Aansluitmogelijkheden Siemens EH611TA16E inductieplaat

Ro32

  • #1
Via verhuizende vrienden ben ik in het bezit gekomen van een Siemens EH611TA16E inductieplaat. Hier zijn al lang gelden vragen over gesteld, maar ik kan mijn situatie niet met zekerheid vinden.

Op het internet wordt bij deze kookplaat aangegeven, dat hij "kan" (klinkt als een keuze) worden gebruikt op een 'normaal' stopcontact. De originele manual zegt:
Spanning, zie gegevensplaatje.
Enkel aansluiten volgens het aansluitschema.
Aansluitschema- Afbeelding 5
1.Bruin
2.Blauw
3.Geel en groen


Dit ('Enkel aansluiten...') suggereert dus dat deze plaat alleen kan worden gebruikt met een 'regulier' stopcontact. Bij nameten in het huis van onze vrienden bleek hij destijds door een keuken-installateur inderdaad aangesloten met slechts drie draden (resterende twee 'losgeknipt')/drie pinnen van de Perilex (L,N en GND) op slechts eenmaal 220v (muuraansluiting was wel 2-fase overigens).

Het aansluitvermogen is echter 4,6kW (op het internet gaan ook suggesties rond, dat dit waarschijnlijk een typefout is en dit het opgetelde kookzone vermogen van 6,4kW moet zijn) en dat zou dus hoe dan ook nooit op e'e'n reguliere groep kunnen. Uit de kookplaat komen netjes 5 draden (eigenlijk 6: Br/Bl/Zw/Wi en 2x GND) tevoorschijn. Bovendien zit aan de kabel een aansluitschema gestickerd, exact als aangehechte foto (origineel was door het rond de kabel vouwen niet goed te fotograferen).

Daarom lijkt mij dat er voor dit type kookplaat wel degelijk drie keuzemogelijkheden van aansluiten zijn. Ik heb al een 5-aderige Perilex aansluiting in mijn keuken van de oude kookplaat en wil deze plaat dan ook als 2-fase kookgroep aansluiten om het volle vermogen te kunnen benutten. Durft iemand hier iets over te zeggen met deze informatie?

Dank voor de input,
Rob

Siemens inductie aansluit.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
En heb je een driefasen- of enkelfase-huisaansluiting?
 

Ro32

  • #3
Dank voor je reactie Tom. Volgens mij driefasen-huisaansluiting (zie foto meter) en ik gebruik nu een (oude) 5,6kW kookplaat op de kookgroep. Dat ous moeten kunnen, de vraag is alleen of de kookplaat dat ook kan ;-)

Meterkast.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Als je een kookgroep met twee fase- en twee nulaansluitingen hebt, dan moet je het rechter aansluitschema gebruiken. Als je een krachtgroep hebt (3 fasen, 1 nul), dan gebruik je het middenste en laat je één fase ongebruikt.
 

Ro32

  • #5
In de meterkast lijkt het mij een krachtgroep (4x aaneengeschakelde switch, zie foto), maar op de Perilex staat gemeten 2x220V op onderste twee polen, bovenste geven 0V (nergens tussen de polen meet ik 400V). Meest rechtse schema lijkt daarmee het meest waarschijnlijke. Daar ben ik nog niet helemaal uit.

Maar voor ik aan fysiek aansluiten denk, is de belangrijkste vraag of deze kookplaat uberhaupt nu wel of niet geschikt is voor 2-fasen kookgroep aansluiting (handleiding vs. 5-aderige kabel/aansluitvermogen/sticker spreken elkaar immers tegen). Wellicht heeft iemand ervaring met dit type of deze manier van tegensrijdige informatie van Siemens?

Kookgroep meterkast.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Bruin en blauw onder 1 klem? Die durft!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dat is een creatief knutselwerk.... die heeft een krachtgroep herbestemd als een kookgroep met 2 nuldraden op dezelfde klem. Dat mag zo dus niet.
 

Ro32

  • #8
@Walker De meterkast is voor mij onbekend terrein, maar ook mij viel dit gelijk op bij het maken van de foto. Is toch echt door een erkende elektricien aangelegd (weliswaar 20 jaar terug, maar toen was bruin ook bruin en blauw ook blauw :lol:)

Lijkt erop, dat ik - los van de Siemens vraag - hier opnieuw naar moet laten kijken (alhoewel we er wel al ruim 20 jaar zo en zonder problemen gebruik van maken)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
Ro32 schreef:
nergens tussen de polen meet ik 400V
Weet je dat heel zeker?

Ik zou toch 400V verwachten tussen links onder en rechts onder, gezien de (weliswaar creatief aangesloten) krachtgroep en 3-fasen meter.

Ben anders wel benieuwd waar de 3 draden aan de onderkant van de automaat vandaan komen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ro32

  • #10
@XanderH Meetwaarden dubbel gemeten, maar zal het nogmaals doen voordat ik iets ga aansluiten (zodra ik begrijp of dat kan met de nieuwere Siemens plaat)
Heb de groepenkasten geopend, helpt deze foto? Is lastig te zien, maar 3x bruin van de kookgroep lijken rechtstreeks uit de hoofdaansluiting te komen, 'e'en blauwe eveneens en de andere blauwe zit aan de aardlek-neutral vast. De twee overige blauwe draden die in de hoofdbox lijken te verdwijnen, zijn volgens mij een simpele verbindingslus, maar durf er niet te hard aan te trekken. Tot slot, de zwarte draad loopt van de meest linkse aansluiting van de kookgroep, naar de life aansluiting van een ogenschijnlijk willekeurige reguliere groep.

Het is me inmiddels wel duidelijk, dat deze manier van de installateur tot verbazing leidt, maar moet ik hier na 20 jaar probleemloos functioneren iets aan laten doen (de betreffende elektricien is inmiddels al een tijdje met pensioen)?

Kookgroep meterkast 2.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Ik zou het gewoon weer aansluiten als krachtgroep. Dus de bruine draad die nu op de nulaansluiting zit weer op het linker fasecontact aansluiten. Dan uiteraard niet meer zonder meer de stekker van de kookplaat erin steken. Maar die moet je toch opnieuw aansluiten voor de nieuwe.

Maar! Voordat je de krachtgroep aansluit als krachtgroep, moet je wel zeker weten dat je 3 fasen hebt met dus 400V tussen de fasen. Heb je geen faseverschuiving, dan overbelast je namelijk de nulgeleider.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ro32

  • #12
@XanderH dank weer! Heb wel wat (zwakstroom) elektro-kennis van vroeger, maar jouw advies gaat me nu in ieder geval nog boven de pet. Maar voor ik iets doe, wil ik sowieso eerst weten of de nieuwe(re) Siemens kookplaat nu wel of niet kan werken op 2- of 3-fasen. Tot die tijd werkt ons 20-jarige Pelgrim (hopelijk) nog prima :cool:
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #13
IMG-20220711-WA0008_copy_563x1000.jpg

Dit advies?

Eerst zeker weten dat je 3-fasen hebt, en dus 400V meet tussen de fasen.

Het label aan het snoer suggereert dat het prima op 3 fasen moet kunnen. Maar ja, het is tweedehands, hoort het snoer wel bij de kookplaat of hebben ze dat ook van een vorige geleend? :wink: Ik kan het niet rijmen met de handleiding. Kun je kijken hoe het aan de zijde van de kookplaat is aangesloten?
 

Ro32

  • #14
Advies nu helemaal duidelijk met plaatje :lol: . Het snoer lijkt origineel en hij is bij onze vrienden ooit als nieuw verkocht/geplaatst, maar zal eens kijken of hij eenvoudig te openen is - meerdere rijen schroefjes en op het eerste gezicht nog niet duidelijk welke paar de plaat (en alleen de plaat) losmaken. Uit oude fora items her en der m.b.t. dit model zie ik ook dat deze plaat destijds zeker ook verkocht werd als mogelijk op 2- of 3-fase, helaas weet niemand het zeker. Is natuurlijk ook geen nieuw model, maar toch bijna 15 jaar nieuwer dan de huidige kookplaat.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Vaak zit er onder op de kookplaat een klepje waar achter je alleen de elektrische aansluiting vindt. Hier kom je dan eenvoudig bij met 1 of 2 schroefjes.

Als dat niet zo is, lijkt het me inderdaad waarschijnlijker dat dit snoer standaard was. Dan kan het volgens het label dus gewoon op 3 fasen.
 

Ro32

  • #16
@XanderH Excuses voor de late reactie. Finaal door mijn rug gegaan en gisteren pas weer voor het eerst een beeje uit bed en in de buurt van een computer kunnen komen. Op de grond liggen of in de meterkast rommelen, laat ik nog even wachten tot het herstel verder is. Wordt (hopelijk snel) vervolgd...
 

Ro32

  • #17
@XanderH Korte update: met wat hulp inmiddels wel in de meterkast kunnen komen (hoef ik niet voor te bukken :lol:) Op de stoppengroep gemeten inderdaad 220V tussen Bl (0) en elke Br (Fase) en tussen alle Br (Fase) onderling 400V. Veilig te stellen, dat ik dus in elk geval wel 3-fase heb. Weer een stapje verder en zodra ik weer kan bukken, ga ik de Perilex nogmaals doormeten.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #18
Beterschap!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu