Kan ik een inductiekookplaat schakelen via wisselschakelaar?

hjvanessen

  • #1
De kans is groot dat je deze vraag ziet en denkt "Die is gek", maar omdat ik het gewoonweg niet weet (maar een vermoedden heb) stel ik de vraag.
Ik woon op een schip. Daar heb ik een inductiekookplaat. Aangesloten op een stoppenkast in de "fornuisgroep".

Ondanks dat deze kookplaat uit is, onttrekt/verbruikt deze toch altijd nog 80 tot 100watt. Dat is stroom die uit accu's (via omvormer) komt en dat wil ik voorkomen.
(Handige tip ook voor thuis, want na 10uur niet gebruik heb je wel 1kwh opgemaakt - reken zelf maar uit, wat 'uit' kost per jaar)

Op dit moment zet ik in de stoppenkast gewoon de aardlekschakelaar uit, waardoor er geen stroom naar de kookplaat gaat en dus het verbruik 'nul' is. Als ik ga koken, zet ik de schakelaar weer aan.
Omdat ik na het koken nog regelmatig vergeet om de aardlekschakelaar in de stoppenkast uit te schakelen, verlies ik onnodig stroom, en dus wil ik eea 'dicht bij de hand' kunnen schakelen. Nou dacht ik dat het handig was om in de keuken een (simpele) wisselschakelaar met controlelampje te plaatsen waar ik de kookplaat mee aan/uit schakel.
Het idee is om een twee-aderige (bruin-blauw) dikke kabel naar de schakelaar te leiden. Bruin tap ik af van het verdeelpunt en gaat naar de schakelaar en vanaf de schakelaar gebruik ik Blauw om terug te leiden naar het verdeelpunt. Aarde en nul blijven gewoon zoals het is: rechtstreeks naar de kookplaat.

Mag dat op die manier? Kan dat op die manier? Is het veilig (max 7000w) op die manier?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee, dit mag niet en het kan niet, maar dat voelde je kennelijk zelf al aan. De kookplaat wordt waarschijnlijk door meer dan twee geleiders gevoed en trekt veel meer stroom dan een standaard schakelaar mag voeren.
 
  • Like
Waarderingen: hjvanessen

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Er is iets mis met je kookplaat, 80 tot 100W stand-by verbruik is niet normaal. Mijn plaat doet minder dan 1W als ik het goed heb onthouden van de laatste keer dat ik een ronde door huis maakte om sluipverbruik te verminderen.

80W is absurd veel, daar kom ik niet aan met een thuisserver, modem/router, PoE switch en 3 WiFi accesspoints die 24x7 aan staan.

En nee, een standaard wisselschakelaar is hier niet voor geschikt. Een dubbelpolige schakelaar welke 16A kan schakelen zou moeten voldoen om beide fasedraden te onderbreken, maar liever zou ik een werkschakelaar plaatsen. Of natuurlijk gewoon een fatsoenlijke kookplaat.
 
  • Like
Waarderingen: liviu2004 en hjvanessen

hjvanessen

  • #4
Hallo XanderH, dank voor je uitleg en tip vwb de kookplaat. Die laatste vervangen is wat duurder dan een schakelaar plaatsen. Als ik dat al doe, dan zal ik indd voor de werkschakelaar gaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Als dat ding 100w.verbruikt zal hij ook altijd heet aanvoelen, de energie moet ergens blijven.Dat betekend dat deze plaat niet veilig is en mogelijk brand kan veroorzaken!
 
  • Like
Waarderingen: hjvanessen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu