Hoeveel groepen nodig?

Yoni28

  • #1
Goedenavond allen,

Wij zijn al een tijdje bezig voor een nieuwe keuken geplaatst te krijgen via de woningbouw. Nu komt er binnenkort een opzichter om de situatie te bekijken. Ik woon al 25 jaar in deze huurwoning en gebruik ik nog steeds deze keuken. In de loop der jaren zijn er meerdere apparaten aangeschaft en heb ik een vermoeden dat het aantal groepen niet voldoende en veilig is. Om nu voorbereid het gesprek met de opzichter in te gaan heb ik de volgende vragen:

In het huis zitten 3 groepen:
1 woonkamer/keuken
2 bovenverdieping
3 keuken/schuur

In mijn keuken heb ik maar 1 stopcontact en deze is verlengd naar nog 2 stopcontacten. Aan apparaten in de keuken heb ik staan:

Koelkast, wasmachine, vaatwasser, afzuigkap, magnetron en koffieapparaat. Deze krijgen stroom via groep 3 die ook naar de schuur gaat. Dit stopcontact is verdeeld naar een verlengdoos met 4 contacten. Hierop zitten: wasmachine, vaatwasser, koffieapparaat. Uit deze verlengdoos is nog een verlengdoos voor de afzuigkap, koelkast en magnetron.
Ik heb een tekening gemaakt en foto's erbij geplaatst.

Graag wil ik een advies van u ontvangen hoeveel groepen ik in de keuken moet hebben.

Met vriendelijke groet,

Yoni




 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Vooral groep 1 is zo overbelast met zware apparaten (vaat)wasmachine. Aangesloten via diverse verlengsnoeren is dit zo een zeer onwenselijke situatie.Tenminste de vaatwasser en wasmachine zouden op een aparte groep moeten. Verder lijkt de verdeling me redelijk in orde.
Ook het aanbrengen van aardlekschakelaars is geen overbodige luxe.
Bedenk je wel dat de kosten eventueel voor eigen rekening kunnen zijn.
 

Yoni28

  • #3
Hallo Sxnder,

Hartelijk dank voor uw advies.
Ik weet nu hoe ik de opzichter weerwoord kan geven.
Deze situatie kan en wil ik niet accepteren.
Als er kosten bij komen is dit gelukkig geen probleem, spelen met levens wel!


Groet,

Yoni
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
In 25 jaar is er een hoop veranderd natuurlijk maar over het algemeen zijn woningbouw verenigingen niet verplicht dergelijke zaken voor hun rekening aan te passen.
 

Maurice81

  • #5
Ik kan je wel vertellen dat er diverse woningbouw vereningen zijn die toch wel met bepaalde minimale eisen werken die monteurs bij een inspectie toe moeten passen zodat de hoofdzaken toch wel veilig zijn.

een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat er in iedere huurwoning een aparte groep moet zijn waar de wasmachine op kan, zit die er niet dan word deze vaak alsnog aangelegd, dat zou ik zeker aankaarten.
 

Yoni28

  • #6
Hallo Civic,

Ik bewoon een oud huis uit 1898. Zelf woon ik hier nu ruim 25 jaar en in al die tijd is er nooit iets vernieuwd of aangepast buiten een lekkage van het dak. Ik heb nog een vraag aan u, zijn er websites te vinden waarin de minimale eisen wettelijk zijn vastgesteld? Kan het misschien ook verstandig zijn om bouw en woningtoezicht in te schakelen, indien de woningbouw moeilijk gaat doen? Of kan ik ergens anders deze informatie ophalen? De woningbouw doet namelijk altijd moeilijk omdat het huis wat ik bewoon eigenlijk wordt afgeschreven en verkocht wordt, wanneer ik de huur opzeg. Zelf het huis kopen is geen optie voor ons.

Vriendelijke groet,

Yoni
 

Yoni28

  • #7
Wij hebben de groepen indeling nog eens nader bekeken omdat wij twijfelden of alles wel klopte in het schema wat ik eerder had geplaatst. De verwarring is ontstaan omdat de CV-monteur toen een stopcontact naar boven moest maken voor de ketel. Monteur heeft toen de groepen verkeerd benoemt in de meterkast. Wij zijn alles nagelopen, apparatuur losgekoppeld en toen de groepen een voor een aangezet. Het schema gaat na de renovatie van de keuken er zo uit zien:


Tevens komt er op beide groepen een aardlekschakelaar.

Is dit zo in orde?

Alvast bedankt voor jullie adviezen

Groetjes Yoni
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Kijk punt is, dat de installatie moet voldoen aan de norm die gold toen het huis gebouwd werd.
Er de minimale normen van destijds, waren waarschijnlijk ook maar zeer minimaal.
 

Dirkinbrabant

  • #9
Als je nog ijzeren buizen hebt, met kabels met een katoenen/rubber isolatie (RD-draad) , lees dit topic: Ijzeren buizen en stoffen kabels in huis (mag dit nog?)

Als de isolatie van je draden het gaat begeven, wordt het moeilijk voor een huiseigenaar om zich te beroepen op de normen van lang geleden.

Maar als het huis van een woningbouwvereniging is, is waarschijnlijk bij de één of andere renovatieslag die oude zooi al lang vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu