Miele condensdroger T495C maakt krakende geluiden

G.Muijzert

  • #1
Beste Mensen,

Mijn Miele condensdroger T495C maakt krakende geluiden tijdens het draaien. De trommel kan ik gemakkelijk met de hand draaien. De filters en condensor zijn schoon.

Graag een advies hoe en waar ik de fout moet zoeken.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank, Gerard!
 

Co de Witgoedman

  • #2
Er zou zand oid tussen de lagerband gekomen kunnen zijn.
Ook is het mogelijk dat het achterlager gebroken is.

Beide reparaties zijn voor de verder gevorderde klussers en moeilijk door een beginner uit te voeren.

Wilt u het zelf proberen, kom dan even terug met een antwoord.
 

G.Muijzert

  • #3
Beste Co,

Hartelijk dank voor Uw reactie en advies over de condensdroger Miele T495C, die krakende geluiden maakt.

Aan de voorzijde heb ik de complete deur geopend. De kunststof kast verwijderd en schoongemaakt. Daar zag ik een kunststof waaier die aangedreven wordt door een motor, die ook de trommel aandrijft. Dit zag er prima uit en vertoonde geen afwijkingen.

Daarna de onderplaat verwijderd en de motor + vin van de koude inlaatlucht bekeken. Ook dit is in orde. Als ik de trommel met de hand beweeg , hoor ik geen rare geluiden, dus lijkt de lagering in orde.

Blijft over de afvoerpomp. Probleem is dat ik daar niet bij kan komen, omdat er geen verwijderbare achterplaat is. Ook het bovendeksel verwijderen biedt geen oplossing.

Kennelijk is de inbouwvolgorde: Eerst de onderdelen van de onderkant en daarna de trommel + verwarming vanaf de bovenkant monteren. Dit betekent dat alles uit elkaar moet om bij de pompmotor te komen.

Hoewel deze machine helemaal nieuw voor mij is, durf ik wel het e.e.a. aan, als gepensioneerd instrumentmaker. Toch volg ik uw raad graag op omdat ik als geen ander weet, hoe snel je een kostbare fout kan maken.

In iedergeval heel hartelijk dank voor Uw advies en hoop dat U mij nog, na bovenstaand verhaal, verder kan helpen. Al was het maar een web-site die een werkvolgorde over deze machine kan geven en hoe het systeem werkt.

Ik heb overigens wel een stroomkring-schema aan de binnenkant van de machine gevonden, maar dat biedt in dit geval geen oplossing.

Groetjes en bedankt, Co!
Gerard.
 

Co de Witgoedman

  • #4
Hallo Gerard, leuk ook ik ben instumentmaker geweest, maar 2 jaar, maar toch... het was een leerzaam gepriegel om deze meetapparaatjes weer goed werkend te krijgen.

Maar goed, nu ter zake.

Om het geluid goed te localiseren kunt u even testen met de servicedeur open en dan de machine aan te zetten.
Indien u dan kabaal van onderen hoort kan dat ook een krakende snaar zijn, evt heel ligt smeren en schoonmaken.
U kunt via de bodemplaat bij de snaar en aandrijving komen.

Om bij de pomp te komen dient u via de voorzijde de trommelsteunen los te halen en aan de binnenkant van de trommel de 6 zichtbare schroeven aan de achterwand los halen en met een lampje even goed in de gaten in het midden kijken, horizontaal zitten daar ook 2 inbusschroeven verborgen die het achterlager op zijn plaats houden.

Dan kan de trommel eruit nadat via de bodemplaat de snaar losgemaakt is van de overbreng-as.
 

G.Muijzert

  • #5
Beste Co,

Ik heb de machine met geopende service-deur laten draaien. Hij was nog goed warm na de droogsessie en was het gekraak en gepiep duidelijk te horen. Het kwam van onderen. Dus een reden om de machine volgens jouw aanwijzingen helemaal te demonteren.

In die volgorde ging dat prima. Wel heb ik de machine op zijn rug gelegd om het achterlager niet te belasten tijdens het verwijderen van de trommelsteunplaten. Eerst de rechter steun verwijderd, om zo de trommelriem van de hulp-aandrijfas te verwijderen.

Alle lagers gecontroleerd (inclusief het achterlager) en geen afwijkingen gevonden. Ook de trommelriem en de motor-V-snaar zagen er goed uit.
Bij de onderdelenwinkel vertelden ze, dat er nog nooit lagers waren stuk gegaan. Wel het achterlager gaat wat vaker stuk.

Meestal is de trommelriem ingedroogd en veroorzaakt dat gekraak, terwijl hij er ogenschijnlijk gaaf uit ziet. Dus heb ik maar een nieuwe besteld om e.e.a. uit te sluiten.
Jij had het over licht smeren van de riem. Het lijkt me dat de stroefheid van de riem dan verloren gaat en de aandrijfas gaat slippen. Gebruik je voor dat smeren iets speciaals?

Oke, Co, Ik heb in ieder geval weer veel geleerd en nu maar even afwachten of de nieuwe riem het probleem heeft opgelost. Ik laat nog van me horen!
De waterpomp was trouwens ook dik in orde.

Groetjes, Gerard
 

G.Muijzert

  • #6
Hallo Co,

De klus is geklaard, De machine is weer in orde. Het probleem zat echter niet in een krakende trommelriem of een van de lagers.
Door nog een aantal droogbeurten te doen, bleek de kunststof-ventilator los te zijn van zijn metalen bus. Waarom vond ik dit manco niet meteen?

Als de machine pas was gestart en nog koud was, zat die bus gewoon vast en was er geen probleem te vinden. Het kraken begon pas als de machine heet werd. Door het uitzetten van het kunststof kwam de ventilator los van de metalen bus.

Toen was het duidelijk. Na een nieuwe ventilator te hebben gemonteerd bleek de machine weer als een zonnetje te draaien.

Ik hoop dat anderen met deze kennis hier wat aan hebben.

Co, bedankt voor je advies hoe de machine gedemonteerd moest worden.

Groetjes Gerard
 

Co de Witgoedman

  • #7
Ja Gerard, sommige storingen vind je ook langs de weg niet meteen en zal de machine eerst moeten warmlopen.

Mooi werk geleverd, maar ik had van een instrumentmaker niets anders verwacht :wink: .

Suc6 verder, fijne feestdagen en tot een volgende keer.
 

G.Muijzert

  • #8
Hallo Co,

Leuk dat je zo snel met een reactie kwam. Ja Co, instrumentmakers begrijpen elkaar wel. Altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen en kunnen niet rusten voordat ze begrijpen hoe iets werkt. Mijn vrouw zegt wel eens dat ik altijd de ingewanden van de spullen wil weten.

Jammer genoeg zag ik geen mogelijkheden om die bus aan die ventilator opnieuw te bevestigen. Mijn draaibankje is te klein om zo'n ventilator uit te draaien en d.m.v. verbussen (zo als de klokkenmakers doen) de metalen bus opnieuw te bevestigen met schroeven. Er is zogezegd te weinig "vlees" beschikbaar.

Oke Co, genoeg hierover. Een andere keer nemen wel weer een ander onderwerp op de korrel. B.v over radio's. Ik heb nl. een licentie als radio-zendamateur.

Ik wens je heel fijne feestdagen en een gezond Nieuwjaar toe.

Vriendelijke groeten en tot ziens op het scherm.

Gerard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu