Krakend geluid Bauknecht Stuttgart WA1400

Reneveen

  • #1
Hallo Forumleden, specialisten,

Mijn Bauknecht Stuttgart WA1400 maakt een piepend/krakend geluid bij het ronddraaien van de trommel op lage toeren. Klinkt alsof er iets van rubber om de as klemt of aanloopt.

Dacht zelf eerst aan de snaar, maar na demontage daarvan is het geluid er nog steeds als ik de trommel met de hand ronddraai. Bij centrifugeren lijkt het probleem er niet te zijn.

Iemand een idee wat hier aan de hand kan zijn? Lagers? Keerringen?

Ter info:
Stuttgart WA 1400
Service nr.: 85832391200
Serial: 310146830724

Groeten,

Rene
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk zijn het de lagers, keerringen kraken niet.
Soms is er op de achterkant van de trommel waar de as in de machine zit een wit lekspoor(tje) te zien, is dat het geval dan zijn het zeker de lagers, dan ook de keerring vervangen.
 

Reneveen

  • #3
@Jan. Ik heb nog niet gekeken naar het witte spoortje (er draait nu een wasje), maar heb al wel een nieuwe vraag. Zou smeren van de lagers nog zin hebben of moeten ze vervangen worden? Is vervangen een klus die zelf de doen is?

Wat kan er mis gaan als ik langer wacht. Slaat de trommel dan op een goede dag helemaal vast?

Zijn defecte lagers een bekend probleem? De machine is nu zo'n 4,5 jaar oud, maar eerlijk gezegd had ik meer verwacht van een Bauknecht. (Huishouden met 2 personen, dus zo belachelijk veel draait ie niet).

Rene
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Zoeken met "lagers Bauknecht" brengt andere topics met lagerproblemen te voorschijn.

Daar is ook bij te vinden wat de verwachtingen van witgoed-specialisten is en ervaringen van klussers met het vervangen. Er zijn momenteel weinig witgoed-specialisten beschikbaar...

We hebben hier een klusforum dat probeert te helpen bij oplossen van problemen, en willen onafhankelijk van merken advies te geven. Dat betekent dat we niet ingaan op vragen of een bepaalde storing wel of niet normaal is voor een bepaalde levensduur. :wink:
 

Henny

  • #5
Bij centrifugeren lijkt het probleem er niet te zijn.
Indien het probleem door defecte lagers veroorzaakt zou zijn, dan zou je juist verwachten dat de machine bij het centrifugeren meer geluid zou gaan maken.

Probeer eens of er speling op de trommelas aanwezig is, door de trommel aan de bovenste rand omhoog te duwen.
Ook het controleren van een mogelijk lekspoor aan de achterzijde, zoals Jan al aangaf, is een indicatie voor een slechte afdichting, waardoor het lager defect raakt.

Mogelijk zit er een stuk wasgoed o.i.d. tussen de kuip en de trommel.
Controleer dit door met een zaklamp door de gaatjes van de trommel te schijnen.
 

Reneveen

  • #6
Heb net even op speling gecontroleerd, lijkt niet aan de hand te zijn. kan de trommel bewegen zonder daarbij het gevoel te hebben dat ik de binentrommel ten opzichte van de buitentrommel kan bewegen.

Aan de achterzijde zijn inderdaad een paar witte en ook een paar roestige spoortjes te zien. Niet overdreven veel. Ze waaieren uit over zijn 45 graden naar beide zijden.

Heb net even een kookwasje gestart. Misschien lost dit wat rommel op. Na zo'n 5 minuten is het gekraak al weer verdwenen (is trouwens ook bij een gewone was, de kookwas is helaas niet direct de oplossing). Hoor nu verder ook niets bijzonders.

Probleem zit blijkbaar vooral in droge machine. Als de motor de trommel rondsleurt, lijkt het geluid ook erger dan wanneer ik de trommel met de hand ronddraai.

Kan geen vervuiling tussen de trommels ontdekken. Verwarmingselement ziet er ook nog verrassend schoon uit.

Aangezien ik toch spoortjes aan de achterzijde zie, denk ik nog wel aan een (beginnend) lagerprobleem. Kan ik er nu nog iets aan doen om de levensduur wat op te rekken? Smeren ofzo?

Heeft iemand ervaring hoe lang dit nog goed gaat? Wannneer moet ik zorgen dat ik een nieuwe machine heb aangeschaft? Ik vind het zo zonde om nu al iets nieuws te kopen terwijl de machine nog niet echt helemaal kaduuk is.
 

Reneveen

  • #7
Programma is nu bijna afgelopen en hij piept als nooit tevoren.
Ga maar eens op zoek naar een leuke nieuw machine denk ik.....
 

Henny

  • #8
Centrifugeren op lager toerental zal de lekkage met de daardoor veroorzakende problemen met de lagers enigszins vertragen.
Verwacht hier echter niet teveel van.

Indien reparatie hiervan toch gewenst is, dan deze zo spoedig mogelijk (laten) uitvoeren.

Qua onderdelen (twee lagers + afdichting) zullen de kosten wel mee vallen, echter zal de de- en montage wel de nodige arbeidstijd vergen.
 

Reneveen

  • #9
Er is gisteren een monteur langs geweest. Ook hij concludeert dat de lagers het aan het begeven zijn. We gaan er geen tijd meer aan verspillen en hebben gelijk een nieuwe gekocht. Een (merk en type verwijderd, mod) deze keer. Hopenlijk gaat deze langer mee.

Iedereen bedankt voor de reacties.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Veel plezier met de nieuwe wasmachine, en bedankt voor de terugmelding!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu