Inductiefornuis aansluiten: 14,6 kW op 3x25A

Jelle klust

  • #1
Beste mensen van klusidee,

Allereerst dank voor alle berichten bij andere vragen: ik leer enorm veel van jullie allemaal. Tof dat mensen de tijd nemen anderen te helpen.

Dan mijn vraag:

In onze nieuw te bouwen keuken komt een inductiefornuis (geen plaat) met een totale aansluitwaarde van 14,6kW. De huisaansluiting is 3x25A. Het fornuis wordt aangesloten op een perilex aansluiting met krachtstroom (3fases). Mijn vraag: kan dit? Wordt het gehele huis zo niet overbelast? Ik doe liever geen upgrade naar 3x35A, want dat kost een kleine 1000 euro vastrecht extra per jaar.

Ik ben al een eind met uitzoeken, dus hier wat ik nu gevonden heb:

De huisaansluiting is 3x25A. Dat betekent wortel(3)x400Vx25A= 17000W=17kW, of 3*230V*25A= 17kW, zelfde dus. Dit is het maximaal totaal vermogen in het hele huis.

In theorie zou het fornuis 14,6kW kunnen opnemen, waardoor er slechts 17-14.6=2.4kW overblijft voor de rest van het hele huis. Dat lijkt te weinig. Echter, het lijkt mij vreemd dat een nieuwbouwwoning, met de nieuwe standaard van 3x25A te weinig 'oempf' zou hebben voor zo'n fornuis.

Ik redeneer als volgt: neem ik een inductiekookplaat (7.2kW) apart, een oven (3.6kW) en een combimagnetron (3.6kW), dan kom ik bijna op dezelfde 14,4kW. Dat moet toch gewoon kunnen? Ken zat mensen die dat in huis hebben, zonder dat de stoppen er steeds uit knallen, laat staan dat de hoofdzekering het begeeft.

Ik denk dus: dat fornuis (twee ovens, vijf kookzones met alle vijf een booster) gaat nooit, ook niet bij een 6 gangen diner, op vol vermogen staan loeien. Zelfs als alles in gebruik is, dan toch niet allemaal op vol vermogen.

Mijn conclusie: sluit dat ding gewoon aan op een perilex aansluiting met 3 fasen krachtstroom en maak je geen zorgen. Misschien alleen even zorgen dat in de rest van het huis niet de wasmachine, vaatwasser en andere grootverbruikers aan staan als ik ga uitpakken met koken. De electricien heeft echter laten weten een upgrade naar 3x50A (!) nodig te achten.

Wie heeft gelijk? Maak ik een rekenfout, denk ik te gemakkelijk over het daadwerkelijk opgenomen vermogen van dat fornuis, is er iets dat ik niet snap rond de verdeling van vermogen over groepen?

Eeuwige roem voor degene die mij definitief, met een sluitend antwoord weer rustig doet slapen!
:)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
3x50A is wel erg overdreven, maar wat is de totale belasting op dit moment?

Normaal zou 3x25 ruim voldoende zijn voor een kookplaat en een woning.
 

Jelle klust

  • #3
Dank headhunter!

Het is een nieuwbouwwoning. Moet nog gebouwd worden. Normaal, voorlopig tweepersoons, huishouden, zuinige apparaten, geen droger, geen jacuzzi oid. Moet kunnen dus?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Hoe ga je de plaat afzekeren? 3x16 is misschien wat krap, en wil je naar 3x20 dan moet je officieel naar een 3x35 aansluiting, ivm selectiviteit.

Ik zou het trouwens gewoon proberen op een 3x16 krachtgroep.

Voordeel van een nieuwe woning is, dat de hoofdzekeringen als automaten uitgevoerd worden. Mocht er ooit eentje trippen, kun je deze zo weer inschakelen. Gebeurt het te vaak, dan kun je altijd nog naar 3x35 gaan.

En 3x50?? Voor dat vastrecht kun je elke maand ongeveer uitgebreid uit eten, scheelt ook de afwas :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Die 14,6kW aansluitvermogen, haal je die letterlijk van het datablad? Of ben je zelf de vermogens van alle individuele pitten gaan optellen? Dat laatste werkt niet want fornuizen zorgen er zelf vaak voor dat verschillende pitten niet tegelijkertijd het volle vermogen vragen.

Ben zelf nog geen fornuizen bedoeld voor woningen tegen gekomen met een aansluitvermogen hoger dan 11kW. Dan houd je op iedere fase netjes 2kW over, per fase genoeg voor een oven, wasmachine, quooker of wat dan ook.
 

Jelle klust

  • #6
Dank heren!

Die 14,6kW heb ik van de specificaties op internet. Zie ik bij meer 90cm inductiefornuizen, dus dat lijkt te kloppen. Idd is dat ook de som van de vermogens per onderdeel. Vermoed dat hij dus geen interne beveiliging heeft tegen alles op vol vermogen.

Ik weet niet wat selectiviteit is? Idd zou 3x35a aan de veilige kant zijn, maar dat is in Amsterdam nagenoeg even duur als 3x50, zo'n 1000 euro per jaar aan vastrecht, waar 3x25 slechts 200 kost.

3x16A zou veiliger zijn zeg je, met het oog op de rest van het huis. Dan kom ik op zo'n 10kW uit mijn hoofd. Kan ik dan niet beter 3x20 doen? Dan houdt de rest weliswaar weinig over, maar zit het fornuis met 13kW wel veilig. Toch? Tenzij je me kunt uitleggen wat dat 'selectiviteit' ding is. Ik ben maar een amateur :).
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Kun je een merk en type geven? Ben nieuwsgierig :P

3x16 levert 11kW. Als je 3x20 wilt plaatsen, ben je officieel verplicht een 3x35 aansluiting te nemen. Dit om te voorkomen dat bij een volle sluiting in de eindgroep, de hoofdzekering springt. Dit noemen we selectiviteit. Als de hoofdzekeringen als automaten zijn uitgevoerd, geldt deze regel nog steeds, maar is het niet zo'n ramp als er ooit een hoofdzekering tript. Dan zou ik wel een 3x20 eindgroep aandurven. (Gebruik dan wel een 32A perilex stekker en -stopcontact!)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
32a perilex bestaat niet, 25A wel.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Goed gezien, Headhunter. Die bedoelde ik ook.
 

Jelle klust

  • #10
Mannen, wat een wijsheid! Ik word slimmer met het uur.

Dus: moet ik selectiviteit zo begrijpen dat de verdeling over groepen niet te onevenredig mag zijn, niet een hele zware groep ten opzichte van de huisaansluiting, omdat anders de huisaansluiting kan knallen?

Met 3x16 dus 11kW kan mijn 'kachel' dus ook op 70% vermogen draaien tot de groep pats zegt. Dat zal al niet veel voorkomen denk ik. Ik zal niet vaak beide ovens én alle pitten gebruiken. En zelfs dat kan nog op laag tot middel vuur.

Even out of the box: helpen zonnepanelen nog om de power van het huis te vergroten? Nee zeker hè?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Even out of the box: helpen zonnepanelen nog om de power van het huis te vergroten? Nee zeker hè?
Nou, eigenlijk wel. Op momenten dat de zon schijnt kun je je opwek extra gebruiken, bovenop je hoofdzekeringen. Let wel dat veel zonneinstallaties op 1 fase invoeden, de andere 2 fasen hebben geen voordeel.

Ook als er plotseling een wolk verschijnt valt het voordeel letterlijk weg... 'Cooking on the Edge' dus ;P
 

Jelle klust

  • #12
HAHAHA! Schitterend. Informatief én grappig. Dus, 16a groep en houden op 3x25a huisaansluiting? Zonnepanelen voor andere apparaten op 1fase?

We gaan nu naar het fornuis kijken, morgen denk ik de knoop hakken. Zal typenr nog even opzoeken. Is een boretti iig. Dank weer!
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #13
Ik zou t gokken op 3x16 met een 3x25 aansluiting. Zeker als je, zoals je aangeeft, niet beide ovens én de kookplaat volop gaat gebruiken. Daarnaast kan een 16A automaat ook nog eens een half uur 22A leveren, zonder te klappen.

Kies wel voor een C-automaat, die is iets trager in het afschakelen bij inschakelstromen, kan net het verschil zijn als een koud verwarmingselement inschakelt (de grootste stroom loopt door een koud element).
 

Jelle klust

  • #14
Kijk, dat scheelt enorm! Vol vermogen zou hooguit vijf minuten zijn. Kunnen de anderen dat bevestigen, van die 22a gedurende Eem half uur? Top tip van die c-automaat.

Fornuis was het niet. Er komt een andere (wel met dezelfde aansluitwaarde, jullie werk was niet voor niets).

Enorm bedank alle bijdragers, ik slaap weer. Hulde!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Een C-automaat is niet altijd mogelijk, dat hangt van je circuitweerstand af(weerstand van het net).

Inductie kent geen ware of koude platen, de warmte ontstaat in de bodem van de pan, de regeling bepaalt de stroom.

Dus een C automaat gaat niets helpen, er is geen aanloop.

een 16A automaat kan je overbelasten tot ca 24A, exacte uitschakeltijden staan in de uitschakel tabel van die automaat.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #16
Voor de inductieplaat helpt een C inderdaad niet, maar voor de verwarmingselementen van de oven wel degelijk!
 

Jelle klust

  • #17
Hey headhunter, dank voor de toevoegingen. Idd heeft inductie geen aanloop, maar toch zul je tijdens het koken eerst het 'vuur' even hoog zetten, waardoor er een tijdelijke hogere belasting is. Dus die overbelastingstijd op een 16a automaat komt wel heel goed uit. Het verschil tussen een c-automaat en een gewone is dan qua overbelastingstijd?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #18
Voor het hoog zetten van de inductie, heeft het geen zin. Maar het kan best zijn dat als je tijdens het koken, de oven gaat voorverwarmen, dat een C blijft staan en een B afvalt, door de inschakelpiek van de oven (echt een halve seconde ofzo)

Een 16B en een 16C kunnen beide wel een half uur 22A leveren.

 

Bernardo

  • #19
Ik heb hetzelfde "probleem"

Het gaat om een inductie-oven van Stoves EI900
Aansluitwarde 14,4 Kw.
Deze wordt aangesloten op drie fasen.

Dan heb ik toch maar één 4P automaat nodig?

Welke waarde moet deze dan hebben? 16A of 25A?
Wordt een beetje aan het twijfelen gebracht door het verhaal over de selectiviteit.

De aansluitwaarde van mijn woning is 3x25 A

Nog een ander vraagje: voor dit fornuis mag volgens mij geen Perilex stekker gebruikt worden. Moet dacht ik een CEE stekker zijn toch? (mag het ook zonder stekkers?)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #20
Waarom voeg je je vraag niet gewoon bij je bestaande onderwerp:

Inductie fornuis/ krachtstroom aansluiting

Daar heb je al een situatieschets gegeven en al enig advies.
En de suggestie het aan een vakman over te laten...

Ga dan in elk geval aldaar door en niet in een ander z'n topic.
Wat je nu doet is 'topickapen' en dat is hier niet de bedoeling. :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu