Opbouw naar inbouw. Hoe pvc aansluiten op diepere inbouwdoos?

vhomas

  • #1
Hallo!
Ik denk een relatief gemakkelijke vraag, maar ik heb er nog geen ervaring mee en ik denk graag de stappen van tevoren uit.
Ik ga binnenkort bij ons een kamer aanpakken die opbouwdozen heeft. Deze wil ik graag inbouwen en daarna de muur stucen. Nu kan ik mij voorstellen dat de nieuwe inbouwdozen circa 5 a 10mm dieper komen te liggen dan de huidige en dat de aansluiting pvc buis -> inbouwdoos niet meer klopt. Hebben jullie hier tips voor?
Waar ik aan zat te denken:
- mogelijk is er geen probleem :) ?
- pvc buis verder uitkappen, zowel onder de boos als naar boven toe en zo hopelijk de buis alsnog daarheen 'sturen'
- pvc buis mogelijk iets inkorten en er een flexibel verlengstuk opzetten zodat ik een slinger kan maken naar de nieuwe inbouwdoos?
- bestaan er misschien inbouwdozen waarbij de aansluiting naar pvc te verschuiven is? Ik heb het zo snel niet kunnen vinden.

Zoals ik al zei, ik ken de situatie nog niet, maar ik denk dat dit een vrij logisch gevolg gaat zijn van het maken van een dieper gat en het plaatsen van een nieuwe inbouwdoos.

Ik ben benieuwd!
 

JFW

  • #2
Je hebt het over een kamer dus ik ga er even gemakshalve vanuit dat dit binnenshuis is en niet in een schuur o.i.d.? Zijn de PVC buizen dan niet sowieso al in de muur afgewerkt en eindigend in een inbouwdoos? Lijkt me sterk dat ze ooit binnenshuis opbouw hebben toegepast.

In dat geval kun je het (half) opbouw stopcontact demonteren en een nieuwe (enkele) inbouw WCD monteren met bijhorende raam. Wel weer ervan uitgaand dat de goede inbouwdozen toegepast zijn met voldoende diepte/ruimte (min. 40mm indien je niet hoeft te lassen achter de WCD).

Als je dubbele (of meer) inbouw WCD's aan elkaar wil zul je wel nieuwe dozen moeten plaatsen en deze in elkaar klikken zodat de hart-op-hart maat klopt, anders past je afdekraam niet. Heb dit in mijn eigen woning ook gedaan, hier hoefde ik de PVC niet uit te kappen om te buigen o.i.d. dit sloot gewoon op dezelfde plaats aan op 'nieuwe' inbouwdozen. Maar deze nieuwe waren precies hetzelfde als de oude(die grijze met rode kapjes), en de woning is uit '92.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
vhomas schreef:
Nu kan ik mij voorstellen dat de nieuwe inbouwdozen circa 5 a 10mm dieper komen te liggen dan de huidige
Dit volg ik niet?
 

Kaajee

  • #4
Dit zijn waarschijnlijk die oudere inbouw/opbouw dozen van hard plastic/kunststof. Te klein en te ondiep voor modern schakelmateriaal.

Die had ik ook en ook vervangen door moderne (40mm) inbouwdozen. Voorzichtig met een dozenboor een zo mooi mogelijk gat gemaakt, het oude materiaal verwijderd, rest muur weg gehakt, totaal tot de juiste diepte.
Dan komen de leidingen inderdaad niet helemaal goed uit.
Bij de ene doos kon ik de bestaande inderdaad zover induwen na wat echter de leiding/buis weghakken dat ie wel paste, bij de andere heb ik iets verder de bestaande leiding bloot gehakt en inderdaad een stukje flex gebruikt.
 

Sander 1972

  • #5
Heeft u wat foto's,
Met een muurfrees trek je een sleuf, en met een dozenboor in een muur maak je een gat, ik doe tegenwoordig 50 inbouwdoos standaard erin geen gezeur met een krappe ruimte achter je schakel materiaal.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Kaajee schreef:
die oudere inbouw/opbouw dozen van hard plastic/kunststof. Te klein en te ondiep voor modern schakelmateriaal.
Dat zijn normaaldozen, geen inbouwdozen
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat zal een gemiddelde dhz-er niet bekend zijn, die ziet alles wat in de muur zit als 'inbouwdoos'.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Heb je al een doosje open gemaakt.
graag een foto.

semi opbouw is meestal oud en soms zelfs nog met stalen buizen i.p.v. kunstof
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu