Hoe radiator aarden badkamer, op leiding of radiator zelf?

Y61

  • #1
Ik weet dat er al heel wat geschreven is over aarding in de badkamer. Ik kom mijn vraag alleen niet tegen. Ik heb 2 stalen leidingen van de cv lopen in de spouwmuur die reeds geaard zijn. Hiervan af worden 2 leidingen getapt naar een design radiator voor in de badkamer. Mijn vraag is nu,
- moet de radiator zelf ook geaard worden?
- mag er een apart aard draad getrokken worden die aan de leiding vlak achter de chromen aansluiting op de radiator gemonteerd mag worden?
- of is de aarding van de 'cv hoofdleiding' voldoende?

Ik hoop dat iemand hier een antwoord op heeft.
 

@$T

  • #2
Het feit dat de leidingen "ergens aan aarde liggen" is niet belangrijk. Wat aarden wordt genoemd is potentiaalvereffenen. Dat betekent alle metalen delen in een badkamer met een zo kort mogelijke verbinding aan elkaar maken. Dat het daarbij ook nog aan de installatieaarde van de in de badkamer gebruikte groep moet zitten is een extra veiligheid. Als je b.v.een wcd in de badkamer heb zitten die op een andere groep zit moet deze ook op het centraal aardpunt in de badkamer worden aangesloten. E.e.a. Is om te voorkomen dat er spanningsverschillen(hoe klein ook)ontstaan. Als alles aan hetzelfde"potentiaalpunt zit is het gevaar van elektrocutie door spanningsverschillen zeer klein
 

Y61

  • #3
De kortste weg is over de vloer naar de andere kant. Nu moet de vloer nog geëgaliseerd en betegeld worden en worden voorzien van electrische vloerverwarming. Mag het aarde draad in de stortvloer onder de vloerverwarming door? En moet het draad dan wel in een pvc buis?
 

@$T

  • #4
Als je een vertinde 6mm2 neemt mag deze in de vloer. Denk je ook nog aan het aardnet in de vloer op de vloerverwarming?
 

Y61

  • #5
Mag het aarddraad zonder mantel/buis in de vloer worden gelegd? Er komt nog wel een electrische mat vloerverwarming overheen...
Of is het handiger om het aarddraad langs de muren te leiden?
 

@$T

  • #6
Ja dat mag zo in de vloer. Maar nogmaals denk je om je aardmatje wat boven je vloerverwarming moet liggen.
 

Y61

  • #7
In de handleiding van de vloerverwarming lees ik niets over een aardmat die er overheen moet... :O Mag geen namen noemen hier denk ik maar het is een Magnum Mat. Wellicht bekend?
 

Y61

  • #8
Ik heb overigens een badkamer die alleen met betonvloer op lewisplaten is gestort. Deze vloer loopt niet door in andere vertrekken.
 

@$T

  • #9
Een aardmat is geen voorschrift van de fabrikant maar een normvoorschrift. Het maakt ook deel uit van de vereffeningsinstallatie van een badkamer. Je moet al deze punten samenbrengen in een doos b.v. Onder de wastafel of achter de spiegels en daar een aardleiding heen brengen vanuit de lichtinstallatie van de badkamer het zg. Centraal Aard Punt(CAP). Nogmaals de vloerverwarming heeft daar niets mee te maken.
 

Y61

  • #10
Ah ok. Deze moet ook in de inloopdouche komen neem ik aan... zijn die dingen net zo makkelijk te leggen als een vloerwerwarmings mat?
 

@$T

  • #11
Ja ook in de inloopdouche en de afvoerwoog. De aardmat is te koop op rollen va 1 m breed en bij een installateur of op internet moet dat lukken.
 

Y61

  • #12
Nog een stomme vraag...moet deze onder of boven de vv mat worden geplaatst?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Het hoeft helemaal niet,Als de vloerverwarming zelf een aardscherm heeft.

Volgens mij heeft die magnum mat dat, en hoef je dus helemaal niet de boel te voorzien van een aardmat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu