Inkorten snoer lamp

Jussie

  • #1
Voor de belichting in de keuken wil ik een aantal snoeren inkorten om het een en ander netjes af te werken. Wat is de beste manier om de verschillende snoeruiteinden weer te bevestigen, nadat ik het overbodige snoer er tussen uit heb geknipt? Blote koper tegen elkaar aanleggen en duct tape er omheen en klaar is kees, of is dat echt onveilig?
 

@$T

  • #2
Wat denk je zelf? Maar geef even wat meer info over de aansluiting op het armatuur. Ook eefoto is nog wel eens makkelijk.
 

Jussie

  • #3
Nou, het is vrij eenvoudig. Ik heb een stuk snoer met aan één kant een stekker voor in de muur, en aan de andere kant een aparte stekker voor in de lamp. Aan het uiteinde inkorten ligt dus niet voor de hand, dus wil ik er in het midden een stuk er tussenuit knippen om vervolgens de twee uiteinden weer op elkaar aan te sluiten. Dus: Wit stuk snoer met een blauwe en een bruine vriend aan de ene kant, moet vast aan een blauwe en bruine vriend aan de andere kant. Gewoon tapen blijkt een duidelijke no-no, dus hoe kan ik dit makkelijk overbruggen. Zijn er ook bijzondere tapes hiervoor? Elektrische tape bijvoorbeeld?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee dat is daar niet voor bedoeld.

Als je een snoer wilt inkorten doe je dat aan het einde en zet je er een nieuwe stekker aan, of je heelt het snoer los van de fitting en kort het daar in.

In het midden doorknippen en doorverbinden is gewoon niet veilig.

Kan je de overlengte niet gewoon oprollen vlak bij de stekker?
 

Jussie

  • #5
Heb het al op maat geknipt dus doorverbinden is de enige optie helaas. Hier zijn toch vast ook veilige manieren voor?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Lengte klemmen oppersen met een perstang, en dat geheel in krimpkous zetten.
 

Jussie

  • #7
Als ik lengteklemmen google dan vind ik niet echt wat en de zoekterm perstang levert ook een breed scala aan voorwerpen op. Zou je me kunnen vertellen wat die dingen precies zijn, of kunnen linken naar een plaatje? Dan weet ik wat ik moet zoeken in de bouwmarkt. Krimpkousen heb ik wel kunnen vinden.

Bedankt trouwens voor de reacties.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Gereedschap-handgereedschap-tangen-krimp-perstangen/klauke-medium.jpg afbeelding offline

Deze lengteklem is voor 2,5mm² dikke draden.
de rode lengte klem is voor 1,5mm² dikke draden
de gele voor 6mm² dikke draden.
De verkeerde klem op de verkeerde draad levert brandgevaar op.
Niet met het juiste gereedschap persen ook.

 

Appeltje

  • #9
En volgende keer eerst denken (of vragen ;) ) en dan doen :).
 

Jussie

  • #10
Bedankt Headhunter, die dingen kan ik bij de gemiddelde bouwmarkt krijgen denk ik?

Appeltje schreef:
En volgende keer eerst denken (of vragen ;) ) en dan doen :).
Je hebt gelijk, maar ik ben nou eenmaal een idioot af en toe. Zo had ik er vandaag ook niet bij stilgestaan dat het misschien geen goed idee is om een snoer door te knippen waarvan de stekker nog in het stopcontact zit. Flinke knal, flinke schrik ook, geen schade verder. :)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Ik zou in dat geval het werken met elektra toch aan anderen overlaten. Wees blij dat je het nog kunt navertellen.
 

Jussie

  • #12
Nou met het kundige advies die ik hier heb ontvangen moet het ook lukken lijkt me. Ik heb in ieder geval niet het geld en de ego, om voor ieder wissewasje een vakman te bellen.
 

Fendtgek

  • #13
Nou als ik zo eens de reacties uit je andere topics lees, kan je misschien beter van spanning afblijven. Ik zag in een ander topic ook al ''3 stroomschokken verder'' staan... om zulke woorden nou op dit forum te gebruiken maak je geen vrienden mee.
 

Jussie

  • #14
Nou het is niet mijn bedoeling om mensen hier met mijn opmerkingen tegen het zere been te stoten, sterker nog, ik stel de veelal geduldige en vakkundige reacties hier zeer op prijs. Ik kom hier ook niet voor niets. Dit is een geweldige forum. En het is toch juist goed dat zelfstandige avonturiers hier raad kunnen vragen om zo hun werkwijze te verbeteren. En ik merk dat ik wat makkelijk denk over stroomschokken, maar ik heb dit onderhand zo vaak meegemaakt zonder bijster veel gevolgen dat ik hier inderdaad wat laks in ben geworden. Mijn voornaamste zorg, en reden voor het posten hier, was dan ook het brandgevaar. Wat dat betreft ben ik wederom prima geholpen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Dan wil ik je toch even wakkerschudden, een stroomstoot is dodelijk, de kans dat hij een keer goed door de hartstreek gaat is heel groot en dan is het vaak wel einde oefening.

Een nog groter gevaar is blijven 'plakken' je kan je spieren dan niet meer gebruiken om los te komen en ze kunnen zelfs van je botten afscheuren, dit letsel is blijvend en herstelt nooit meer.

Dan is brand wel het minste om je zorgen over te maken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Het is goed dat je hier op dit forum advies komt vragen.
Daar is niets mis mee, en daar is dit forum ook voor.

Daarom doe voorzichtig in de toekomst met stroom.
Dan kun je nog lang voordeel halen van dit forum. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu