Hoeveel mm2 grondkabel 400V voor schuur/tweede huis

Globetrader

  • #1
Wij zijn van plan om achterin de tuin een schuur te plaatsen die later als b&b of aanleunwoning zou kunnen dienen. Ik heb het idee om een 3 fase kabel van het bestaande huis naar de schuur te trekken en daar een extra groepenkast te plaatsen. De kabel zal ongeveer een lengte van 100 meter hebben.

De hoofd aansluiting in bestaande huis is 3x 25 amp afgezekerd. Vanuitgaande dat ik ook 3x 25 amp naar de schuur wil trekken. Wat moet dan de dikte van de aders zijn, en hoeveel aders in de kabel is handig, mogelijk 1 spare als ooit kortsluiting ontstaat?

Misschien ga ik op sommige vlakken te kort door de bocht, dan komt dat omdat ik geen electricien ben😄. Dan hoor ik het ook graag.

Alvast bedankt
Hessel
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Voor een afgaande 3x25A groep van die lengte zit je aan 5x6mm2. Maar...
Zo'n groep kan niet zondermeer op 3x25A hoofdzekeringen vanwege de (ontbrekende) selectiviteit.
Of je zou de hoofdzekeringen dan moeten verzwaren of genoegen nemen met een 3x16A afgaande groep met 10A eindzekeringen. In dat laatste geval zou je een maatje kleiner (4mm2) kunnen nemen.
 

Globetrader

  • #3
Sxnder,
Dus als ik het goed begrijp, als ik de hoofdzekeringen laat verzwaren naar bv 3x 35A dan zou ik met 5x 6 mm2 naar de schuur kunnen en daar weer afzekeren met 25A.

Gr hessel
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je van 3 x 25 A hoofdzekering naar 3 x 35 A hoofdzekering gaat, betaal je een aanzienlijk meerbedrag vanwege het zgn. capaciteitstarief. Dat zal, afhankelijk van de netbeheerder (bijv. Stedin, Liander) zo'n 650 Euro per jaar extra zijn...

Google maar eens op capaciteitstarief elektra.

Bovendien zeker je dan niet in de schuur af met 3 x 25 A, maar in de groepenkast in huis. In de schuur komen dan groepen van 16 A.

Alternatief is misschien om die vakantie/aanleunwoning (later) een eigen huisnummer te laten geven (mits je daarvoor toestemming krijgt, bouwvergunning etc.). Dan zou je dat 'huis' ook een eigen aansluiting kunnen laten geven, dus met eigen hoofdzekering, teller etc. Daar komt echter wel een en ander bij kijken!

Ik stel me trouwens toch zo voor dat als je van een schuur een (vakantie/aanleun)woning maakt, je daarvoor een bouwvergunning nodig hebt. Als je het eerst als schuur bouwt en later de bestemming wijzigt, zit het er dik in dat de gemeente moeilijk gaat doen, met als ernstigste gevolg de plicht de boel af te breken. Je zou niet de eerste zijn. Overleg dus goed met de gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Wacht ook op eventueel commentaar van IJkenhout, die weet veel beter dan ik wat wel en niet zonder vergunning mag en kan! :wink:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
De hoofdzekeringen moeten dan minimaal 3x 40A zijn, de automaten in de meterkast 25A, de 2e groepenkast in de schuur/vakantiewoning kan dan afgezekerd worden op 16A.
 

Globetrader

  • #6
All,
Bedankt voor alle reacties

De kosten schelen idd behoorlijk. Maar ik zal wel een electische noob zijn. Maar als ik direct na de meter/hoofdschakelaar een 5x6mm2 trek naar de toekomstige schuur (max 100 mtr) en daar een tweede meterkast plaats die niet zwaarder is gezekerd als 16A dan klappen die er toch eerder uit als de stedin 25A zekeringen in het hoofdhuis. Ik begrijp dat er een bepaalde weerstand wordt opgebouwd in de kabel maar dat is nooit zoveel dat de 25A eerder zal springen als de 16 A in de schuur,.....toch😬😳. !!???

hessel
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Zoals al gemeld, de kabel moet afgezekerd worden in de groepenkast in de woning. Een kabel van 100m direct afgetakt na de hoofdschakelaar is niet toegestaan.
 

Peter_H

  • #8
Komen er verbruikers in je tuin/aanleunwoning van meer dan 2,3 kW?
Zoniet dan zie ik het probleem niet van 10A eindgroepen.
Daarbij heb je in totaal 3x16A tot je beschikking, daarmee kom je toch aardig uit de voeten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu