Isolatie spouwmuren

AA009292

  • #1
Wij hebben een huis uit 1968 gekocht met spouwmuren, die niet geisolleerd zijn. Vooral met de kou van de afgelopen dagen is dat goed te merken. Nu ben ik van plan om spouwisolatie aan te laten brengen, doch de meningen zijn hierover nogal verdeeld. Wat zijn jullie ervaringen hiermee.

Ik hoor graag van jullie! Alvast bedankt, groetjes Marco
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat de meningen over het nut van spouwmuurisolatie niet verdeeld zijn: je bespaart er een hoop energie (geld) mee. Deze isolatie achteraf is al vanaf de oliecrisis, 35 jaar geleden, toegepast en in het algemeen zonder problemen. Van mijn huis is in 1975 de natte buitengevel op het westen met piepschuimbolletjes geïsoleerd en dat heeft nooit problemen opgeleverd. Alleen in bijzondere gevallen, zoals geschilderde buitenmuren, is er wat twijfel.
Er is keuze uit meerdere vormen van isolatie, zoals piepschuimbolletjes, steenwolvlokken, pur-schuim en misschien vergeet ik nog wat. De ene methode kan duurder zijn dan de andere, maar door de hogere isolatiewaarde kan de terugverdientijd toch korter zijn. Even goed uitkijken dus, maar verder: zeker doen!
Groeten, Hein
 

Heiloklus

  • #3
Ik snap je bezorgdheid, ik heb hetzelfde. Hele koude muren, daar valt echt VEEL geld te besparen.

Echter enkele jaren geleden hebben ze bij een wijk in de buurt, alle gevels opnieuw moeten metselen(na het gesloopt te hebben)

Alle huizen zaten met gigantische vochtproblemen nl. De muren waren niet geschilderd. Wat er precies fout gegaan is weet ik niet. Weet wel dat ze bolletjes erin gespoten hadden, en dat het begon te klonteren ofzo.

En ik ken ook nog een individueel geval, die sinds het volspuiten met vochrpoblemen zit. Ik begreep dat het geen probleem hoeft te zijn, maar na deze enge verhalen durf ik ook niet zo goed.

Is naisolatie dmv platen TEGEN de gevel aan niks voor u? Nadeel is dat deze dan wel weer gestuct moeten worden, en je er de ruimte voor moet hebben qua erfgrens.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Vochtproblemen na isolatie van spouwmuren ontstaan vrijwel altijd door te weinig ventilatie.
Het kan voorkomen dat glaswolvlokken te nat worden door een muur die teveel vocht opneemt op de regenkant, hier kan (preventief) een impregneermiddel toegepast worden.

Wij hebben ook bolletjes als isolatie, bevalt ons prima en scheelt een wereld aan gasverbruik.
De bolletjes worden samen met een soort van lijm in de spouw geblazen, het resultaat is vergelijkbaar met een harde isolatie.
Het voordeel van de bolletjes is ook dat er kleine gaten geboord worden op de hoek van de stenen, na afwerking is er zo goed als niets meer van te zien, iemand die het niet weet ziet het helemaal niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu