Hoe tweezijdig aansluiten

Scheuren

  • #1
Hallo,

Even een vraagje over tweezijdig aansluiten van een radiator. Ik heb een 2800 x 400 T33 en als mijn CV installatie begint te draaien merk ik op dat voornamelijk de onderkant lange tijd koud blijft. Warm water stijgt en dus blijft het voornamelijk boven in de radiator stromen, zoals te zien is in de illustratie. Uiteindelijk warmt de radiator helemaal op, maar zoals gezegd duurt dit een tijd.



Ik ben geen CV-guru of zo en vroeg me daarom af waarom men niet radiatoren aansluit zoals de volgende illustratie.



Het warme water stijgt waardoor het koude water sneller wordt afgevoerd en dus is de gehele radiator sneller op warmte... of zie ik het helemaal verkeerd?

Alvast bedankt!


Foto's plaatsen s.v.p. via klusidee, mod.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Aansluiten zoals aangegeven op de eerste afbeelding.
Warm water in een radiator koelt af, en zakt daarom naar beneden.

Als je het aansluit zoals in afbeelding 2 dan werkt het niet goed.
 

Bernhard

  • #3
Zoals Ronny al meld de aansluiting van de radiator mag niet vlgs plaatje 2. Het verschil in temperatuur tussen de boven- en onderzijde van de radiator mag max 20grd zijn. Bij een buitentemp van +10grd mag het verschil niet groter zijn dan circa 10 grd. Is het verschil groter dan moet de installatie ingeregeld worden. De radiatoren die teveel CV-water krijgen moeten "geknepen" worden. Als het inregelen juist wordt uitgevoerd zal de radiator in de woonkamer beter gaan werken en zal je zuiniger stoken. mvgr Bernhard
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
Moet je je voorstellen bij plaatje 2.......... Het water wordt rond gepompt door de radiator, dus door de pomp zal het warme water niet via de onderzijde omhoog lopen, maar de kortste weg en zo snel mogelijk naar de bovenkant schieten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
:denk:
 

Xr8

  • #6
Daarbij komt er onderin de radiator koudere lucht en zal de radiator daar meer afkoelen. Dat een radiator boven warmer is dan onder is normaal. Als de boel opwarmt zal de plaat langzaam warmer worden over het geheel.

Wat je wel ziet is dat radiatoren alleen maar onder worden aangesloten zowel aanvoer als retour. Wordt prima warm is mijn ervaring.

Succes.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #7
Screech schreef:
Moet je je voorstellen bij plaatje 2.......... Het water wordt rond gepompt door de radiator, dus door de pomp zal het warme water niet via de onderzijde omhoog lopen, maar de kortste weg en zo snel mogelijk naar de bovenkant schieten.
Eh, het is geen open vat. :roll:
 

Chathanky

  • #8
Je hoeft het wiel niet voor de tweede keer uit te vinden, toch?

Plaatje 1 is kwa aansluiten goed. De mooie tekening klopt echter niet.
Verder kun je ze nog allebij op een kant aansluiten waarvan de aanvoer ook boven.

Plaatje 2 kan enkel als je de aanvoer boven aansluit.

Wat ook nog kan is allebij aan de onderzijde aansluiten en de keuze is geheel vrij waar je de aanvoer aansluit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu