Hoe zet ik hier zo eenvoudig mogelijk een stopcontact op?

Barry_k

  • #1
Hoi,
Ik heb een rommelhok waar geen stopcontact in zit maar wel deze constructie die te zien is op de foto. Uit de muur komt een elektrabuis met twee draden waarvan op één een plakkertje zit met de tekst "blauw" en die naar een lamp lopen die automatisch aangaat als de deur open is.

Het liefst zou ik hier ergens een stopcontact op de muur plaatsen en indien mogelijk ook de lamp nog behouden, hoewel ik het ook prima vind om een lamp met een handmatige schakelaar te installeren.

Hoe plaats ik hier zo eenvoudig mogelijk een stopcontact? Het hoeft er niet mooi uit te zien.

IMG_0747.jpg
 

Ijssel87

  • #2
Stukje flexibele buis met een sok koppelen aan de buis uit de muur, en een opbouw wandcontactdoos plaatsen. Een stekker aan de lamp maken en je kan er altijd nog alle kanten mee op.
 

Nth

  • #3
Ik zou de kabels opnieuw trekken met de juiste kleuren: zwart, bruin en blauw. Je kunt de nieuwe kabel aan de oude koppelen met een lus en dan door de buis trekken.
Zwart is dan de draad voor de lamp, die aan de schakelaar zit.
Bruin voor stopcontact
Blauw voor beide om de stroom weer af te voeren.

Waar de kabels de muur uitkomen zou ik een lasdoos plaatsen.
Met pvc buisjes en muurklemmen maak je een baan naar het stopcontact en een andere naar de lamp.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Maar zonder aarde draad (geel/groen) mag je hier geen stopcontact aanleggen.
Bij een nieuw aan te leggen stopcontact moet deze aanwezig zijn en ik mis dat hier.
Is dit toevallig een berging onder een flat of iets dergelijks?
 

Barry_k

  • #5
Probleem is dat ik hier behalve in de keuken helemaal geen geaarde stopcontacten heb. De woning is volgens mij in 1995 of 1996 gerenoveerd, in elk geval blijkbaar voordat dat verplicht was.

Overigens mag ik sowieso geen stopcontacten aanleggen zonder toestemming van mijn huisbaas, aangezien ik een huurwoning heb. En die toestemming ga ik ook niet krijgen en zij gaan het ook niet voor mij doen, omdat dat mede vanwege die verplichte aarde te lastig zou zijn. Ik vermoed wel dat een stopcontact zonder randaarde plaatsen veiliger zou zijn dan de huidige situatie.
 

Nth

  • #6
Ik begrijp nu dat je een stopcontact wilt om de lamp daarin te doen, klopt dat?
Ik dacht in eerste instantie een stopcontact erbij.

Waarom verplaats je de lamp niet?
Ik zou nog steeds een lasdoos op die plek op de muur zetten of een hoesje met flexibele buis zoals IJssel87 zei. In de lasdoos kan je de kabels verlengen met lasklemmen.

Ik zie ook meerdere kabels boven de lamp, waar gaan die naartoe?
 

Barry_k

  • #7
Nee, het gaat me niet om de lamp. In de ruimte heb ik een printer staan en nu moet ik de printer steeds heel onhandig op een stopcontact in een andere kamer aansluiten met een verlengsnoer. Verder zat ik te denken om er een koelkast neer te zetten, hoewel ik daar nu aan twijfel omdat er geen aarde is, dus weet niet of dat handig is.

De twee kabels boven de lamp: de een loopt naar de twee bruine draden (dus stroomaansluiting), de andere naar een schakelaar die op de deurpost zit en ervoor zorgt dat de lamp automatisch aan gaat als de deur open is (en de schakelaar niet ingedrukt).

Wat ik bedoel met het "behouden" van de lamp is dat ik hem wel zou willen behouden op deze manier (dus automatisch aan bij openen deur), maar dan zou ik de stroomkabel op een of andere manier moeten vertakken denk ik, zodat ik ook nog een stopcontact kan maken. Ik vind het echter ook prima om voor een contactdoos met één stopcontact en een schakelaar te kiezen om de lamp te bedienen, of alleen voor een contactdoos met twee stopcontacten en dan even een schakelaar en stekker op de lamp te zetten, zodat ik hem in kan pluggen in het stopcontact.
 

Ijssel87

  • #8
Dan moet je er zoals gezegd een lasdoos bij plaatsen, dan kun je vanaf daar naar de lamp en naar een dubbel wandcontactdoos. Waarom krijg je hier geen aardedraad naartoe? Het is ook een gemiste kans om er nu geen aarde te maken, zoveel werk is dat niet en je moet toch schakelmateriaal aanschaffen dus nu kun je nog kiezen.
 

Auto-Geen

  • #9
1686813723424.png

De makkelijkste oplossing.
 

Kaajee

  • #10
Dan nog steeds geen aarde en de printer gaat alleen maar aan (wordt van stroom voorzien) als de deur op gaat en blijft. Bovendien gaat de printer dan elke keer aan en weer uit, als de deur geopend wordt.

Zou toch vanaf het punt waar je alles hebt, dus bij die blauwe en bruine draden gaan aftakken middels een lasdoos en ergens met opbouw materiaal een stopcontact creëren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu