Hoeveel fasen voor 9 groepen?

Matty73

  • #1
Hallo,

Net een huis gekocht en aan het verrbouwen. Zit nog een oude stoppenkast in met 4 stoppen. Volgens Liander heb ik een 25 A hoofdzekering.
In verband met de toekomst wil ik alvast een groepenkast plaatsen met ruimte tot 12 groepen.
Opbouw:
- Wasmachine
- Droger
- Zolder met CV
- 1e etage (3 slaapkamers)
- badkamer met electrische vloerverwarming
- begane grond woonkamer
- keuken 1
- keuken 2
- tuin en schuur
Dan kom ik dus op 9 groepen.
In de keuken wordt gekookt op gas.
Mijn vragen:
1) Redt ik het nog met de oude hoofdzekering (gevoel zegt van niet maar ik weet het niet zeker)
2) Kan dit allemaal op 1 fase?
3) Als ik het niet redt met 25A is het dan beter om direct over te stappen naar een 3-fase aansluiting of kan ik nog naar een 35A hoofdzekering?
4) Hoe kan het dat een hoofdzekering 35A is en een ALS 40A= Dan gaat je hoofdzekering toch eerder eruit dan je ALS?

Alvast bedankt voor de antwoorden,
Matthijs
 

Xr8

  • #2
Een ALS is geen zekering, deze meet een lekstroom ten opzichte van aarde. Een zekering en een ALS zijn twee heel verschillende dingen.

Heb in mijn woning ook een 25A hoofdzekering en droog was en vaatwas regelmatig tegelijk, gaat al jaren zonder problemen. In totaal 8 groepen.

Je zou het eerst kunnen proberen. Een nieuwe groepenkast zou ik dan in ieder geval wel uitvoeren in 3 fasen. Je kunt dan zo over naar 3 fasen zonder grote kosten aan je verdeler.

Succes.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Verzwaring van 1x25A>1x35A is vaak kosteloos dus zou ik wel doen. Ik verwacht daar geen problemen mee in jou geval, 3 fase lijkt me vooralsnog niet nodig.
40A ALS's en hoofdschakelaars kunnen max 40A verdragen. De feitelijke maximale stroom wordt door de hoofdzekering bepaalt.
Als je de nieuwe groepen indeling nog helemaal moet maken zou ik het iets anders doen. Namelijk geen groepen per etage maar bijvoorbeeld één groep voor de voorkant, één voor het midden en één de achterkant van het huis over alle etages en wat extra in de keuken. Zodoende zit er bij een kortsluiting niet gelijk een hele etage zonder spanning.
Verder verbruikt een zolder met CV praktisch niets, dit kan makkelijk bij een andere groep. Zodoende kom je op 8 groepen, waardoor je ook maar 2 ALS's nodig hebt. (met 9 groepen zouden dat er 3 worden)
 

Matty73

  • #4
Bedankt voor de antwoorden.
Ik ga Liander maar eens bellen voor een verzwaring naar 35A...hadden ze aan de telefoon wel al iets over vermeld dat ze daarmee bezig waren. Hij meldde ook dat je (zelfs als particulier) nadat je de zegels hebt verbroken je om een herzegeling kan vragen voor € 50,-. Klinkt niet zo heel erg duur als je dan tijdens je verbouwing rustig bezig kan.

Ik ga ook eens kijken hoe de verlichting en wcd's nu zijn aangesloten maar vermoed dat het een wirwar is momenteel maar indien mogelijk ga ik ze scheiden naar voor en achter in plaats van boven beneden.

P.s.: zolder wordt hobby/studeer/computerkamer met 2 pc's/PS2/TV/stereo, vandaar aparte groep gedacht...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Voor zover ik weet is het als particulier niet toegestaan de zegels te verbreken, uiteraard is het tegen betaling wel mogelijk om ze te laten herzegelen. De verzwaring van 25A>35A is wel en mooi moment om een nieuwe kast op te hangen want dan moet die van 25A er toch eerst uit. Ik zou de zolder dan meenemen in het voor- achterverhaal.

Succes ermee.
 

Ralph

  • #6
Nou.....kast hoeft er niet uit, je hebt ook 35 amp. zekeringen die in de 25 amp. houders passen. In Enschede hebben ze hele wijken zo ge installeerd van Essent uit.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Ik bedoelde niet de hoofdzekeringkast maar de groepenkast:
Zit nog een oude stoppenkast in met 4 stoppen. In verband met de toekomst wil ik alvast een groepenkast plaatsen met ruimte tot 12 groepen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu