Kabeldikte hoofdaansluiting

Volkslife

  • #1
Goedendag,

Mijn huis in Frankrijk heeft een electrakast buiten met daarin een meter en hoofdschakelaar. Vanaf de meter gaat een kabel van ongeveer 25m naar mijn groepenkast binnen in huis. Onlangs is de installatie aangepast naar 3 fase en is de hoofdkabel naar het huis vervangen. Deze kabel is nu uitgevoerd in 4 x 10mm2.
In de nabije toekomst dient de groepenkast van het huis ook als "voeding" van 2 vakantieverblijven en is ook het plan om zonnepanelen te plaatsen en een zwembad te gaan bouwen.
Ik twijfel of dan de nu aangelegde hoofdkabel van 4x10mm2 voldoende zal zijn. Is het raadzaam om deze te vervangen voor 4x16mm2 of zelfs 25mm2?

Dank voor de adviezen.

Mvg, Peter
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zonder vermogens is daar niets van te zeggen.
En dan nog de regelgeving lokaal.
 

Volkslife

  • #3
Had iets meer precies raadwerk verwacht obv mijn onbetrouwbare feiten...:denk:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Voor een standaard Nederlandse huisaansluiting van 3x25A is dit meer dan prima.

Misschien is jouw Franse aansluiting wel veel zwaarder, maar misschien kun je dat dan gewoon vertellen in plaats van hopen op precies raadwerk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
En dan heeft de Franse netbeheerder mogelijk ook nog aanvullende eisen.
 

Volkslife

  • #6
De franse netbeheerder heeft als eis dat er geen dunnere kabel mag liggen dan 4x10mm2. Deze kabel ligt na de meter...dan mag de bewoner het verder zelf uitzoeken. Voor een standaard huisaansluiting heb ik hier idd voldoende aan...en blijft er best nog wat capaciteit over. Maar zoals gezegd komen er 2 vakantiewoningen bij enz. Hoeveel ampere ik straks verbruik weet ik nog niet maar ben liever voorbereid...ofwel leg liever vooraf een dikkere hoofdleiding aan naar de groepenkast dan dat ik straks de vloer van de oprit aan het verwarmen ben.
 

Kaajee

  • #7
Je geeft zelf eigenlijk je antwoord al. Met zoveel 'maaren' en 'alsen', zou ik lekker 4x25mm2 gaan, kun je alle kanten nog op.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Ik denk niet dat hier iets zinnigs over te zeggen is. Hoe verwarm je de 3 woningen en het zwembad? Op aardgas? Met een warmtepomp? Of met elektrische COP 1 verwarming?

Heb je nog grote verbruikers om rekening mee te houden?

Hoe zwaar is de hoofdzekering nu? Verwacht je dat zo te laten of hou je nog rekening met een verzwaring?
 

Volkslife

  • #9
De hoofdwoning wordt nu nog met olie verwarmd maar zal een warmtepomp icm vloerverwarming gaan worden. Warm water gaat via electrische boiler, koken op inductie.
In de vakantiewoningen zal op inductie gekookt gaan worden, warm water via electrische boiler, verwarming/airco via reversible. Op het terrein staat nog een sanitair unit met een electr. boiler tbv warm water.
Zwembad zal verwarmd worden door de zon met evt. een zelfbouw verwarmingspaneel. Enkel de pomp verbruikt wat. Op het terrein staat een servicestation tbv riool wat een verbruik heeft van 7.5A (400V)
Ik heb een 3 fase aansluiting van 12kva en deze is op 30A afgezekerd middels een DB (Disjoncteur Branchement). Ik wil eigenlijk naar 15 of 18kva.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu