Inbouwdimmer GAMMA kapot

Ruite191

  • #1
Ongeveer 3 maanden geleden heb ik een inbouwdimmer van het Gamma huismerk gemonteerd om 6 gloeilampen van 40 Watt/stuk te kunnen dimmen. De eerste 2 maanden werkte dit perfect, echter ging de dimmer op een bepaald moment stuk bij het inschakelen. Zowel in- en uitschakelen als dimmen werkten vanaf dat moment niet meer. Na de zekering in de dimmer vervangen te hebben werkte het in- en uitschakelen van de 6 gloeilampen weer, de dimfunctie echter niet. Wanneer ik aan de dimknop draai dan blijven de lampen onverminderd fel aan staan. De dimmer staat op exact dezelfde manier aangesloten als voorheen, toen de dimfunctie wel werkte.

Technische gegevens:

-1 x inbouwdimmer van huismerk Gamma. Vermogen ondersteund tot 300 Watt á €15,-
-6 x gloeilamp á 40 Watt/stuk, totaal 240 Watt
-niet geaard

Aangezien ik een in oud huis woon, is het elektrische netwerk in zijn geheel niet geaard. Ik kan mij voorstellen dat dit iets met het probleem te maken heeft (piekspanningen e.d.?).

Vragen:

1. Is de dimmer nog 'te redden/repareren' op simpele wijze?
2. Zo niet, heeft het zin om een nieuwe dimmer aan te schaffen (eventueel een duurdere/meer vermogen/...), of zal deze het ook binnen de kortste keren begeven (bijvoorbeeld vanwege de niet-geaarde aansluiting)

Tips en adviezen zijn meer dan welkom!
 

Atmoz

  • #2
Je geeft aan dat je een zekering in de dimmer vervangen hebt, die gaat toch niet zomaar stuk. Was er bijv ook een lamp defect? Die geven wel eens kortstondig een soort kortsluiting als ze defect gaan en daar kan een dimmer niet goed tegen.
Voor een elektronicus zal reparatie wellicht niet al te moeilijk zijn, waarschijnlijk triac defect.
Als je het niet zelf kunt of iemand in de buurt hebt die het leuk vindt om je te helpen loont reparatie niet.
Misschien dat dimmers van een ander merk beter beschermd zijn tegen sluiting in een sneuvelende lamp???
Met aarde heeft het geheel niets uit te staan, je kunt op de dimmer geen aarde aansluiten denk ik en de lamparmaturen, geaard of ongeaard, hebben er ook niets mee te maken. Tenzij de bedrading in een zodanig slechte staat is dat die kortsluiting kan veroorzaken.
Pech gehad en opnieuw proberen zou ik zeggen.
 

Ruite191

  • #3
Atmoz schreef:
Je geeft aan dat je een zekering in de dimmer vervangen hebt, die gaat toch niet zomaar stuk. Was er bijv ook een lamp defect?
Neen, geen van de 6 lampen was defect..
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #4
Er zit garantie op, waarom breng je hem niet terug?
 

Ruite191

  • #5
De bon is helaas niet meer aanwezig. Ik wil eigenlijk eerst weten of het probleem niet zit in het elektrisch netwerk hier in huis.
 

Atmoz

  • #6
Nu komt het aan op speurwerk: is de bedrading vanaf de dimmer inclusief de bedrading en verbindingen in de lampen in goede staat?

Dan het volgende: 6*40 Watt inschakelen levert een behoorlijke stroomstoot op vanwege de lage koudweerstand van de lampen. Of daar dimmers op sneuvelen weet ik niet, het is wel een uitdaging voor elektronische componenten. Eigenlijk zou de zekering daar in ieder geval wel tegen moeten kunnen, blijft vreemd.
Of duurdere en/of zwaardere dimmers daar beter tegen kunnen is een beetje gissen, misschien wel.

Ben heel benieuwd naar de uitkomst, succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu