Kamerthermostaat icm thermostaatkranen

Caberce

  • #1
Sinds kort heb ik een verwarmingsprobleem met mijn CV-installatie.

Ik heb een Remeha combiketel op zolder (type Quinta 35C)
Honeywell kamerthermostaat (draai, of/on) beneden in de huiskamer
Op alle radiatoren thermostaatknoppen, behalve op de radiatoren in de huiskamer.
De radiatoren die geplaatst zijn beschikken over voldoende capaciteit om het hele huis aangenaam warm te stoken (ook in periodes met strenge vorst zoals nu het geval is).
De waterdruk is ca. 1,5 bahr (wat volgens de handleiding geadviseerd wordt).

Ik heb thermostaatkranen omdat ik niet alle vertrekken op de eerste verdieping en de zolder op huiskamertemperatuur wil stoken en de mogelijkheid wil hebben om op twee kamers die als slaap/studeerkamer in gebruik zijn de temperatuur te regelen.

In de huiskamer staan de radiatoren altijd helemaal open, bij de radiatoren elders in het huis staan de thermostaatknoppen vrij laag ingesteld (* of 1,) maar in de slaap/studeerkamer van mijn zoon overdag/'s avonds hoog (4 tot 5) en 's nachts laag (1).

Het probleem is het volgende:
- als de kamerthermostaat aangeeft dat het in de kamer 15 graden is en vervolgens wordt ingesteld op 21 graden dan duurt het de laatste weken vrij lang om deze temperatuur te breiken, met name van 19 naar 21 graden. De radiatoren in de huiskamer zijn (en blijven) gedurende het opwarmproces goed heet.
- als op de kamer van mijn zoon de thermostaatknop hoog staat ingesteld, dan lijkt het of het opwarmproces extra langzaam gaat. Zijn kamer wordt lekker warm, maar beneden blijft het lang onbehaaglijk.
- zodra op zijn kamer de thermostaatknop laag wordt ingesteld, gaat het opwarmproces beneden weer sneller.
- de kamerthermostaat geeft gedurende het hele opwarmproces het symbool weer dat de ketel in bedrijf is (warmtevraag), maar als ik boven bij de ketel ga kijken dan is deze lang niet altijd in bedrijf. (code 0, of code 6 - aanvoertemperatuur is hoger dan de gewenste aanvoertemperatuur?)

[hoger dan 22 graden krijg ik de temperatuur in de huiskamer overigens niet, het lijkt of dat pas lukt als boven de radiator van mijn zoon weer laag wordt ingesteld. Het symbool "ketel in bedrijf" is bijna permanent te zien.]

- als 's nachts de kamerthermostaat wordt teruggezet naar 15 graden dan zakt de temperatuur in de huiskamer zoals gewenst (en snel ;-) ).
- maar vannacht was ik per abuis vergeten op de kamer van mijn zoon de thermostaatkraan terug te draaien van 4 naar 1. In de slaapkamer was het toen bloedheet, terwijl in de huiskamer de temperatuur 15 graden was, en het symbooltje "ketel in bedrijf" op de kamerthermostaat te zien was. (Of dat ook echt het geval was heb ik niet meer gecontroleerd.)

Ik snap er niets van!

Wie kan mij vertellen wat er aan de hand is? Ik kon een slaapkamer nooit warmer krijgen dan de temperatuur die op de kamerthermostaat werd aangegeven (wel koeler).[/list]
 

StefanD

  • #2
Klinkt alsof de ketel te weinig vermogen heeft (omdat de woonkamer niet warm wordt als in de slaapkamer de thermostaat hoog staat) en de radiatoren in de woonkamer te weinig capaciteit. (omdat het te lang duurt om de woonkamer te verwarmen ookal worden alle radiatoren heeft)
 

Caberce

  • #3
Mijn huis is een vrij klein rijtjeshuis en goed geïsloleerd.

Volgens de installateur zou qua CV-vermogen de ketel Remeha Quinta 28C al voldoende zijn geweest, maar vanwege meer warmwatercomfort heb ik voor het zwaardere (35C) model gekozen.

De radiatoren in de huiskamer hebben mijn kamer (met een andere ketel weliswaar) altijd probleemloos warmgestook.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Wat is de aanvoertemeratuur nu dan? Want het kan goed zijn dat die met je oude ketel 90 graden was, en nu bijvoorbeeld 70.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #5
Waterzijdig inregelen van vooral de radiator van de slaapkamer van je zoon,,

de retour word ook heet en de ketel moduleert terug op retourwatertemperatuur.

indien de kraan deze mogelijkeid niet heeft voetventiel [laten] plaatsen.
 

StefanD

  • #6
Ik betwijfel of waterzijdig inregelen hier helpt. Er wordt immers een thermostaatkraan gebruikt op de slaapkamer. Deze zal dichtgaan als de slaapkamer op temperatuur is, met als gevolg dat daarna de woonkamer wel gewoon warm zou moeten worden. (als je ervan uitgaat dat de hete retour inderdaad het probleem is)
 

Xr8

  • #7
Ketel te licht lijkt mij niet aan de orde inderdaad. Deze is 30Kw en daar kun je een grote woning mee verwarmen, zeker als deze goed geïsoleerd is.

Als de slaapkamer zo warm wordt, 4 of 5 zal inhouden rond de 24 graden terwijl de thermostaat in de nachtverlaging staan dan zou je denken dat deze een behoorlijke overcapaciteit heeft. Stel deze radiator warmt snel op en stuurt zoals al eerder aangegeven vrij heet water terug naar de ketel dan zal deze gaan terugmoduleren. Knijpen is dan het advies.

Dat het laatste stukje lang duurt heeft er mee te maken dat het een modulerend toestel is, dit is puur een regeltechnisch verhaal om het rendement zo hoog mogelijk te krijgen. 2 graden is echter wel veel.
Code 0 is ketel in rust er zal dan geen warmtevraag zijn. Overigens kunnen deze ketel heel lang achter een branden op een heel laag pitje. Dit hoort zo.

Succes.
 

Wim Lenderink

  • #8
Het lijkt er inderdaad op dat de radiator in de slaapkamer, dicht bij de ketel zit, zodat bij opendraaien, deze als bypass gaat werken en de radiatoren in de woonkamer links laat liggen.
Een voetventiel plaatsen of een dubbelinstelbare radiatorkraan is de enige remedie.
De ketel is groot genoeg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu