Hoeveel verliesstroomschakelaars nodig.

Den brikoleur

  • #1
Wij hebben een jaartje geleden een appartement gekocht, bouwjaar 1965, en diverse renovatiewerken dringen zich op. Daar ik niet kapitaalkrachtig ben moet kamer per kamer gebeuren, maar om geen dubbele werken te moeten uitvoeren ivm elektricitetswerken zou ik graag wat raad hebben ivm zekeringen(kast) zwaarte, verliesstroomzekeringen enz...
Ik ben gaan neuzen tussen forumonderwerpen, maar heb gemerkt dat in Nederland veelal andere benaming gebruikt worden en ik daarom veel twijfel.

Vraag 1: 'k ga in badkamer een was-en droogautomaat plaatsen, hebben ze elk hun eigen verliesstroomschakelaar nodig, of mogen ze beide op 1 schakelaar ?
2* In keuken heb ik een keramische kookplaat, een frigo en een vrieskast, hoeveel verlieszekeringen heb ik daar voor nodig en hoe aansluiten ?
3* Wat is een aardmat ? hoe gebruiken en wat kost het ? :oops: :oops:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De regels voor België en nederland zijn heel verschillend.
Je kan misschien de info vinden in het AREI deze staat deels online bij Vinçotte.
 

Fiesiekus

  • #3
In België gelden andere regels voor deze zaken dan in Nederland; het is voor ons nogal lastig om u van advies daarover te voorzien. Ik denk dat als op 1 van de Leien een electrieker bezoekt waar u de spullen wilt gaan kopen, hij u snel op de hoogte kan brengen, het is niet ingewikkeld denk ik.

Wat 3) betreft: is een speciale metalen mat van draad die in de badkamervloer wordt meegestrot en voorkomt dat er potemtiaalverschil tussen vloer en kranen e.d. kan onstaan. Alle metalen voorwerpen zoals kranen, bad en douchecabine worden nl electrisch met elkaar verbonden (incl. de aardmat).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu