Inductieplaat 2x230 op 3x380V

TheBelgian

  • #1
Hallo,

Dankzij de talrijke gelijkaardige posts ben ik al een heel eind opgeschoten. Maar ik zou toch graag mijn specifieke situatie voorleggen en jullie feedback willen horen. Ik heb hiervoor een paar foto's en een schema gemaakt.

Ik heb 2dehands een inductieplaat gekocht (AEG 88032kf-n)en wil die nu gaan installeren. De aansluiting die ik ter beschikking heb is een 3x380V.

Deze foto laat de mogelijke manieren van aansluiting zien zoals aangeduid achter op het toestel.


Hieronder een schema van de connectie in de muur met de schakeling van de bestaande oven (die ook moet blijven staan).


En dan nu de manier waarop ik de inductieplaat wil aansluiten:


Is conform het schema '400V 2N' op het toestel, maar wil wel zeggen dat er 400V staat tussen bruin en zwart van het inductietoestel.

Wat denken jullie?

Thanks!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Dat hebben we ook al meerderen keren hier gehad. Conclusie is dat het zal werken, maar niet mag, omdat toestellen >= 2000 W op een eigen groep moeten en een draaistroomaansluiting telt als een groep.
 

Ronnie007

  • #3
Het energiebedrijf levert geen 3x380V maar wel 3x230V.
 

Paul Siemons

  • #4
Ronnie007 schreef:
Het energiebedrijf levert geen 3x380V maar wel 3x230V.

Verduidelijk! :shock:

Zowel bij mij thuis als bij mijn dochter hebben we de beschikking over 3 x 400 volt +N

Mvg,
Paul Siemons
 

Paul Siemons

  • #5
TheBelgian schreef: Is conform het schema '400V 2N' op het toestel, maar wil wel zeggen dat er 400V staat tussen bruin en zwart van het inductietoestel.

Ja.


Mvg,
Paul Siemons
 

TheBelgian

  • #6
@Tom345: bedoel je dat ik niet én de oven én de inductieplaat op die groep mag zetten? Je uitleg is me niet helemaal duidelijk. Is dat dan tegen één of andere norm/regelgeving? Mijn huidige plaat staat daar nu wel op aangesloten (samen met de oven), maar dan wel op 3x380 (met 5 kabels).

@Ronnie007: hoe kom ik dan aan 380V tussen mijn fase draden op het schema?

@Paul Siemons: uw 'ja' wil dat zeggen dat het zo kan aangesloten worden volgens jou? Ik maak me wat zorgen over die 400V tussen bruin en zwart van het toestel. Kan dat kwaad?

Alvast mille grazie voor jullie antwoorden!
 

Paul Siemons

  • #7
Ik antwoord enkel op je vraag of er 400 volt op die draden staat; of dat de juiste kleurkode betreft ben ik niet zo op de hoogte.


Mvg,
Paul Siemons
 

Ronnie007

  • #8
Paul je hebt helemaal gelijk. Als je tussen de fasen meet dan meet je 400V. Echter je referentie is altijd de nul daarom praat je alijd over 3x230V + N
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Het verhaal is dat oven en kookplaat allebei toestellen zijn die meer dan 2000 W verbruiken en ze horen dus op een eigen groep te worden aangesloten. Een krachtstroomaansluiting telt als één groep. Zie deze lange thread voor uitleg:

Ovencombinatie (krachtstroom) naar kookplaat (ks) + oven

@Ronnie007: Let wel dat TS niet aan het leren is voor eindexamen electriciën, maar alleen zijn kookplaat wil aansluiten.
 

Ronnie007

  • #10
@Tom, sorry jij heb helemaal gelijk
 

TheBelgian

  • #11
Wel wel, ik leer veel bij! Handig meegenomen, maar uiteindelijk wil ik gewoon die plaat aansluiten :) (100 punten voor Tom)

Ik begrijp van jullie antwoorden dat het wel zal werken, maar dat het niet koosjer is.

Heb ondertussen ook eens naar AEG service gebeld. En daar bevestigen ze dat ik de plaat in mijn geval zo moet aansluiten. Blijkbaar was dat een vraag die ze wel vaker krijgen, want het antwoord rolde er erg vlot uit :D

Ik ga ervoor. Als het ontploft, blijft het hier even stil...
 

TheBelgian

  • #12
Voilà. Kat in het bakkie :D

Bedankt voor de hulp :!:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu