Hoe moet ik een grondkabel beveiligen

Stuupke

  • #1
Ik zit met een belangrijke vraag waar jullie me misschien mee kunnen helpen.

We hebben een schuur gebouwd waarin elektriciteit moet worden aangelegd. Wij hebben in huis een 3 fase aansluiting en deze wil ik ook graag in de schuur hebben. Tussen de schuur en het huis ligt een mantelbuis van 125mm. Hier doorheen moet o.a. een 5 aderige YMVK getrokken worden.

In de schuur wil ik graag middels aardlek schakelaars de afzonderlijke groepen tegen differentiaal stromen beveiligen en worden er verschillende groepen aangelegd.

Hoe moet ik de kabel die door de mantelbuis loopt in de meterkast aftakken? En nog belangrijker, hoe moet deze beveiligd worden tegen differentiaal en overstromen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Er moet in je meterkast een driefasenautomaat komen, waar je de grondkabel op aansluit. Voor het bepalen van het vermogen van deze automaat en van de automaten die in de onderverdeling in de schuur komen, moet je rekening houden met de zogenaamde "selectiviteit".

Zoek even op "selectiviteit", "schuur" of "onderverdelng" en bekijk de oude topics over dit onderwerp. Daarna kun je gerichter vragen stellen.

In de meeste gevallen is het plaatsen van een onderverdeling in de schuur geen optie, vanwege de noodzakelijke verzwaring van de aansluiting en het hogere vastrecht hiervoor.
 

Stuupke

  • #3
Beste Tom,

Als ik rekening houdt met de specificiteit en ik gebruik een 3-fase automaat, dan betekend dat dat ik in mijn schuur met niet meer dan 10A kan schakelen (b-automaat).Als ik in plaats van een automaat, een schakelaar ertussen zet, dan kan ik tot 16 A gaan.

Weet u, of iemand anders, wat de NEN hiervoor voorschrijft? (Dus moeten alle leidingen beveiligd zijn of mag je als beveiliging ook de hoofdzekering gebruiken?)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Zoals je zelf al zegt, met een 25A huisaansluiting moet je de kabel met 16A beveiligen, en krijg je groepen van 10A in de schuur.

Dus eigenlijk is een onderverdeler hier geen optie.

Wat je kunt doen, is de kabel met 20A voorbeveiligen en de eindgroepen met 16A. Dit mag niet, maar er is technisch gezien geen enkel bezwaar, als de kabel maar 20A kan hebben.

Anders alle groepen apart naar de meterkast in huis brengen.
 

Stuupke

  • #5
Je kan dus ook stellen dat je gewoon op je hoofdzekering vertrouwd. Indien deze doorvliegt, ben je de sjaak en moet een installateur komen om deze te vervangen.

Hoe zit het verder met een differentiaal schakelaar, moet deze er eigenlijk niet ook voor?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Ik zie het verschil niet zo, of groepen via een onderverdeler lopen of rechtstreeks op de hoofdaansluiting.

In beide gevallen zal de hoofdzekering springen, als er langdurig wordt overbelast. Daar verandert niets aan door het plaatsen van een onderverdeler.

In de praktijk blijkt het altijd erg mee te vallen met het springen van de hoofdzekeringen. Bovendien worden tegenwoordig automaten geplaatst, die kun je zelf weer omhoogzetten.

Een aardlek voor de afgaande kabel is niet nodig, als de groepen in de onderverdeler maar wel beveiligd worden met een 30mA aardlek.
 

Stuupke

  • #7
Ik begrijp het,

Bedankt voor het meedenken, Super!!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu