Ijzeren leidingen in oud huis

Montig

  • #1
Hallo,

Wij hebben een 30-jaren huis op het oog. Nu kan de makelaar ons niet verzekeren dat het elektra in orde is. Hij zegt dat de bedrading wel vervangen is, maar dat er mogelijk nog ijzeren leidingen zijn.

Bij de meterkast zie je wel pvc-buizen die de stoppenkast ingaan, maar het lijkt erop dat dat alleen zeg maar aan de buitenkant is en dat daar waar de boel de muur ingaat ijzer zit.

Wij hebben hier totaal geen kaas van gegeten. De volgende vragen dus:
  1. Is het mogelijk om bedrading te vervangen en de ijzeren leidingen te laten zitten?
  2. Mag je ijzeren leidingen laten zitten en wat is het gevaar als je dat doet?
  3. Er moeten 2 nieuwe groepen bijgeplaatst worden. Is het vervolgens dan ook de bedoeling dat je nieuwe/extra stopcontacten gaat aanleggen en dat daar dan weer leidingen naartoe getrokken moeten worden.
Excuses voor de waarschijnlijk domme vragen, maar we hebben echt geen idee en willen enigszins weten waar we over praten voordat we elektriciens gaan bellen.
Alle tips zijn welkom!

Bij voorbaat dank!
 

Pepjo

  • #2
Er bestaan geen domme vragen, slechts domme antwoorden. :wink:
  1. Waarom zou je dat willen ? Dat levert een risico op dat je beter kunt vermijden.
  2. Zie 1) : mocht de isolatie van je installatiedraad afstrippen door een ongelukje, dan komt de pijp onder spanning te staan.
  3. Meestal wel, anders heb je er niet zo veel aan. Het hangt er wel van af waar die groepen voor gebruikt gaan worden: een algemene groep is bewerkelijker dan eentje voor een wasmachine of kookplaat.
 

Chathanky

  • #3
  1. Als de bedrading in vinyl is uitgevoert lekker laten zitten, is het van katoen dan is vervangen wel aan te raden/verplicht.
  2. IJzeren leiding mag blijven zitten als dit een gelaste buis is in de lengterichting. Anders zie je dat er een spleet zit in de lengterichting, dit laatste is vervangen van de buis verplicht.
  3. Als je gaat breken is het handig om de oude stukken meteen aan te vernieuwen. Dit zijn niet de grootste kosten en is dit geen reden om het te laten zitten.
Later bij eventueel verkoop heb je er ook profijt van anders krijg je de discussie waar je nu zelf mee zit.
 

Coko

  • #4
Ons huis was ook voorzien van metalen electra leidingen.
Voor een groot deel van het huis was het relatief makkelijk om nieuwe pvc pijp te plaatsen. De rest hebben we laten zitten.
We hebben wel overal nieuwe draad getrokken met aarde.
 

Markus

  • #5
Wie heeft u verteld dat er 2 groepen moeten worden bij geplaatst? Ik maak uit uw verhaal op dat er al een tijdje niets aan de elektrische installatie is gedaan. Gezien de huidige wooneisen ten opzichte van de eisen van 40 jaar geleden zal er toch aanzienlijk moeten worden uitgebreid. In die tijd was 1 wcd per ruimte heel gewoon, en soms helemaal geen, maar slechts een lichtpunt.

Uw lokale installateur kan u adviseren en heeft dagelijks klanten die geen verstand van electrische installaties heeft, en daar is hij juist heel blij anders had hij geen boterham.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
We laten het hierbij, want het gaat hier om een nog niet aangekochte woning, waarvan de informatie over wat er uitgebreid moet worden van een makelaar afkomstig is.
Deze informatie moet gezien worden in het licht van de verkoop van het huis en zal zeer zeker niet elektrotechnisch gedetailleerd en/of onderbouwd geweest zijn.

Dat betekent dat er nog niet door een elektra-vakman naar is gekeken.

Indien het huis daadwerkelijk aangekocht wordt, en er opnieuw vragen zijn over de elektrainstallatie, horen we het wel.

Slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu