Lastige muren

Awol

  • #1
Het volgende is het geval. Wij hebben een huis gekocht dat op zich vrij oud is. Daarvan zijn eigenlijk alleen de fundering en muren oud, want in 1997 zijn alleen deze blijven staan en is hierbinnen alles opnieuw gebouwd.

De muren zijn wel 100 jaar oud denk ik. Ze zijn dik en massief. Opzich gunstig, maar ook weer niet, want ze zijn dus niet geïsoleerd en we zitten met het probleem dat aan de binnenkant er toch wel wat vochtplekken zijn en ook hier en daar wat schimmel. Van buiten is de muur gestuct en op sommige plekken is er hier wat water achter gekomen en is het stucwerk daardoor losgekomen. Isolatie op de gevel zetten is niet zo eenvoudig, aangezien er ook lijsten om de ramen en deuren op de gevel zitten.

Nou vragen wij ons af hoe dit alles te verhelpen of behandelen. We willen de gevel weer netjes maken, maar kun je het losse stucwerk weghalen, bijwerken en dan daaroverheen een laag aanbrengen/ verven om het waterdicht/ vochtregulerend te maken, zodat er minder vocht in de muur komt en dus ook aan de binnenkant? Of moet je het stucwerk allemaal weghalen en dan de beschermende laag aanbrengen en dan opnieuw stucen en verven?

Kan ik aan de binnenkant de muur behandelen om vocht en schimmel tegen te gaan? Zo ja, hoe kan dat dan het beste in combinatie met de buitenkant van de gevel?

Het is voor ons echt een lastig probleem en hoe we het moeten aanpakken. We hopen daarom dat iemand ons kan helpen met een goed oplossing.

Alvast bedankt.

Groeten.
 

Bernhard

  • #2
De vocht plekken ontstaan door condensatie van waterdamp.
De binnenzijde van de muur is zo koud dat hierdoor schimmel ontstaat.
Dat de muur te koud is kan door problemen komen met de buitenkant en of met de fundering. Vaak is een regenafvoer onder het maaiveld defect.
Dan wordt de fundering nat en daardoor erg koud. De kou trekt dan door naar boven en zo kan schimmel en condens ontstaan.
controleren op defecte regenafvoeren is eenvoudig uit te voeren.
De fundering kan ook niet of onvoldoende geïsoleerd zijn. Een oplossing is dan de buitenkant van de fundering met glassfoam te isoleren.
Doordat de buitenkant van de muur te lang nat is wordt de muur over een langere periode aan de binnenkant te koud en ontstaat er condens.
De muur aan de buitenzijde isoleren is beste manier van isolatie.
Voor de ramen en deuren zijn speciale isolatiestukken in de handel.
mvgr Bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu