Inbouwdoos te ondiep?

EWZ

  • #1
Hallo allemaal!

Recent is m'n muur gestuct en ben ik bezig met de afwerking. Er zat een inbouwdoos in waar een schakelaar op zat. Deze schakelaar was dusdanig oud dat al het plastic afbrokkelde.
Daarop een nieuwe schakelaar gekocht en die wilde ik dus afmonteren.

Nu steekt hij wat uit, zie foto 1. Foto 2 ter illustratie wat voor schakelaar het is. En foto 3 waarom het niet blijkt te passen. Er lopen nog doorvoerdraden naar boven/beneden.

Mijn vraag is; wat te doen? Ja opbouwschakelaar is het makkelijkste maar niet het mooiste. Hebben jullie nog creatieve ideeën om dit op te lossen?

1700139220987.jpeg

1700139198779.jpeg


1700139238510.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dit is een normaaldoos. Daar past geen schakelmateriaal in, daarom zat er opbouw.
 

HenkL14

  • #3
De opties zijn nu om een opbouw schakelaar te plaatsen, of de normaaldoos te vervangen voor een inbouwdoos. Maar als er net gestucd is, is dat waarschijnlijk niet zo handig.

Misschien kun je een draadloze schakelaar en ontvanger plaatsen. Dat is nog even de vraag of de ontvanger wel in de normaaldoos past, maar dan kun je wel de platte draadloze schakelaar daar direct overheen plaatsen.

Eventueel kun je de ontvanger bij de lamp plaatsen als daar meer ruimte is.
 

Sander 1972

  • #4
Doos vervangen is geen optie.
Dan ben je op slopers hoogte, buis in de muur is waarschijnlijk metaal. Doos is niet goed te zien, denk bakeliet. Maar aan de bedrading te zien, is het geheel wel gadateerd
 

Kaajee

  • #5
Ik heb al een tiental normaal dozen succesvol vervangen door een nieuwe inbouwdoos, met minimale beschadiging rondom, beetje bijgestuct en geschilderd. Ben blij met het resultaat.

Beetje prutsen met de buizen en bekabeling, heb het laatste gedeelte vervangen met een stukje flex om de aansluiting goed te krijgen. Bestaande bedrading beetje terug getrokken en een stukje terug in de buis geduwd zodat de bekabeling niet beschadigt kon raken.
 

Sander 1972

  • #6
Soms gaat het, en bij andere niet. Die buisjes zijn wat lastig in te korten als het nodig is.

Ja kan de bedrading waarschijnlijk niet even ergens heen trekken.
 

Kaajee

  • #7
Klopt als een bus (of doos ;) )

Maar daarom heb ik dat touwtje gebruikt, dat beschadigt minder snel. Vanuit de centraaldoos de bedrading een stukje terug trekken, dan heb je bij de normaaldoos alleen te maken met dat touwtje, dus meer vrijheid om te boren en voorzichtig bikken. Met de dozenboor (82mm) een begin van een gat gemaakt (soort mal van ongeveer 1 cm diep) en dan voorzichtig verder uitbikken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zit de lamp onder een centraaldoos, dan is daar waarschijnlijk ook een fase.
Daar de lamp aan hangen, slimme lamp erin en draadloos schakelen.

Op de doos een afdekplaatje en als de plek uitkomt dan daarop de afstandsbediening plakken.

Af een schilderij ervoor en de afstandsbediening waar je wilt.
 

EWZ

  • #9
Dank voor het meedenken allemaal. Doos vervangen laat ik gaan als optie, dat had ik me dan moeten beseffen toen het nog open lag :cry::cry::cry:.

De draad wordt van onder afgevoed vanuit de meterkast door de muur en ook naar boven doorgevoerd. Het is een huis uit '67. Bedrading is wel goed, maar de kleuren oud en idd deze inbouwdoos is van bakkeliet.

Ik ga ook even onderzoeken hoe dat zit met die draadloze schakelaar.

Thanks!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu