijn vaak een stuk duurder en je moet er plek voor hebben om er weer bij te kunnen komen, daarnaast is het vaak zoeken om geschikte vervangingsdrivers te vinden mocht er 1 stuk gaan.
Vaak worden ze geleverd met vast ingebouwde ledlampen en gaat er dan een lamp stuk dan moet je er maar net 1 weten te vinden met dezelfde afmetingen en vorm of je moet ze meteen alle 3 gaan vervangen.

nee want door de lagere spanning kun je ook minder diepe inbouwspotjes gebruiken wat met GU10 lampen niet mogelijk is. Maar heb je 8 cm of meer ruimte tussen je plafond dan kan GU10 dus prima.
 

Techniekleek

  • #7
Dankjewel voor de deskundige uitleg.
Je bent nooit te oud om te leren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu