Krimscheuren en vering badkamervloer

Fureddo

  • #1
Heren/mede klussers,

Ik ben momenteel bezig met de voorbereidingen van een lewis vloer in de badkamer.
De overspanning van de houten balken bedraagt 5,25m en de hoh afstand bedraagt ca 0,4m. Op deze houten balken heb ik underlayment platen gelegd (vering is hier door een stuk minder). Hierop wil ik direct de lewis vloer aanbrengen. Door het beton gaan de houten balken (heb ik berekend) ca 4cm doorbuigen. Qua sterkte van de balken is dit geen probleem. Nu heb ik nog een aantal vragen mbt het veren van de vloer en krimpscheuren? Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen.

1)Is het verstandig bij een LEWIS vloer een bovennet (rond 8mm hoh 150mm) aan te brengen ter voorkoming van krimpscheuren?
2)Is het gezien de vering van de vloer aan te raden lewis platen te vernagelen op de houten balken. De vloer werkt dan als een geheel en gedraagt zich stijver. Er komt wel elektrische vloerverwarming in de egalinelaag.
3)De badkamer balken heb ik in de muur gemetseld. Dit betekend dat dit een zogenaamde scharnierende oplegging is en enigszins kan roteren. Als ik rotatie van de balken beperk (dmv van een stalenschoen/ hoekstaal) wordt de doorbuiging ca 5 maal zo klein. Ik verwacht dan dat de vering ook een stuk minder wordt.
4)Is het verstandig op de betonvloer isolerende platen aan te leggen.

Alvast bedankt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zie de doorbuiging van de balken met 4 cm wel als probleem, u kunt wel van alles berekenen mar dit zou ik dus even aan een constructeur overlaten.

Eerst underlaymentplaten leggen is totaal overbodig, dat levert extra gewicht op, lewisplaten kunnen direct op de balken.

In dit topic staan al wat tips.

3. Waar haalt u dit vandaan ?

4. Idem.
 

Fureddo

  • #3
Jan, dank voor je reactie en de verwijzing. De underlayment platen liggen er al en hebben qua stijfheid een positieve invloed en zijn mi behoudens het beetje extra gewicht zinvol. Ik kan zelf constructie berekeningen maken dus ik weet wat dat betreft wel waar ik over praat. De maximaal toelaatbare doorbuiging van de balken bedraagt circa 2cm. En ter plaatste van scheidingswanden maximaal 1cm. Dit betekent dat 4cm idd te veel is.

Een constructieve aanpassing kan dan zijn dat je de rotatie van de muuroplegging beperkt. Dan wordt de doorbuiging in het midden van de ligger 5 maal kleiner als je deze voledig kan voorkomen. Dus minder dan 1cm. Dit betekent wel dat er momenten op de muur komen.

Ik heb idd de tegenstrijdige verhalen gehoord mbt het vernagelen. Het gaat mi over eht overdragen van schuifspanningen. Het berekenen van de uitzetting door temperatuur gradiënten van staal-beton vloeren heb ik nog nooit gedaan (ga ik wellicht nog wel doen). De betonvloer moet voldoende schuifspanningen kunnen afdragen als je de vloer vernageld. Hieromtrent kan je extra wapening aanbrengen en verkleint de kans op krimp scheuren.

Ik verwacht dat als je de draagbalken ondersteund tijdens het storten, en als de betonvloer vernageld is in de balken, dat er een hout-betonvloer ontstaat. Deze vloer zal veel stijver reageren en dus minder gevoelig zijn voor bvb dynamische belasting in de vorm van vering en trillingen.

Daarnaast heb ik pas “eigen huis en tuin bekeken
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De vloer vernagelen kan betekenen dat er scheuren ontstaan door de verschillende werking van de toegepaste materialen.
Bij gebruik van lewisplaten is de vloer stijf genoeg, zo'n vloer is niet bedoeld als versteviging van de balklaag, de balklaag blijft de primair ondersteunende functie houden.
Ik zou lichtgewicht beton gebruiken en dan een iets dikkere laag met een krimpnet erin.

Wat betreft het scheluw trekken van de balken, bij de muur dwarsbalken tussen de volledige hoogte van de balken aanbrengen voorkomt dat er krachten op de muur komen.
Daarbij blijven de balken wel scheluw trekken maar dit verplaatst zich, het is vrijwel onmogelijk dit trekken te voorkomen.
U kunt om de meter zo'n dwarsbalk plaatsen tussen alle balken om het zoveel mogelijk uit te sluiten.

Die isolatie platen die u bedoelt ken ik niet.
 

Fureddo

  • #5
Jan, bedankt weer voor je reactie. De balken zijn in de muur gemetseld, maar niet verankert. Er is derhalve nog wel wat rotatie mogelijk. Ik bedoel te zeggen dat als je de rotatie (als gevolg van de belasting van de betonvloer) van de houten balken nabij de muur kan verminderen er meer momenten worden overgedragen op de muur. (De hoek tussen de balken en de muur dient dus nagenoeg 90 graden te blijven). Dit komt dan enerzijds de sterkte van de balken ten goede alsmede de doorbuiging en de vering. Deze momenten kan je idd met een houten dwarsbalken spreiden op de muur, mi kan dit ook met hoekstalen of iets dergelijks (De oppervlakte van een zo’n hoekstaal moet ik nog wel even narekenen).

Naar mate de overspanning groter wordt, wordt de doorbuiging feitelijk maatgevend. Bij een overspanning van ca 5m is er sprake van een relatief grote permanente doorbuiging een relatief kleine bijkomende doorbuiging. De sterkte is ruim voldoende.

Omdat ik niet goed in kan schatten wat de vering uiteindelijk zal zijn, denk ik voorlopig aan het volgende.
• Ter plaatste van de slaper ga ik de een bestaande houten balk onder steunen door een stalen frame (H-profiel). Dit verminder de vering en deze balk is al relatief veel doorgebogen).
• De underlayment platen blijven gehandhaafd. Wel gaten tbv ventilatie.
• Licht gewicht beton op de lewis-platen. Het beton stort ik alleen daar waar nodig. Dus niet onder kasten en ligbad.
• Er wordt een krimpnet aangebracht 8mm hoh 150mm.
• Ik ga de lewis platen stevig vastzetten op de houtenbalken. Hierdoor verwacht ik samenwerking tussen de balken en de betonvloer. (hierdoor zijn dwarsbalken niet meer nodig, de balken worden tijdens de stort op diverse locaties ondersteunt)
• Rotatie beperken door hoekstalen boven aan de balken te plaatsen.

Als iemand nog aanvullende opmerkingen heeft, dan is dat altijd welkom.

Op die isolerende platen kom ik nog terug.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou toch maar beton storten op de hele vloer, de hele vloer bepaalt de sterkte, als u daar gedeeltes uit laat zie ik het somber in wat betreft de sterkte en werking.
De platen vormen samen met de beton een constructief geheel, om daar stukken uit te laten lijkt me niet verstandig.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Inderdaad Geen openingen open laten in de betonvloer.
Dit zal de gehele betonvloer verzwakken.

En dat extra betonnet hoeft ook helemaal niet, heeft helemaal geen meerwaarde bij gebruik van lewis platen.

Ik weet niet of je ook nog vloerverwarming gaat aanbrengen, anders mag je de lewis platen ook niet vast zetten op de ondergrond, en zal er onder de lewis platen stroken bouwvilt geplaatst moeten worden
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu