Airco buitenmuur zonder spouw met isolatie voorzetwand

Fidelity

  • #1
In onze woning uit de jaren '40 willen wij in de huiskamer een split-airco laten plaatsen. De buitenunit komt buiten (ivm. resonatie) op de grond direct achter de buitenmuur te staan. De binnenunit komt binnen aan de andere kant te hangen aan een voorzetwand van gisplaten. De binnenunit weegt niet zoveel, dus de gipsplaat zou dat moeten houden.

Aangezien de huiskamer geen spouwmuur heeft willen we deze eerst op korte termijn zelf gaan isoleren dmv. een voorzetwand om de kou en warmte van de airco vast te houden. Ik heb hierover wat advies nodig mbt. luchtdicht en isolerend afwerken. Evenals stroomvoorbereiding. Dit zodat de airco door de monteur geplaatst kan worden zonder dat de folie en/of isolatie gesloopt wordt.

Luchtdicht en isolerend afwerken:

Muur_isoleren_4.jpg


Ik kan alles natuurlijk netjes afwerken en daarna de airco monteur langs laten komen. Maar die komt alleen om de airco te plaatsen en ik vermoed dat die geen rekening zal houden met de geplaatste isolatie.

Dan zit ik dus met het feit dat hij met een boormachine van binnen en/of buiten door de isolatie en folie zal boren. Wat vermoedelijk de isolatie en/of vocht aan zal tasten lijkt mij? (of zeg ik nu iets geks?)

Het liefste bereid ik dit dus netjes voor zodat ik zeker weet dat het goed gebeurd en de airco monteur zich alleen bezig hoeft te houden met de klus waarvoor hij is ingeschakeld. Daarnaast komt die monteur pas een week nadat wij klaar zijn. Dus ik zal het gat daarnaast tijdelijk op moeten vullen.

Het stappenplan is dan naar mijn idee als volgt, maar geen idee of dit allemaal correct is:
1. Gat in buitenmuur voorboren (schuine afloop), de ene site zegt 60mm, de ander 65mm en weer een ander 70mm

2. PVC of mantelbuis ertussen plaatsen? Hoe dit te bevestigen? En hoe de folie hieromheen te verwerken. Gewoon beide folies met tape rondom de buis vastzetten en een gat in het isolatiewol maken zodat deze om de buis zit?

3. Voor de ruimte tussen de PVC/mantelbuis en de buitenmuur opvullen met acrylaatkit? Dus om luchtdicht af te sluiten aan zowel de buitenkant (buitenmuur) als de binnenkant (gipsplaat). Ik dacht aan zoiets?:

buis airco.jpg


Maar de buis wordt dan alleen op zijn plaats gehouden door de kit en verder niets. Dus vraag mij sterk af of dit 'the way to go' is.

Voor het luchtdicht afsluiten aan de binnenkant zou ik wederom voor acrylaatkit kunnen gaan. Maar na een zoektocht kom ik ook (betere?) oplossingen tegen. Zoals:
- Ubbink Luchtdicht Doorvoermanchet 60-80, deze zou ik aan de binnenzijde op de buitemuur en aan de binnenzijde op de gisplaatmuur (dus de niet-zichtbare-kant, aan de andere kant komt de airco) kunnen plaatsen. Maar zou dat voldoende zijn?

- Celdex PE 035 manchet, deze plaats je net als hierboven rond de buis. Maar plak je blijkbaar tegen het folie aan en zou dan luchtdicht moeten zijn. Een mooie en simpele oplossing, maar het is voor zover ik kan zien nergens (particulier) te koop.


Elektra:
Dan om het verhaal nog complexer te maken... er moet ook elektra komen. Toevallig zit om de hoek direct naast de nog te plaatsen voorzetwand de meterkast. Deze grenst hier direct aan. Kan dus netjes de kabel direct achter de voorzetwand krijgen. Maar hoe krijg ik deze ook luchtdicht (en netjes) naar buiten toe?

Het betreft een A+++ airco die kan koelen (1080w) en verwarmen (1050w). Mijn idee was om hier sowieso een aparte groep op te zetten of misschien zelfs een aardlekautomaat (alamat) van 16a. Of is dat gezien het "lage" verbruik zonde en kan ik het beter bij de huiskamer-groep in de centraaldoos bijplaatsen?
De kabels moeten uiteindelijk bij de buitenmuur uitkomen omdat ik begreep dat het verplicht is om daar een werkschakelaar voor de airco te hebben zodat een monteur deze altijd zelf spanningsloos kan maken. Een werkschakelaar 3 polig 16A lijkt mij daarvoor voldoende?

Mijn idee was om een 3-polige YMVK 3x 2.5mm installatiekabel achter de voorzetwand vast te zetten tussen/door de geïmpregneerde latten. Zonder verder gebruik van installatiebuizen. Mag/kan dat?

En hoe krijg ik deze kabel eveneens netjes luchtdicht buiten in de werkschakelaar? Een apart gat boren en deze dicht purren? Mag deze kabel tussen de geïmpregneerde latten lopen en achter het vochtregulerende folie langs?

De binnenunit krijgt als het goed is stroom via de buitenunit, dus daar hoef ik me geen zorgen over te maken.

Hoor graag jullie advies!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Fidelity schreef:
- Ubbink Luchtdicht Doorvoermanchet 60-80, deze zou ik aan de binnenzijde op de buitemuur en aan de binnenzijde op de gisplaatmuur (dus de niet-zichtbare-kant, aan de andere kant komt de airco) kunnen plaatsen. Maar zou dat voldoende zijn?
Je kan toch vragen of de airco man die voor jouw koopt en ruim van te voren bij jouw aflevert.
Fidelity schreef:
En hoe krijg ik deze kabel eveneens netjes luchtdicht buiten in de werkschakelaar? Een apart gat boren en deze dicht purren? Mag deze kabel tussen de geïmpregneerde latten lopen en achter het vochtregulerende folie langs?
Mantelbuizen denk ik.
 

PimKlus

  • #3
Minimale gat diameter staat in installatie handleiding airco. Bij die van mij was dat 65mm. Maar dat is een maat die niet altijd gangbaar is dus dan pak je 68mm of 70mm. De airco leidingen zijn geïsoleerd en gaan gemakkelijker door gladde buis dan mantelbuis maar zal beide lukken. Je kunt ook voordat je gaat isoleren al het gat boren in de muur.

Acrylaat kit gaat op termijn scheuren dat lijkt me geen goed idee. Flexibele pur of foliekit is wellicht beter.

Aparte groep is niet verplicht nodig maar als het kleine moeite is altijd doen, idem voor aardlek bij buitengroepen. Werkschakelaar is prima.
Kabel mag zonder installatie buis. Maar met installatiebuis is het waarschijnlijk sneller gemaakt, de kabel loopt netter in rechte lijn en mocht er ooit iets gebeuren kun je eenvoudig nieuwe kabel trekken. Kun je niet vanuit de meterkast gelijk naar buiten met de kabel en stukje onder de grond?

p.s. heb je overwogen om vanuit buiten te isoleren, dat zie ook steeds vaker.
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Fidelity

Fidelity

  • #4
@PimKlus Top! Je hebt me geweldig geholpen.

Andere vraag, achter een van die voorzetwandjes (met isolatie, folie en luchtspouw) zit ook een wandcontactdoos. Deze wil ik uiteraard terughebben. Dus volgens mij moet dit als volgt (correct me if I'm wrong!):

Kniekdeksel + wartel > vanuit de oude wandcontactdoos vervolgens een XMVK kabel > naar een holle wandcontactdoos.

Die XMVK kabel kan ik tussen de isolatie nog wel doorkrijgen. Maar zo'n holle wandcontactdoos is 40 tot 50mm diep volgens mij. Wat doe ik dan met de isolatie erachter?

Als ik 'niets' doe, drukt het daarmee de isolatie 40 a 50mm door naar achteren waardoor de luchtspouw zoals in bovenstaande foto teniet wordt gedaan lijkt mij? Wat zou dan de juiste stap zijn? Een stukje oppervlakkig isolatie wegsnijden? De isolatie veert deels mee, dus 20 a 30mm? Snij ik de dampremmende folie op die plek dan gewoon door of plaats ik die (vooraf) wat minder strak tussen de vurenhouten staanders zodat er meer speling is voor een WCD?

Zo dus:
Muur_isoleren_wcd.jpg


Als ik het helemaal netjes wil doen zou ik zelfs een stukje weg kunnen frezen uit de vurenhouten staanders zodat de XMVK kabel er netjes in past. Maar volgens mij kom ik er niet omheen om een stuk isolatie weg te snijden achter de holle-wandcontactdoos. Of zijn er nog andere/betere manieren?

Ps. buiten isoleren heb ik overwogen, maar brengt naast andere kosten ook een hogere moeilijkheid (voor mij dan) met zich mee.
 

MvanV

  • #5
Een stukje isolatie wegsnijden kan prima. Als je maar goed luchtdicht werkt aan de binnenzijde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu