Ijzeren buizen en stoffen kabels in huis (mag dit nog?)

Jfrohoff

  • #1
Beste forumlezers,

onlangs ben ik een huis gaan huren, waarbij nog de oude bedrading van vroeger in zit. Dus echt nog ijzeren buizen en stoffenkabels door het huis heen. Dit zit me niet echt heel lekker gezien het gevaar op brand aanzienlijk groter is.
Nu is mijn vraag (ik heb alleen een keer gehoord dat het zo is) of dit nog wel mag? En zo niet, waar zou ik dit dan beschreven kunnen vinden?

Alvast bedankt voor jullie reactie,
groetjes Jean-Paul
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Mag gewoon.
Installatie moet voldoen aan de regels die golden ten tijde van de bouw.

Kans op brand is niet groter dan met vinyldraden.
Brand door kortsluiting is heel moeilijk, bij kortsluiting knapt nl de patroon voordat er schade aan de isolatie zou kunnen ontstaan, daar berekenen wij nl de draden en patronen op.
En dan verpakken we het in een stuk ijzer, heel kleine kans dat door een kortsluiting de draad zo heet word dat deze door de buis heen iets kan ontsteken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Meestal zijn er in die installatie's ook porceleinen lasdoppen gebruikt.
gebruikt, en die kunnen tegen veel hogere temperaturen als er wat mis is.
(zoals oververhitting door een slechte verbinding)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat overbelasten van een draaidop komt echt heel weinig voor.
En ook hier weer netjes verpakt in een stalen doosje.
 

StefanD

  • #5
Houdt er wel rekening mee dat de stoffen mantel vrij kwetsbaar is: Als je aan de draden trekt kan de mantel kapot gaan. Bij werkzaamheden aan de installatie zou ik de bedrading vervangen.
 

Dirkinbrabant

  • #6
Ik verbaas me een beetje over de min of meer geruststellende antwoorden. Ik heb zelf ca 20 jaar geleden 3 jaar lang in een oud huis gewoond, ook met een dergelijke installatie.

Volgens mij van ver voor de oorlog (WO II), dus de installatie was toen minimaal 60 jaar oud (1930 of eerder). Toen het huis nog helemaal leeg was en ik aan het klussen was en er echt geen enkele stroomverbruiker in huis was, draaide de meter al langzaam in het rond. De draden waarmee je de plafondlampen moest aansluiten, die isolatie was al weg en/of "hersteld" met isolatietape. Die draden kwamen niet uit een doos, maar gewoon uit de leiding uit het plafond. Dat plafond was ouderwets met riet gestuct. Lichtschakelaars zaten ook direct op houten deurkozijnen, niet met een lasdoos erachter, maar ook gewoon aan het einde van de pijp, en zonder achterplaat. Contactdozen en schakelaars waren in de loop van 60 jaar wel vervangen door nieuwer materiaal.

Er was ook het nodige "bijgeklust" in de loop der jaren, omdat er toch meer behoefte was aan contactdozen etc. In de keuken, de plaats van de wasmachine, was naast de later aangelegde wasmachinekraan een eveneens later aangelegde contactdoos met randaarde, maar in mijn herinnering kwam daar een draadje uit die aan de waterleiding vast zat. Was er in 1930 al aarde in huisinstallaties? Ik denk van niet, namelijk. Andere lichtpunten of contactdozen deden het gewoon niet meer. En omdat dit in oud-amsterdam was, had de groepenkast (ook een museumstuk) twee zekeringen per groep (2x110V in tegenfase) en volgens mij niet eens schakelaars.

Bij de verhuurder erop aangedrongen dat dit echt niet kon. Uitendelijk zijn twee electriciëns een week bezig geweest met nieuwe draden trekken en de installatie weer up-to-date te maken. Die leidingen en vooral die lasdozen, zaten b.v. weggewerkt in kasten, maar ook onder vloeren en waren niet altijd te vinden. Er werden wel vloeren opengebroken, maar je kon niet alles openbreken omdat we er al woonden. Dus werden er soms praktische oplossingen (leidingen op de muur) bedacht.

Maar die oude draden die uit de leidingen werden getrokken....daar werd ik echt niet vrolijk van. De isolatie viel er gewoon vanaf bij buigen, dat stelde echt niets meer voor. Van sommige stukken bleef de isolatie achter in de leiding, die kwamen blank tevoorschijn.

Formeel kan het wel zo zijn dat de installatie moet voldoen aan de normen uit de tijd van aanleg, maar er zit ook een einde levensduur aan dit soort bedrading.

Mijn advies: achterhaal hoe oud de installatie is, kijk kritisch naar het zichtbare gedeelte , zijn b.v. de draden die uit het plafond steken en achter schakelaars etc. nog in orde, valt het waarschijnlijk wel mee mee. Is er in de loop der jaren niet te veel en onprofessioneel uitgebreid, dan kan er ook mee geleefd worden.

Maar als dat niet zo is, dan zal je je verhuurder er op moeten aanspreken.
 

Gerrit

  • #7
De vraag op zich was of het nog is toegestaan en daar is terecht met JA op geantwoord.
Alleen nadere inspectie kan uitsluitsel geven of het verantwoord is. Dat ligt ook wat aan de omstandigheden waarin de installatie zit.
Soms komen we dergelijke installaties tegen die gewoon nog goed zijn met nog steeds soepel rubber.

Vaak echter ook is het rubber volledig verdroogd en dan dient er te worden vervangen.

Zo kwamen we in 2000 hier in Enschede veel woningen tegen die tot 13 mei zonder problemen waren, maar door de luchtdruk van de vuurwerkexplosie was het rubber er afgevallen en kwamen de draden gewoon blank uit de buis.

Overigens: de naam is RD-draad
 

Dirkinbrabant

  • #8
Dat tweede stukje nuancering, nadere inspectie & omstandigheden, dat miste ik dus. Dit soort installaties zijn minimaal 50 jaar oud en dat rubber met katoen vergaat gewoon. Houten vloeren (trillingen), rietgestuct plafond (hoezo brandvertragend?), je komt het gewoon tegen in oude huizen.

En of het officieel mag? In een uitspraak van de NMA/Energiekamer werd niet akkoord gegaan met de argumenten "het voldoet aan de toenmalige normen" (in dit geval 1927) en "op basis van onze ervaringen verwachten we geen problemen" bij dit soort draden in slechte staat. Dit geldt dan wel voor het netwerkbedrijf en de toevoerleiding, maar zij moesten deze oude draden beoordelen op hoe ze er nu bijliggen en kijken naar de huidige veiligheidsnormen.

Uitspraak vind je hier.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Een netvoeding is wel even een heel andere tak van sport.
Daarbij was de bedrading al beoordeelt als slecht, daarvan is bij TS geen sprake.

Er is niets op tegen om RD bedrade installaties in gebruik te hebben, werkzaamheden aan zo'n installatie is echter niet te doen.
Zodra je aan een lasdoos zit is dat vragen om problemen.
Vaak is alle bedrading zelf wel ok, behalve de laatste 5 cm in de lasdoos en het aansluitpunt, daar is het verdroogt.
Zolang je er niet aanzit gebeurt er niets mee.

Als TS het niet vertrouwd kan deze zijn beklag doen bij de verhuurder en vragen of deze een inspectie wil laten uitvoeren om aan te tonen dat de installatie wel veilig is.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #10
Nu ga ik misschien iets doms zeggen, maar volg dit ook een beetje
vanwege het kopen van een dergelijk uitgevoerde woning.
Ik meende te hebben begrepen dat een huis met zulke draden niet meer
verkocht mocht worden omdat het dan gewoon niet goedgekeurd word,
moest dan eerst voorzien worden van de huidige draden......
Ik kan het mis hebben..... :roll:
 

Chathanky

  • #11
Er is simpelweg wat zinnigs over te zeggen als de installatie onderworpen wordt aan een inspectie. Van hier uit kunnen wij daar niets over zeggen.
Als er een inspectie geweest is kan men zeggen of de installatie voldoet aan de eisen. Die moet dan voldoen aan de minimale eisen van die tijd.

Het rapport dat werd aangegeven was al aangetoont dat de installatie niet voldeed aan de eisen en in slechte staat was. Liander heeft in deze verzuimt om tijdig de installatie te inspecteren. En dat ben je als eigenaar formeel verplicht volgens artikel huppeldepup. :mrgreen:

Jfrohoff kan de verhuurder aanspreken op dit punt. Vraag om een grondige inspectie van je installatie. De eigenaar is daar formeel aansprakelijk en draagt de kosten. Mocht hij dat niet willen heb je dus een geschil. En dit valt buiten de doelstelling van dit forum. De meeste weten uit ervaring wel dat een dergelijk oude installatie zelden in goede staat zijn. (door Gerrit al eerder aangegeven)

Hierbij is dit geen echte klusvraag meer en heeft Jfrohoff in iedergeval een anwoord waar hij elders verder mee kan.
 

Sharky

  • #12
Indien men een dergelijke woning koopt moet men wss toch verbouwen.

Ik zou in ieder geval alle oude stoffen bekabeling verwijderen. De bedrading wordt tegenwoordig anders (lees: intensiever en meer vermogen) gebruikt dan vroeger.

Gewoon alle bedrading vernieuwen dan weet je dat je op termijn minder snel problemen met de bedrading.

Als huurder zou ik dan ook bij de huurbaas dit ter sprake brengen en anders eens een inspectie/ keuring laten uitvoeren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
TS is huurder.
 

Roelant1

  • #14
Hallo,

Zoals al beschreven, niet morrelen aan die oude meuk en het risico is nihil.
Ons huis is van 1905 en in 1939 is er pas stroom aangelegd, toen wij er 9 jaar geleden kwamen wonen was er maar 1 groep en lagen er oude zekeringen van 2 amp in de meterkast en zat er inmiddels 16 amp in terwijl de draden van 0,75 met jutte en lood omwikkeld waren en er was geen aarde.
Ik heb toen een nieuwe meterkast geplaast met 8 groepen en 2 aardleks en kamer voor kamer de electro vernieuwd en de installatie verdeeld onder de 8 groepen.
In de eerste instantie heb ik de oude installatie op 1 groep aangesloten om overal toch stroom te hebben, natuurlijk geen aanrader maar bij het aansluiten van de oude installatie op de nieuwe meterkast brokkelde het jute van de draad af en heb ik de fase en de nul van elkaar moeten buigen om geen kortsluiting te veroorzaken.
Inmidddels had ik een aardpin geslaan en aardleks geplaatst en die bleven gewoon in, geen sluiting dus in de installatie.
Inmiddels is de installatie in het hele huis vernieuwd behalve in de oude schuur die nog vernieuwd moet worden en zelfs daar kan ik gewoon lassen de ondanks de oude loden bedrading.

Nogmaals, geen aanrader maar door de regel valt het risico best wel mee zolang je maar overal vanaf blijft.

Groeten,

Roelant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu