Elektrische radiator werkt deels, garantie?

daanvh

  • #1
Hallo,

In de (gasloze) nieuwbouwwoning van mijn vriendin zat in de badkamer een elektrische radiator (gemonteerd aan de muur) welke bij aansluiten op het stopcontact de aardlekschakelaar eruit knalde. Nu hebben we dit aangegeven en belde de monteur op om te vragen of bij het omdraaien van de stekker in het stopcontact (dus de fase en 0 omdraaien) het probleem ook voorkwam. Dat blijkt niet het geval, de aardlekschakelaar blijft nu ingeschakeld.

Nu vraag ik mij af - leuk dat het zo werkt omdat er aanzienlijk minder spanning lekt doordat deze via de 0 loopt, maar het lijkt mij dat het apparaat nog steeds niet volledig in orde is? Oftewel, hebben we nog steeds recht op garantie/reparatie/vervanging of moet ik deze oplossing accepteren als consument?

Ik ben benieuwd naar jullie advies.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Het is in elk geval niet in orde, en ik zou dit niet vertrouwen.
Als het een nieuwe woning is, dan deze vraag bij de installateur neerleggen of bij het bouwbedrijf.
Het is geen klusvraag en daarom kunnen wij daar verder niets mee.
 

daanvh

  • #3
Hey ronny, dank voor je reactie.

Ik vroeg het vooral omdat ik benieuwd ben of in sommige gevallen wel als een normale situatie gezien kan worden. Ik heb er te weinig verstand van. Maar je eerste zin is daar vrij duidelijk in, dank.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Er zit duidelijk een fout in het toestel. Het kan zijn dat deze zich niet uit als je de stekker andersom insteekt, maar dat maakt het niet minder fout.

Het verbaast me wel dat een badkamerradiator sluiting naar aarde kan maken. Zijn dit niet meestal klasse II toestellen, dubbel geïsoleerd, waar niet eens een geaarde stekker aan zit?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Ik heb ook eens een elektrische radiator gekocht. Hier stond nadrukkelijk in de handleiding dat de fase en nul niet omgedraaid mochten worden. Daarom mocht hij ook niet met een stekker aangesloten worden, dan kun je hem immers ook verkeerd aansluiten.

Misschien is dat hier ook het geval, en is de radiator dus niet defect, maar is hij niet volgens voorschriften gemonteerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu