Kamerthermostaat i.c.m. vloerverwarming

JFW

  • #1
Waarschijn het zoveelste onderwerp hiervoor maar ik kom er zelf niet aan uit.
Tijdens onze verbouwing begin dit jaar hebben we vloerverwarming in laten vrezen op de begane grond, hier hangt ook de enige thermostaat die we in huis hebben.
De vloerverwarming heeft ook een thermostaat knop om de warmte van het aanvoerwater te kunnen bepalen (tot maximaal 40 graden).
Omdat we er toen nog niet woonden hebben we 2 keer een opstartprotocol gevolgd maar nog niet vol gebruik gemaakt van de vloerverwarming.

Nu de koudere dagen er aan gaan komen begon ik mij te bedenken hoe ik precies de vloerverwarming 'in moet stellen', in mijn hoofd heb ik 2 opties:
  1. Kamerthermostaat op de gewenste temperatuur, zeg 21 graden, en thermostaatknop vloerverwarming vol open. Hierbij ben ik alleen bang dat zodra de ruimte op temperatuur is de CV stopt met warm water aan te voeren, oftwel: in de tussentijd zakt de temperatuur in het systeem natuurlijk weer wat en dit is niet goed voor de gehele vloer begreep ik omdat deze dan (te snel) krimpt met mogelijke schade van dien.
  2. Kamerthermostaat op bijvoorbeeld 25 graden zetten zodat er altijd warmtevraag is en er constant warm water bij de thermostaatknop van de verdeler zit en aan de hand hiervan de knop elke 1-2 dagen 5 graden omhoog zetten totdat de gewenste temperatuur (21 graden terwijl de kamerthermostaat op 25 blijft staan) is bereikt (met bijvoorbeeld maar 30 graden aanvoertemperatuur bij de verdeler).
Zoals aangegeven ben ik bij optie 1 bang dat het telkens aan en uit springen van de CV schadelijk is voor o.a. de vloer maar bij optie 2 vrees ik dat het gasverbruik door het dak schiet omdat de kamer nooit de ingestelde temperatuur zal halen zolang ik de verderler zo instel dat het maximaal 21 graden in huis wordt.

Het is onze eerste woning en beide ouderlijke huizen hebben geen vloerverwarming, dus wij zijn nog niet zo op de hoogte hoe het precies werkt, graag hoor ik het of iemand hier verandering in kan brengen.

FYI, boven hebben we nog wel radiatoren maar ook airco's. Hiermee verwacht ik te gaan verwarmen gezien de beperkte tijd op een dag dat we boven zijn.
Behalve in de badkamer, hier zal de handdoekradiator wel open staan, o.a. ook als bypass aangezien het systeem deze niet heeft.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
JFW schreef:
Kamerthermostaat op de gewenste temperatuur, zeg 21 graden, en thermostaatknop vloerverwarming vol open. Hierbij ben ik alleen bang dat zodra de ruimte op temperatuur is de CV stopt met warm water aan te voeren, oftwel: in de tussentijd zakt de temperatuur in het systeem natuurlijk weer wat en dit is niet goed voor de gehele vloer begreep ik omdat deze dan (te snel) krimpt met mogelijke schade van dien.
Als je het opstart protocol al hebt uitgevoerd zal dit niet meer voorkomen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
kamerthermostaat instellen op de gewenste temperatuur, de thermostaat op de verdeler instellen op de maximaal gewenste vloertemperatuur normaal zon 40 graden en verder niks meer doen
 

JFW

  • #4
Terugkomend op een ‘gevolg’ van dit onderwerp. Inmiddels staat de vloerverwarming nog pas op 20 graden aanvoertemp (omdat het nog niet zo koud is) en de kamerthermostaat ook op 20 graden.

Overdag blijft deze vaak wel rond de 20 hangen dus de temperatuur is aangenaam in huis. Afgelopen avond/nacht gebeurde er echter dat de temperatuur op de kamerthermostaat tussen de 19,7 en 19,8 schommelde met als gevolg het constant aanspringen van de CV…

Om de 5-10 minuten ventieleren, opstarten brander, opstoken CV water van 25/30 graden naar 60, nog een keer ventieleren en daarna het ergste: hoor je ellenlang het nieuwe water naar de verdeler stromen, en de telkens tikken van leidingen die zich (uit)zetten door het warme water.

Toen kamer nog 19 of 19,5 graden was hoorde je dit hooguit 1 x per uur, en bij lange na niet zo erg. Ook koelde het CV water maar tot 40 graden af voordat hij weer bijsprong waardoor er ook geen ‘nieuw’ water naar de verdeler stroomt met bijpassend geluid van dien. Alleen de pomp hoorde je dan constant draaien maar dit erg zacht en niet storend.

Toen ik de kamerthermostaat daarna ook van 20 naar 20,5 had gezet was het gelijk weg? Het lijkt dus alsof hij een bepaalde grens heeft als de temperatuur bijna bereikt is dat hij liever 10 x per uur heel zachtjes/eventjes draait dan 1 x per uur heel hard.

Is dit normaal? Want constant aanspringen en water van 20 naar 60 opwarmen lijkt me niet bepaald zuiniger dan met constante warmtevraag het water warmer houden.

Betreft een Remeha Quinta 28C met Remeha Celcia thermostaat, installatie origineel uit de bouw sinds ‘92, enkel de vloerverwarming begin dit jaar erin laten frezen sinds we de sleutels van het huis hebben.

We weten dat de CV wel vernieuwd mag worden, staat begin volgend jaar op de planning!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Heb je het systeem al (meerdere keren) ontlucht?
 

JFW

  • #6
Al 2 keer, weet niet of het er toe doet maar als de CV warm is/blijft staat de druk op 1.8 BAR, als er geen warmtevraag is wordt dit 1.6

Is wat ik omschrijf trouwens wat ‘pendelen’ is? Dus dat mijn ketel te veel vermogen is om alleen de VVW te draaien?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu