Kabeldikte naar 6 kWw

Franklos

  • #1
Hallo,

Ik wil mijn electra capaciteit laten opwaarderen naar 6 kWw. Behalve veranderingen in de zekeringkast moet ik de kabels vervangen tussen de meter en de zekeringkast. Het gaat om kabels van ongeveer 15 meter lengte. Hoeveel mm² moeten die kabels hebben?
 

Chathanky

  • #2
De draden van de zekeringenkast en de meter zijn voor je netwerk beheerder en zijn nu berekend op minstens je hoofzekeringen en zullen zolang de zekeringen niet verzwaard hoeven te worden.

6 kw bij 3 fase of 1 fase dat is nog al een verschil. :?:
 

Gerrit

  • #3
Meestal zit in een woning een hoofdzekering van 35 A of een automaat van 40 A. Dan zit je dus boven die 6 kW.
Als je dat wilt laten verzwaren, wat zit er dan nu in?

Overigens, aan je vraagstelling merk ik dat je niet deskundig bent en het vervangen van de leiding zoals je noemt is dan zeker geen werk om zelf te doen. Vraag in elk geval een ervaren vakman die ook mag zegelen.
 

Franklos

  • #4
Hoi bedankt voor je antwoord,

Hier in Italie doe je dat zelf of een installateur, we hebben het over 1 fase. De meter is een electronisch device en tegelijk "gemeentestop" die ze op afstand opwaarderen, en bv ook aflezen.

Die is dus ook niet verzegeld en ik kan/mag hier draden in vervangen. En die zijn nu 3 mm² maar dat is volgens mij niet voldoende. Vervolgens moet volgens mij ook die van de aard pen vervangen worden tot de zelfde dikte. Nu ook 3 mm².

PS. standaard krijgt men hier 3,2 kW
 

Chathanky

  • #5
Wat de Italiaanse regelgeving aangaat ben ik niet op de hoogte en kun je beter aldaar er achter zien te komen hoe het zit. De genoemde dikte houdt niet echt over en je zal toch moeten weten wat de hoofdzekering voor waarde heeft.
 

Franklos

  • #6
Wat de wetgeving betreft, het geheel moet gekeurd worden.

Ik mag na de stroommeter werken. Men werkt hier nu eenmaal met kW abonnementen. 6 kW zou moeten worden 6000:220=27,2 amp, eh toch?

Het is ook echt een ramp als je een lamp aanzet gaat bij wijze van spreke de andere al minder schijnen. Bij het standaard 3.2 kW abonnement dus. Vandaar dat ik omhoog wil.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Het is toch geen 3,2 kW per dag :?
 

Franklos

  • #8
Per dag, dat is wel erg mager. Ik google wel verder hoewel dat echt nog niks heeft opgeleverd behalve zware formules die ik net even te lang vind, bedankt.
 

Gerrit

  • #9
Van Italie weet ik alleen dat ze in een deuk liggen als je over NEN 1010 begint. De bedrading is daar zeker wat minder dan bij ons en ik weet er zeker te weing (niets) van om hier serieus op te kunnen antwoorden
 

Toon

  • #10
Ik denk toch dat je het beste een plaatselijke installateur kan raadplegen.

De kans dat je hier iemand tegenkomt die de regelgeving (voor zover die er is?) in Italië kent acht ik zeer klein. We kunnen hier nu wel wat zeggen over hoe het hier moet, maar daar schiet je niet echt mee op.

3 mm² is ook hier niet echt een gangbare maat.

Succes.
 

Franklos

  • #11
Nou gezien Europese wetgeving zijn ze langzamerhand aan het bijtrekken (NEN1010 is gebaseerd op Europese installatievoorschriften).

Hier heb je dezelfde kleuren, plus nog een rijke keuze uit de hele regenboog voor bijv. de deurbel die ook gewoon 230 is. Maar de verplichte kleuren zijn hetzelfde. Alleen (handig) zit je zekerings kastje meestal in de huiskamer. Vandaar dat ik 10 tot 15 meter kabel nodig heb. Ik heb een formulegevonden,

hier. Als je daar wijs uit kunt dan graag.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #12
Hoewel niet onderbouwd, zou ik er gevoelsmatig een 3 x 6 mm² kabeltje tussen zetten.
Dan zit je in ieder geval goed.

suc6 Arie
 

Toon

  • #13
Waarom vraag je het daar dan niet? :roll:

Wat we willen weten is wat voor hoofdzekering er zit of komt te zitten. Zekeringen bestaan niet in alle waardes. Hier in NL wordt de bedrading tussen de hoofdzekering en de groepenkast uitgevoerd met 6 mm². Dit met een zekering van max 35 A of een automaat van 40 A.

Maar zoals al door verschillende personen gemeld, niemand hier kent de regelgeving in Italië, ga daarom naar een installateur ter plaatste.

Ook uit je laatste vraag blijkt overigens dat je zelf niet voldoende kennis in huis hebt om dit zelf te beoordelen.

Succes.
 

Chathanky

  • #14
Heel mooi zo'n 6 kWh abo tje (met of zonder spamfiltertje) :mrgreen: , maar hoe is dit afgezekerd en hoe wordt er dan gegarandeerd dat er bij een sluiting niet meer dan 6 kW door dat kabeltje gaat?

Dit is nu juist van groot belang.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
6000w=27A>> 32A dit zou neerkomen op max 97 m 4mm².

Die formule van CO heb je niets aan
1 Hij is voor ongeïsoleerd koper;
2 Wijze van aanleg is niet meegenomen;
3 Maximale spanningsval is niet meegenomen.
 

Franklos

  • #16
Je krijgt gewoon niet meer dan 6 kW anders slaat je hoofdzekering (automaat) door. Ongespammed zeg maar. Inderdaad IP over 230, lopen ze hier eindelijk een keer voor met iets.

Maar ik denk dat ik met 3 stuks 6 mm² zeker goed zit. Zal een dikke buis infrezen dan kan ik bij evt afkeuring een nieuwe trekken. Bedankt allen

PS Als je de specs van die meter (ongetwijfelt frans) wilt hebben post ik di wel. :)
 

Chathanky

  • #17
4: Het kortsluitvemogen is ook niet bekend.

Voorgaand is van toepassing op de maximale belastbaar geinstalleerd vemogen. En bij een goed gekozen beveiliging kun je dit over nemen, niet als die 80 ampere blijkt te zijn.
 

Franklos

  • #18
The headhunter schreef:
6000w=27A>> 32A dit zou neerkomen op max 97 m 4mm².

Die formule van CO heb je niets aan
1 Hij is voor ongeïsoleerd koper;
2 Wijze van aanleg is niet meegenomen;
3 Maximale spanningsval is niet meegenomen.
Top, bedankt en groetjes, Frank
 

Chathanky

  • #19
Franklos schreef:
Je krijgt gewoon niet meer dan 6Kw anders slaat je hoodzekering (automaat) door. Ongespammed zeg maar. Inderdaad IP over 230, lopen ze hier eindelijk een keer voor met iets. Maar ik denk dat ik met 3 stuks 6mm2 zeker goed zit. Zal een dikke buis infrezen dan kan ik bij evt afkeuring een nieuwe trekken. Bedankt allen

PS als je de specs van die meter (ongetwijfelt frans) wilt hebben post ik di wel :)
Als je daar zeker van bent is 6 mm² wel voldoende.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu