Lagers Zanussi FLS 1042 vervangen

Sjors1973

  • #1
Van mijn wasmachine (Zanussi fls 1042) uit 1999 zijn de trommellagers defect. Ronddraaien klinkt als koffiemalen, centrifugeren als een losgeslagen straalmotor. Ik vind diverse topics over Zanussi, maar deze machine heeft een RVS trommel en Kuip.

Als het enigszins te doen is wil ik toch wel proberen de lagers en afdichting te vervangen, vraag is, is dit te doen ? Is de stervormige behuizing waar de lagers ingeperst zitten te verwijderen ? of moet de kuip uit elkaar om de trommel van vooraf te verwijderen om zo bij de lagers te komen ?

Worden de lagers los vervangen en ingeperst of wordt de complete behuizing vervangen (met echt teveel werk en kosten wordt de keuze voor een nieuwe makkelijk)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij deze machine kan de ster losgedraaid worden, aan de ster trekken tegelijkertijd iemand met een houten hamer de as terug laten tikken, de lagers met een pen er van achter af uit de ster tikken.

Ook de afdichtingsring moet vervangen worden, let op hoe deze gemonteerd is.
Is de as van de trommel beschadigd dan is het beter een nieuwe machine te kopen, de lagers zijn anders snel weer kapot.
 

Sjors1973

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie,

Het losdraaien van de ster heb ik ondertussen gedaan. Het lijkt echter of er tussen de uiteinden van de ster en de kuip een soort kit zit (bouten waren ook vrij moeilijk los te krijgen) . Is het een kwestie van gewoon hard genoeg aan de ster trekken zodat dit spul vanzelf loslaat of kan ik dat beter anders aanpakken ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een schroevendraaier tussen de rand van de kuip en de ster zetten en voorzichtig druk uitoefenen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu