Huiscentrale doet vreemd

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
De volgende situatie doet zich voor:

15 jaar geleden is er een aanbouw aan het huis gebouwd. Aangezien deze aanbouw een eigen telefoonnummer moest krijgen, is er een ISDN huiscentrale geplaatst. De "oudbouw" heeft een eigen telefoonnummer A (en 3 telefoons) en de nieuwbouw heeft een eigen telefoonnummer B (met 1 telefoon). Dit alles is aangelegd / aangesloten door KPN.

Wanneer telefoonnummer A gebeld werd, ging ook de telefoon in de nieuwbouw over, alleen met een andere toon. Andersom gold precies hetzelfde. Aan de toon kon je dus horen wie er gebeld werd.

Sinds een maand of 3 doet de aansluiting in de woonkamer van de oudbouw het niet goed meer: de aangesloten telefoon ging op een vreemde manier over (beetje kraken) en de verbinding was ook niet goed meer. Dit werd steeds erger totdat de aansluiting "dood" was. Vreemd, aangezien de leiding in de muren weggewerkt is en er niet door de kabel geboord is. Nieuw snoer en andere telefoon gaven geen oplossing.

Bovendien is er - sinds de aansluiting in de woonkamer van de oudbouw defect is - niet meer het verschil te horen in overgaan in de nieuwbouw.

Vorige week voor de oudbouw nieuwe telefoons gekocht (draadloze gigaset van Sie**ens waarvan het basisstation boven is aangesloten, omdat de aansluiting in de woonkamer defect is) en nu openbaard zich het volgende probleem:

- Als er van de nieuwbouw naar de oudbouw wordt gebeld via het vaste nummer (dus niet intern), dan is er een ingesprekstoon hoorbaar. Wordt er van de oudbouw naar de nieuwbouw gebeld via het vaste nummer (dus niet intern) dan gaan alle telefoons over in de oudbouw en in de nieuwbouw
- Wordt er vanuit de nieuwbouw naar een mobiel nummer gebeld, dan staat er in het schermpje van die mobiele telefoon dat er vanaf de oudbouw wordt gebeld (er wordt dus niet met het eigen nummer B gebeld).

Wat zou hier het probleem kunnen zijn? Kan de centrale defect zijn?

PS: dit is eigenlijk mijn tweede vraag: is het normaal dat de telefoons in de oudbouw ook over gaan als naar het nummer van de nieuwbouw wordt gebeld? Ze gaan dan weliswaar met een andere toon over, maar toch. Mij lijkt dat als je nummer B belt de telefoons van nummer A niet over horen te gaan met een centrale (en andersom ook natuurlijk). Destijds aangenomen van de mensen van KPN, maar ik vind het nog steeds vreemd. Wellicht dat dit vroeger niet anders kon?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Een centrale programmeer je op bepaald gedrag bij binnenkomende gesprekken.
Ikzelf heb een nummer toegewezen aan de Fax.
een nummer gaat over in de woonkamer en na een maximaal aantal maal overgaan gaan de rest van de toestellen ook mee.
Alleen dan met een andere toon.

Bij uitgaande gesprekken gaan deze toestellen allemaal behalve de fax over hetzelfde hoofdnummer terwijl ze ieder een eigen lijn hebben.

Waarschijnlijk is je centrale de weg kwijt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als leek dacht ik ook aan een inde war zijnde centrale.

Is resetten een oplossing? Ik zal morgen de weg even vrij maken naar de meterkast om te kijken wat het voor een centrale is. Dat zal ik hier dan ook melden.
 

Aernout

  • #4
Welk type is de centrale?

heel toevallig een oude quattrovox?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu