Lastige waterdichting, folie langs inham buitenmuur

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Ik ben aan het puzzelen op een lastige profilering van een waterkering in de buitengevel. Het gaat om een imham die goed waterdicht moet worden, dus ik zoek een naadloze oplossing. Het komt niet in het zicht, hoeft er niet mooi uit te zien.

Hieronder staan de twee opties die ik bekeken heb, telkens buitenaanzicht van een proefmodel. (De onderstijl is afgeschuind.)

A. Folie eromheen vouwen



De gebruikte folie is even voor de test, in werkelijkheid gaat het om een zwaardere kwaliteit die moeilijker te vouwen zal zijn. Ik ben bovendien bang dat in de hoek snel water in de vouw zal blijven hangen. Dat kan zorgen voor problemen: ik heb al eens gezien hoe vocht zelfs door het gat van een nietje schade kan veroorzaken, als er continu water opstaat.

B. EPDM vormfolie



Hier heb ik een stuk EPDM over de hoek gezet. Dit lijkt me een nettere oplossing, maar het materiaal is erg duur. Ik moet zo'n 40 meter op deze manier afwerken, dat tikt aan.

Dan de vragen:

1. Zijn er nog meer oplossingen te bedenken, dan deze twee?

2. Voor optie B, bestaan er andere materialen die net zo rekbaar zijn als EPDM vormfolie, maar dan goedkoper?

Dank!
Wim
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik snap niet helemaal hoe dit probleem zich voordoet. Kan je vertellen wat voor aansluiting het precies is? Heb je een (getekend) detail?

Misschien kan je beter DPC folie gebruiken?
 

Wamelis

  • #3
Ik zal proberen uit te leggen waarom het gaat, nu met betere foto's.

Eerst de situatie in het echt, dit raamwerk is gebouwd voor een extra verdieping op mijn huis:



Zoals je ziet moet alles nog bekleed worden. Het is een onbereikbare plek, dus ik heb een methode uitgewerkt (goedgekeurd door architect) om alle buitenbekleding *van binnenuit* aan te brengen. Het is eigenlijk het principe van een binnendraaiend raam, maar dan voor een hele gevel.

Hetzelfde raamwerk als hierboven, maar dan in het schaalmodel dat ik eerder heb gemaakt:



In de volgende foto is van binnenuit een inzetframe tussen de stijlen gezet. Daarop is vantevoren de buitenbekleding al geplaatst:



Op de constructieve stijlen komt verticaal potdekselrabat, op het inzetframe idem, waardoor alles mooi in elkaar past. Waterslagprofielen zorgen voor de afwatering.

Tussen het inzetframe en de constructiestijlen zit rondom een naad - die moet heel goed afgedicht worden. De naden links/rechts/boven zijn niet zo moeilijk, die zijn met compressband en waterslag eenvoudig dicht te krijgen.

Maar de naad aan de onderkant is lastig in de hoeken af te dichten. Daar gaat de vraag over.

Hier een betere foto van zo'n hoek, de testversie met edpm:



op de foto is een klein stukje epdm te zien voor de test. In het echt zou het een lange epdm strook zijn die helemaal rondom de gevel loopt.

Om zo'n hoek naadloos of te dekken, moet het materiaal behoorlijk plooibaar zijn. Met DPC folie gaat dat niet lukken, met EPDM vormfolie lukt het nét. Gewone folie kan ook (zie 2e foto), maar dan moet het in een puntzak gevouwen worden, wat me geen prettig gevoel geeft.

Gelukt om het zo duidelijk te maken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
1
Gerelateerde onderwerpen
Stucen lastige overgang
Lastige muren

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu