AEG Lavatherm 5300 krakend geluid / niet droog

Limatho

  • #1
Ik heb een AEG Lavatherm 5300, E-Nr 607.628 155 F-nr 124 644746.

Als de trommel draait (machine aanzetten of met de hand) dan is er op bepaalde posities van de trommel een krakend, schurend geluid te horen.
Ook als ik de trommel in die positie iets "optil" hoor ik dat geluid.
Ik denk zelf dat er iets (steentje, kraaltje?) tussen de trommel en de achterwand zit (behalve in het achterlager loopt de trommel in een soort ronde gleuf van zo'n 30 cm lijkt het).

Ik heb de zijkanten eraf, de behuizing van het verwarmingselement, en het verwarmingselement zelf. Kan ik nu zonder meer de achterplaat eraf schroeven?
Of schiet de trommel dan een stukje naar beneden?
En hoe zit het met het lager, trek je dat er vanzelf af met het demonteren van de achterplaat?

Bij voorbaat dank voor tips op dit gebied...
 

Wasmannetje

  • #2
Hallo, als u het element al los heeft, zitten er achter het element 3 schroeven te weten: 2 boven, 1 onder, als u zowel links als rechtsonder en boven dus 4 x 2 schroeven loshaalt, en rechtsonder achter de rooie ventilatorwaaier en de metalen beugel aan de grondzijde, midden achter, en de snaar erafhaald, kunt u de gehele achterwand wegnemen.

Pas erg op met het mikroschakelaartje die de wateropvangbak schakeld, deze gaat namelijk klem zitten, en of verbuigen bij de- en montag van de wand.

Ook de aansluiting van condensator en aardklem loshalen aan de achterwand.
De trommel zal inderdaad iets naar onder vallen, de voorkant houdt alles vast, tenzij de trommellager voorzijde defect, en of versleten is, waar ik eerder aan denk dan het probleem waar u mee komt.

Succes
 

Limatho

  • #3
Hallo Wasmannetje,

Bedankt voor uw reaktie!
Ik heb nog wel een paar vragen. Er zitten meer dan drie schroeven achter het element, maar ik neem aan dat het om de schroeven gaat die om het lager zitten? (zie foto).

En nog een stomme vraag waarschijnlijk, maar ik begrijp niet waarom de snaar eraf moet, die kan toch netjes over de trommel blijven zitten?

Ik dacht ook aan een lager, maar dan aan het achterlager, omdat het geluid duidelijk uit de achterkant komt.


 

Co de Witgoedman

  • #4
Toch zult u de snaar even van de spanrol los moeten maken voor de nodige speling.
 

Wasmannetje

  • #5
Snaar moet van de rol af, anders komt er te veel spanning op de trommel en wordt deze naar beneden getrokken.

Als u dat dan heeft gedaan kunt u met behulp van de eerder gegeven instructie de achterplaat wegnemen. Wat ik zelf wel doe is de achterplaat laten zitten aan de onderzijde, een blokje hout zetten tussen de trommel en achterplaat en zo het zand en steentjes e.d. wegzuigen met een smalle zuigmaond, van de stofzuiger.

Even over de schroeven, het zij de 3 middelste van de 7 schroeven die u op de foto heeft staan, dus de 2 bovenste, en de andere daar in het midden van.
 

Wasmannetje

  • #6
Sorry vergeten de veer van de wateropovangbak loshalen en kijken hoe dit vast zit aub.
 

Limatho

  • #7
Tja, ik was alvast begonnen want ik wist niet hoe snel ik een reactie zou krijgen. Heb de snaar dus laten zitten, en de trommel zakte nauwelijks naar beneden. Heb alles weer in elkaar (er zaten inderdaad kleine steentjes en zand tussen), hopelijk is er geen schade onstaan omdat ik de snaar heb laten zitten. Hij lijkt het in iedergeval weer prima te doen.

Ander vraagje; de connector van het verwarmingselement was bruin/zwart, en verpulverde al toen ik het aanraakte (ook de binnenconnector ziet er nogal (over)verhit uit). Heb nu krimpkous over de contactjes gedaan om te voorkomen dat ze tegen elkaar aankomen. Weet iemand of dit bestand is tegen de warme temperaturen in dit paneeltje .... ?
Zo nee, andere oplossing? (behalve een nieuw verwarmingselement kopen dan). Thanks.

 

Wasmannetje

  • #8
Element hoeft niet vervangen te worden, hoogstens de verbindingen rechtstreeks op elkaar maken, d.m.v. amp verbindingen.

Er zit in de achterplaat nl een connector, daar worden eigenlijk 2 stekers opgezet, en door het vermogen (stroom die erdoor loopt) word dat heet, met als gevolg verbrandingen.

Dit kan je in principe zo laten zitten, mocht het problemen opleveren kan je altijd nog de bedrading met elkaar verbinden.
 

Limatho

  • #9
Hallo,

Ik heb een AEG wasdroger (AEG Lavatherm 5300, E-Nr 607.628 155 F-nr 124 644746) die in de programmastand niet goed meer droogt (kastdroog is nog steeds vochtig).

Nu zijn er wel een aantal discussies over dit onderwerp maar daaruit wordt mij niet duidelijk hoe de droger "voelt" dat de was droog is.
Kritiek punt lijkt de totale weerstand van borsteltje naar trommel te zijn.

Maar welke rol heeft deze weerstand cq. borsteltje nu technisch gezien?
(ik heb een technische achtergrond dus leef je gerust uit :wink:)

Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat is toch in die andere topics vrij duidelijk omschreven: (zelfs inclusief afbeeldingen...)

De luchtweerstand wordt gemeten vanaf ribben in de trommel naar de rest van de trommel, en soms tussen twee helften van de trommel.

Het (de) borsteltje(s) zorgt (zorgen) voor een contact-overbrenging van de ribben enerzijds, en de trommel zelf anderzijds naar de besturingselektronica.

Indien het contact van het (de) borsteltje(s) niet goed is denkt de besturing te vroeg dat de was al droog is.
 

Limatho

  • #11
Hallo Kees,

Ik zal de goede zoektermen wel niet gebruiken maar ik kan het topic met plaatjes niet vinden...

Ik neem aan dat je de elektrische weerstand bedoelt ipv luchtweerstand.
Het valt me nu pas op dat de strook waarover het borsteltje loopt geen deel is van de trommel maar een geïsoleerde strook. Dat verklaart dus ook waarom de wasribben ingebed in kunststof zijn...

Begrijp ik het goed dat in mijn droger het circuit is: van electronica via kabeltje naar borstel + borstel + meetband + wasribben + weerstand vochtige of droge was + trommel + via aarde terug naar electronica?

Waarbij de weerstand tussen trommel en wasrib toeneemt naarmate de was opdroogt wat voor de electronica aanleiding is om te denken dat de was droog is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik bedoelde de elektrische weerstand van de (al of niet vochtige) lucht...

Je beschrijving klopt aardig. Ik zal nog even kijken of ik wat topics kan vinden, we hebben er ook wel erg veel... :wink:
 

Wasmannetje

  • #13
Als u een tijdgestuurd programma kiest, even met een schuurpapiertje terwijl de trommel draait, opschuren, let hierbij wel erg goed op uw handen, als u namelijk blijft hangen, tja weg handen.

Dit is een vrij complex klusje en kunt u beter even alleen zonder zeurende mensen om u heen anders bent u afgeleid.

Ook zitten er ter hoogte van de 3 trommelribben op de meetband 3 haakjes die gebogen zijn op de meetband.

Deze heen en weer halen in de breedte van de band, dus soort inkrassen.

Dan krijgt u een beter contact met de ribben, en zal de droger langer doorgane en een beter meetresultaat hebben.
 

Limatho

  • #15
Bedankt, het tweede topic had ik inderdaad al gevonden; het beschrijft uitvoerig waar het probleem in kan zitten, maar daaruit kon ik niet herleiden hoe het droogmechanisme nu eigenlijk werkt. Ik wil altijd graag weten wat ik aan het doen ben ... :wink:

Maar de droger doet 't inmiddels weer prima, bedankt voor jullie hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu