Gasbeton of PIR als muurisolatie oude muur

wimpod

  • #1
Hallo, hopelijk kan iemand me hiermee helpen. Ik wil een slaapkamer van een oud huis met een steense (of halfsteense?) muur isoleren. Er zat eerst OSB tegen de muur (het achterliggende regelwerk is er nog). De OSB platen met stucwerk zijn inmiddels verwijderd.
Tegen het dak aan de binnenzijde is nog isolatie aanwezig: heraklith platen met een EPS laag.

Het huidige isolatieplan voor de muur (en dak) is om PIR platen te bevestigen aan de binnenzijde.

Gezien de oude (steense of halfsteense) muur twijfel ik of een cellenbeton oplossing (ook aan de binnenzijde) beter is.
Hiermee verlies ik misschien meer binnenruimte maar kan eventueel vocht wat ontstaat beter opgevangen worden...?

heeft iemand een goed advies? Alvast dank.

Screenshot 2023-08-04 004743.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat formaat baksteen is vast niet aan de buitenkant zichtbaar? Het lijkt op een klampmuur. Dan zou je die muur ook kunnen verwijderen als de ruimte een probleem is. Wel controleren of er niet (onbedoeld) iets op draagt.

Wat voor isolatie je plaatst: kies een isolatiewaarde van 4.7 voor de hele opbouw.
 

Charel

  • #3
Net zoals bijvoorbeeld houtvezel isolatieplaten is schuimbeton een capillair actief isolatiemateriaal.
Wat minder isolatiewaarde maar helemaal risicoloos wat condensatie en schimmel betreft. Je hebt daarbij geen dampscherm nodig.
Zowel ecologisch als bouwfysisch een prima keuze.
 

wimpod

  • #4
Wat ik vergeten ben te melden is we een houten verdiepingsvloer hebben. Ik lees her en der dat er een risico op rotte balkkoppen bestaat bij dampdichte(?) isolatie zoals PIR met een ventilatieruimte/dampscherm tussen de muur en de isolatieplaten. Is dit bij mij ook een risico? ik heb een foto van de kamer direct onder te isoleren ruimte toegevoegd.

Extra reden om niet voor PIR te gaan maar een betonoplossing zoals cellenbeton?

Capture.JPG


Dat formaat baksteen is vast niet aan de buitenkant zichtbaar? Het lijkt op een klampmuur. Dan zou je die muur ook kunnen verwijderen als de ruimte een probleem is
aan de buitenkant is inderdaad niets van de bakstenen te zien, daar zit ook nog een witte stuc(?)laag overheen. Verwijderen doen we liever niet, puur uit onzekerheid van de constructie, staat nergens vastgelegd.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Charel

  • #5
wimpod schreef:
Wat ik vergeten ben te melden is we een houten verdiepingsvloer hebben. Ik lees her en der dat er een risico op rotte balkkoppen bestaat bij dampdichte(?) isolatie zoals PIR met een ventilatieruimte/dampscherm tussen de muur en de isolatieplaten. Is dit bij mij ook een risico? ik heb een foto van de kamer direct onder te isoleren ruimte toegevoegd.

Extra reden om niet voor PIR te gaan maar een betonoplossing zoals multipor?
Die houten balkkoppen zijn inderdaad een extra reden (noodzaak) om voor een vochtregulerende isolatie te gaan.
Ook zal je moeten nagaan hoe die onderliggende kamer geïsoleerd is. Als dat op dezelfde manier is gebeurd als daar boven dan zou ik dat ook op een gelijkaardige manier aanpassen.
 

wimpod

  • #6
De onderliggende kamer/begane grond hebben we qua muurisolatie nog niets aan gedaan. Ik zie wel dat de muur beneden wat dikker is naar binnen toe dan de bovenverdieping. Maar geen idee of dit een dikke stuclaag of iets anders is. Bij een open stroompunt zie ik alleen stucwerk, maar wellicht dat daar achter nog meer zit. We willen de benedenverdieping qua isolatie op een later punt gaan onderzoeken en evt. aanpakken maar nu nog niet.

Ik heb offertes voor PIR en voor cellenbeton, prijs voor isolatie van de kamer met cellenbeton is flink hoger. Er is hierbij ook freeswerk voor nodig voor elektra en cv leidingen.

Aangezien PIR met ventilatielatten wellicht problemen gaat geven, welke andere vochtregulerende isolatie mogelijkheden zijn er nog behalve cellenbeton?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Charel

  • #7
Ik heb zelf goede ervaringen met Isolerende houtwolplaten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik heb de merknaam van het cellenbeton product verwijderd. Dit is namelijk niet relevant, er kunnen best andere merken zijn.

Cellenbeton is niet vocht regulerend. Je moet dan denken aan houtvezelplaten, vlaswol, kalkhennep en andere biobased materialen.
 

wimpod

  • #9
dank Charel, Ijkenhout.
Ik heb zelf even verder gelezen en filmpjes gekeken over binnenisolatie-opties bij een oud huis en cellenbeton zou een "capillair actieve" isolatie zijn. Het neemt vocht op en geeft het ook weer af, dus als het tegen de buitenmuur aan zit met bijhorende lijmmortel zou het vocht door moeten kunnen werken en niet blijven 'hangen' in de muur met mogelijk slechte gevolgen. (Voor zover ik het begrijp)

Voorwaarde is wel dat de muur vlak is zodra je de cellenbeton blokken er tegen aan lijmt. dus dat vraagt ook weer een hoop voorbereiding of een egaliserende laag.

In dat opzicht is cellenbeton dan toch wel vochtregulerend of begrijp ik het niet goed?
 
  • Like
Waarderingen: Charel

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Capillair actief is wat anders dan vochtregulerend. Ik verwacht dat als je de daadwerkelijke dampdiffusieweerstanden met elkaar gaat vergelijken je snel hier doorheen prikt. Ik ben hier zelf echter geen expert in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu