Kogellager wasmachine lijkt gedemonteerd perfect:toch kapot?

Hans l

  • #1
Met behulp van een prima fotoserie op deze site kon ik het kruis met daarin het kogellager van mijn Bosch wasmachine snel eraf halen. De rubberring is niet kapot. Wel was het vet hard en opgedroogd. Aan de lagers merk ik helemaal niets verkeerds nu ze niet meer om de as zitten.. Als ik nu met een vinger aan de lagers draai, lopen beide lagers perfect zonder enige hapering of geluid. Zouden ze dan eigenlijk wel kapot kunnen zijn?

Er was al een tijdje een hoge toon te horen bij de hoogste toerentallen van het centrifugeren en sinds vandaag was er ook gebonk bij het opstarten van het centrifugeren. Het leek of de trommel tegen het deurtje klapte.
De trommel draaide met een geluid dat typisch is voor een defect
lager. Het lonk niet als een voorwerp dat tussen de trommel en de kuip vastzat. Ook kwam een geluid vanaf de locatie van het lager toen ik langzaam met de hand aan het rad draaide.
Als ik de lagers eruit sla gaan ze misschien kapot. Wat zal ik doen.? Eerst verder zoeken naar een andere oorzaak?of is het normaal dat lagers die nog goed lijken toch kapot zijn als er het gewicht op komt van de as.
 

DrukVaatje60

  • #2
Hoi Hans,

ik wee niet of je het probleem hebt opgelost.
Je schrijft dat de machine. bij het aanlopen begint te rammelen.
Dit wordt veroorzaakt door de schokbrekers, die defect zijn.
Ook als de machine dan centrifugeert bij hoog toerental gaan de schokbrekers een piepend, raar geluid produceren.
Wat je zegt over de lagers klopt, als je deze met de hand draait en er geen piepend, krakend en veel weerstand voelt zijn de lagers goed, let wel als de lagers heel licht lopen en je voelt helemal geen weerstand dan zit er geen vet meer in de lagers en lijkt het alsof ze goed zijn. Dan toch vervangen.
Succes.
Groeten van Drukvaatje en nog de beste wensen en een goede gezondheid
voor 2015
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu