Hoeveel ledspotjes?

330

  • #1
Ik ben aan het uitrekenen hoeveel ledspotjes ik moet nemen voor mijn keuken.

Er komt een verlaagdplafond van 3,5meter bij 5 meter.
Ik heb een powerled gevonden van 2,5watt coolwhite 6000° K 170-190LM lichthoek 90-120° (beetje onduidelijk in verschillende documentatie)

Ik heb de spot zelf gezien, alleen is het beetje schatten of deze daadwerkelijk net zo sterk is als 20watt halogeen zoals de verkoper het verteld. En uiteraard was het in een showroom met tig andere verlichtingen aan, dus kon ik niet 123zeggen hoe sterk deze spot is.

Ik heb uitgerekend om ong op 1meter afstand van elkaar deze te monteren in de breedte van 3,5 meter. dus 3 spots op 1 rij in de breedte

In de lengte ook op 1meter afstand van elkaar in de lengte van 5meter.

Dus krijg ik 4 rijen met 3 spotjes en 1rij met 1 spot en de 4x20watt halogeen van de eilandafzuigkap. Dus in totaal 13spotjes in plafond

Tevens ook nog eens 2 in 2 keukenwandkasten van elk 90cm breed, welke ook uiteraard in de 3,5 bij 5meter zone zit.

Het is moeilijk in te schatten voor mij, daarvoor moet ik eigenlijk die spotjes een keer savonds aansluiten in de keuken om heldere beeld van te krijgen.

Maar wat denken jullie? Is het genoeg of juist teveel? Dan heb ik het niet alleen over lichtopbrengst maar ook aantal spots voor aanzicht in het plafond.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Halogeenlampjes zitten rond de 20 Lumen per Watt. Dat zou betekenen dat een 20 Watt lampje ongeveer 400 Lumen levert. Dan heb je minimaal 2 van die powerleds nodig voor dezelfde lichtopbrengst van één halogeenlampje.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Mijn keuken is 3,60 x 4,70 en daar heb ik 10 van die 2,5 watt powerleds genomen en dat is net aan genoeg. Het hadden er zeker niet minder moeten zijn. Samen met de verlichting van de keukenkastjes (3 lampjes) en de afzuigkap (3 halogeen) is het echter wel ruim voldoende.

Het effect van een flinke rits gegroepeerde powerleds is wel erg leuk trouwens. Chique uitstraling. Heel anders dan de 'woonwagen' (mensen let op de quotes he) uitstraling van een collectie halogeenspots.

Ik zou trouwens persoonlijk de 'warmwhite' versie aanraden en niet de 'coolwhite'. 'Warmwhite' is altijd nog koeler licht dan halogeen en dus witter dan de naam doet vermoeden...
 

330

  • #4
Ok thanks, dus 13stuks is niet overdreven (maakte meer zorgen om dat de plafond 'te druk' uit zal zien)

De warmwhite zag ik ook, maar vergeleken met de coolwhite was de laatste toch iets 'cooler', witter.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
De ledspotjes die ik heb genomen hebben een buitendiameter van 5cm in doorsnee (ik heb het vermoeden dat jij dezelfde hebt), en steken maar een paar millimeter uit het plafond. Dat is erg klein, zeker in verhouding tot een halogeenspot, en ik vind het niet druk overkomen. Ze zijn zeker niet nadrukkelijk aanwezig, maar het blijft persoonlijk natuurlijk.
 

330

  • #6
Zo te horen ook, die ik heb gekozen ook zoiets van 5cm. Ik heb onlangs een mailtje gestuurd naar de importeur en kreeg als antwoord terug dat de serie die ik wilde hebben minder geschikt zijn voor toepassingen van algemene verlichting ivm de constructie van het armatuur en de lenswerking van de reflectieschaal, mede door de 120graden lichthoek.
Ze verwezen me naar een andere serie met 40graden lichthoek.

Ook adviseerde ze dat ik de warmwhite moeten gaan nemen. Hm.. nu weet ik het helemaal niet meer..
 

Chathanky

  • #7
En je weet zeker dat je 6000K als kleur in de keuken wil?
Dit geeft een blauwachtig licht af.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Ik heb zelf indertijd mijn 80 graden hoek halogeenspots voor algemene verlichting in woonkamer/keuken vervangen door 38 graden halogeenspots en ik ben daar heel blij mee. Het lichtbeeld is daarmee in ons geval veel beter geworden. Dus dat advies van de importeur zou ik zeker opvolgen.

Die coolwhite spots zit nauwelijks rood licht in. Dat is in een keuken erg lastig met vlees snijden omdat dat een donkere massa wordt. Ik kom deze problemen in mijn werk in professionele situaties tegen. Rood licht heeft een golflengte van tussen de 610 en 760 nanometer. In onderstaande grafiek zie je dat cool white leds in dat gebied nauwelijks iets uitstralen.

 

Chathanky

  • #9
In tl termen is 4000 graden al cool white (840)
Warm wit zit in de temperaturen die 3000 graden en iets lager zijn.
6000 graden is in led blauwachtig licht.
 

330

  • #10
Ok thanks voor de adviezen. Toen ik de cw in de showroom zag had deze inderdaad een beetje blauw licht, dat vond ik juist cool. Maar inderdaad als je hieronder je vlees of eten neerzet kan het lastig zijn ja.

Probleem is dat ik hekel aan warmwhite heb. Ik vind het licht te geel.
Ik denk dat ik voor de naturalwhite ga:
natural white 3600° K 70lumen. Lijk mij een mooi tussenweg voor de ww en cw.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
70 Lumen levert niets op. Je hebt 6 van die LEDs nodig om hetzelfde licht te krijgen als één 20 Watt halogeen spotje. Dus als je het equivalent van 100 Watt halogeen (5 spotjes) wilt hebben in je keuken komt dat neer op 30 spotjes plaatsen. Als die ook 2,5 Watt per stuk verbruiken net als de cool versie is je verbruik niet noemenswaard lager dan met halogeen.
 

330

  • #12
Correctie, die 70LM is fout. Ik heb overal gezocht op internet, kwam 2 waardes tegen, wel beetje vaag allemaal.
CW=190LM/170LM 6000°K
NW=150LM/100LM 3600°K
WW=125LM/70LM 2800°K

Hm.. heeft waarschijnlijk te maken met prod.update. Overigens keuze uit 3 series, de een 40graden lichthoek en de ander die ik mooi vind 120graden.

Zal volgende week even langs de showroom gaan. In dit geval als ik voor de nw gaat, als die echt 150LM is dan zit ik wel goed zo te zien. Tja anders dan maar overwegen nog een paar erbij.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Die 150 Lumen is waarschijnlijk alleen op het moment dat je hem koopt. Elke LED neemt op den duur af in lichtopbrengst. Fabrikanten zijn hier echter heel onduidelijk over en geven meestal niet de halfwaardetijd op van hun LEDs. Die 170/100/70 Lumen zjin waarschijnlijk de lichtopbrengst na een bepaalde tijd. Belangrijk is te weten welke tijd (1000/5000/50000 uur).

Als je een LED koopt met een korte halfwaardetijd dan kan hij in het begin wel fel zijn en bovendien een lange levensduur hebben (hij gaat immers niet kapot) maar door de afname van lichtopbrengst neemt gedurende die levensduur in verhouding de energiebesparing op den duur wel af. Andere typen lampen hebben hier meestal ook last van, maar de halogeenspotjes die ik nu gemonteerd heb hebben een gegarandeerde lichtopbrengst tijdens hun levensduur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu