Hoofdschakelaar en 3 fase groep

Superkees

  • #1
Even drie vragen ter vermeerdering van mijn kennis:

In wat oudere topics lees ik dat groepenkasten geen hoofdschakelaar hebben en dat het inbouwen van een hoofdschakelaar betekent dat er onder spanning moet worden gewerkt.

In mijn nieuwe woning heb ik niet alleen een hoofdschakelaar na de meter, maar ook de hoofdautomaat (voor de meter) kan ik zelf af/in schakelen. Is die regelgeving veranderd, of is dit extra van de netbeheerder?

Tweede vraag: 3-fase automaat, wordt dat beschouwd als één groep? Dit ivm een aardlekschakelaar.

Derde vraag: is er een zinnige reden waarom mijn groepenkast bestaat uit 2x4 groepen achter twee aardlekschakelaars en vervolgens nog 3 losse alamats? Waarom niet een derde aardlekschakelaar en drie normale groepen (wat mij goedkoper lijkt)?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Hoofdzekeringen worden inderdaad tegenwoordig vaak uitgevoerd als automaten die door de gebruiker zelf weer kunnen worden aangezet. Vroeger waren het smeltzekeringen in een verzegelde kast en moest je de netbeheerder bellen, wanneer die uitvielen.

Een driefasenautomaat telt als één groep.

I.p.v. de drie alamats hadden er inderdaad drie groepsautomaten plus aardlekschakelaar geplaatst kunnen worden. Voordeel van de oplossing bij jou is dat er bij een aardlek in één groep de anderen het nog doen. Misschien was hier ooit een goede reden voor, bijvoorbeeld een computer of een telefooncentrale die niet mocht uitvallen.
 

Superkees

  • #3
Voorlopig zie ik ook wel het voordeel. Totdat ik een 3-fase automaat wil toevoegen. Ik vermoed dat het geen andere reden heeft dan dat de installateur er te laat achter kwam dat hij ook nog twee groepen voor de schuur moest plaatsen.

Maar goed, ik ben weer wat wijzer. Bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu