Isolatie berekeningsvraag

Mkleinman64

  • #1
Ik ben bezig om aan de hand van percentages en de uitstraling in de woning te bepalen waar ik het meeste winst kan halen met isoleren.

Mijn huis is van 1974. Overal zit wel wat isolatie maar het is niet om over naar huis te schrijven ( 2 a 3cm PIR platen op het dak, 5cm piepschuim onder de vloer en steenwol in de spouw ).

Ik verbruik op dit moment ruim 1300m3 gas per jaar om de woning te verwarmen. Dit terwijl de verwarming op 19,4 graden staat en we alleen de woonkamer en keuken verwarmen.

Beneden is alles voor al vervangen voor HR++ glas ( zuidzijde ) achterzijde is oud dubbelglas ( 12mm dik als ik het moet gokken in totaal ).

Ik kom nu op het volgende staatje uit.

Percentages:

Vloer : 15% (195 m3 ) ( Uitstraling : 349W )
Dak : 30% (390 m3 ) ( Uitstraling :700W )
Gevel : 55% ( 715 m3 ) ( Uitstraling : 1301W )

Ik heb uit m'n hoofd alle materialen bepaald van m'n huis en hun oppervlakte. En daarna de R waarde bepaald. Ik weet redelijk hoeveel isolatie wat waar zit.

R waarde van m'n dak 1,2 ( 22mm spaanplaat + 3cm pir )
R waarde van m'n vloer 2 ( 20cm beton + 5cm piepschuim )

De rest van de voor en achtergevel bepaald. aansluitingen met de buren heb ik ook meegenomen maar een zeer hoge R waarde voor genomen. en een klein temperatuursverschil. Of ik hier de mist in gaat weet ik zo niet.

Iemand hier op/aanmerkingen over? Klinkt het plausibel. of slaat het nergens op?

Edit

Als ik extra zou isoleren dan zou ik kunnen besparen :

Dak : 280m3 ( extra 12cm steenwol toevoegen ) ( 4,3m3 per m2 )
Vloer : 117m3 ( extra 12cm piepschuip toevoegen ) ( 2,7m3 per m2 )
HR++ glas achter : 75m3 ( van dubbel naar HR++ )

Totaal 472m3 gas besparing? Klinkt dat geloofwaardig? Zoja dan begin ik vandaag nog :)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Een gedeelte van uw energieverbruik komt door ventilatie en naarmate de woning beter thermisch geïsoleerd wordt neemt het procentuele aandeel van het verlies door ventilatie toe.

Bovendien zijn R waarden slechts een benaderingsmethode voor statische situaties. Er wordt geen rekening gehouden met ligging van muren op het noodoosten of zuidwesten, bebouwing in de omgeving of juist het ontbreken ervan die er voor zorgen dat een straffe oostenwind meer of minder invloed heeft, etc.

Het effect van dakisolatie is ook sterk afhankelijk van of u een bovenverdieping heeft en of daar gestookt wordt. Een ongestookte bovenverdieping werkt als een extra isolatiebuffer tussen de gestookte benedenverdieping en het dak, waardoor het aanbrengen van veel extra dakisolatie veel minder effect heeft dan wanneer uw woonkamer en keuken die u naar eigen zeggen nu verwarmt rechtstreeks onder het dak zouden liggen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je vermeld niet wat voor een soort ketel je hebt.
Nadat ik een HR ketel had geplaatst ging mijn gasverbruik van rondom 1400m3 naar 1100m3 per jaar.
Met het vooruitzicht dat de energie prijzen blijven stijgen is het niet verkeerd om dit te gaan doen.
*wgb*
 

Mkleinman64

  • #4
Bedankt voor de antwoorden.

Ik heb een Remeha Avanta CW4 ketel hangen uit 2006. Mijn woning heeft een open trapgat van de beneden verdieping helemaal tot aan de zolder. Mijn zolder is erg hoog. Daarin heb ik op 2 meter 30 nog een extra vliering gemaakt die 1,6m hoog is.

Ik heb in 2007 en 2008 de gehele zolder verbouwd en hier zijn nieuwe, afgesloten kamers ontstaan.

Ik houd sinds juni 2006 ( installatie van de ketel ) de meterstanden bij. De vliering is november 2007 dichtgemaakt. Daarna zie ik geen merkbaar verschil in mijn gascijfers. Ook niet als ik deze ga corrigeren aan de hand van het aantal graaddagen.

Voorheen hadden we een Fasto VR ketel hangen van 15 jaar oud. Ons gasverbruik was toen rondom de 2700m3 per jaar volgens de afrekening van de Nuon. Dus besparing was gigantisch.

Wat betreft ligging, aan de zuidkant heb ik HR++ glas beneden en de isolatie aan de binnenkant verbeterd waar dit kon aan 1 kant. De oost en westzijde van mijn huis zit ik ingesloten tussen twee huizen. Achterzijde is dus het noorden en hier zit het meeste glas ( oud dubbel glas ).

Mijn dak is gedraaid t.o.v. mijn gevel. Maw ik heb een dakvlak op het oosten en 1 op het westen ( 263 graden ) op deze zijde ligt ook sinds november 2008 een zonneboiler voor warm water.

Op de zolder wordt nog niet gestookt. Dat is ooit wel de bedoeling als mijn zoontje naar zolder gaat.

Of ik nu exact 472 m3 besparing ga halen of 450m3 m3 of zelfs maar 400m3. Kloppen de verhoudingen een beetje en zit er een kern van waarheid in het verhaal?

We zijn hier hard bezig om ons energieverbruik terug te dringen zonder echt in te leveren op comfort. Het extra na-isoleren van mijn woning lijkt mij een goede zet
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Het vermogen dat verloren gaat door ventilatie kan bij benadering worden berekend met de volgende formule:

P = (Tbinnen - Tbuiten) * Q / 3

Hierbij is Q het ventilatievolume in m3 per uur en zijn Tbinnen en Tbuiten de temperaturen binnen en buiten. Bij een binnentemperatuur van 20 graden, een buitentemperatuur van -5 en een ventilatievolume van 100 m3 per uur wordt dit:

P = 25 * 100 / 3 = 833 Watt

833 Watt komt per etmaal overeen met 20 kWh wat afhankelijk van het ketelrendement ongeveer 2,2 tot 2,7 m3 gas is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu