Inductiekookplaat: XMVK vs YMVK vs losse installatiedraden

Gft

  • #1
Hoi,

Binnenkort krijgen wij een 7400W inductiekookplaat die op de kookgroep in de meterkast zal worden aangesloten. Nu twijfel ik over het soort kabel dat ik wil trekken van de kookgroep in de meterkast naar het Perilex stopcontact waar de inductiekookplaat op wordt aangesloten.

Waarom zou ik kiezen voor:
a) 5 losse 2,5mm² installatiedraden
b) 5-aderige 2,5mm² XMVK kabel
c) 5-aderige 2,5mm² YMVK kabel

XMVK is toch grotendeels hetzelfde als 5 losse installatiedraden, maar dan gebundeld in één kabel? En heeft YMVK specifieke voordelen voor deze situatie ten opzichte van 5 losse installatiedraden en/of een XMVK kabel?

Daarnaast vraag ik me af waarom de website van een niet-nader-te-noemen bouwmarkt op haar webpagina van een 5-aderige 2,5 mm² XMVK kabel aangeeft dat deze kabel te gebruiken is voor aansluitingen tot maximaal 4600 W. Als je deze kabel aansluit als 2x fase, 2x nul en 1x aarde, is de kabel toch geschikt voor aansluitingen tot 7400W?


Alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als er gewoon een buis ligt, trek je daar losse installatiedraden in. Kabel heeft als voordeel dat deze niet in buis hoeft te zitten, dat is praktisch wanneer je bijvoorbeeld door de kruipruimte moet of wanneer de installatie (gedeeltelijk) opbouw wordt i.p.v. in een leiding in de muur.

Verschil tussen XMVK en YMVK is er voor deze toepassing niet. YMVK is wat steviger en mag met meerdere kabels worden gebundeld in bijvoorbeeld een kabelgoot, bij XMVK mag dat niet. Wanneer je het over 1 kabel hebt is dat dus niet interessant.

5x2,5mm² is inderdaad prima voor een 7,4kW kookplaat.

Heb je thuis maar een 1-fase netaansluiting? Bij 3-fasen kun je beter een krachtgroep plaatsen dan een kookgroep.
 

Gft

  • #3
Dank je voor je reactie!

Er ligt nog geen buis. Ik boor een gat direct vanuit de meterkast door de muur naar de aangrenzende keuken. Daar trek ik de kabel(s) achter de keukenplint naar de plek waar de kookplaat komt.
Als ik het goed begrijp, hoef ik geen PVC buis te gebruiken als ik kies voor een XMVK kabel?

ik heb inderdaad een 1 fase aansluiting, vandaar de keuze voor een kookgroep.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Klopt, kabel hoeft niet in buis, je kunt deze bijvoorbeeld ook direct met zadels bevestigen. Voor delen die in het zicht lopen is buis wel netter, maar als je het met buis aan legt kun je bijvoorbeeld de bochten open laten. Dit installeert veel sneller dan met draad welke geheel omsloten hoort te zijn.

Voor deze toepassing zou ik dus XMVK of YMVK kiezen.
 
  • Like
Waarderingen: Gft

Freakie

  • #5
Ik heb zelf voor mijn keuken in een loze leiding (19mm) met gemak een XMVK 5*2.5 getrokken. Waarom in plaats van gewoon VD?

1) Er zat nog bouwvocht in de loze leiding (huis toen al 12 jaar oud)
2) Kleuren, vind het veel makkelijker aan te sluiten als elke ader zijn eigen kleur heeft. Met 5x2.5 XMVK lukt dat.

Betreft je vraag. Ik weet over welke bouwmarkt je het hebt want ik had toen exact die vraag. Die 4600 watt is per aderpaar, voor Belgische markt bedoelt. Daar mag je blijkbaar 2.5 belasten tot 4,6 kW.

Daarnaast even eens bij mijn moeder een kookgroep aangelegd. Via meterkast zo hup naar door de muur achter de plint van de keuken geboord. Dan is XMVK echt fijn. Het is net even iets (echt iets) minder stroef dan YMVK. VD draad in flex achter plint zou ik niet aan beginnen.
 
  • Like
Waarderingen: Gft

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu