Hobbelig oppervlak na beitsen

Wilmeedoen

  • #1
Heb vorige week nieuwe boeidelen geschilderd met Ceta Bever meesterbeits met mooi strak resultaat. Ik ben vandaag verder gegaan mete een nieuw blik, zelfde merk echter op kleur gemaakt en nu is het resultaat hobbelig als een sinasappel. Biede kerren zelfde type roller gebruikt. Weet iemand de oorzaak?
 

EGeen

  • #2
- Vuil in de roller,
- Op verkeerd type gemengd
- Ander soort hout?
- Vervuilde ondergrond
- Foto?
 

Wilmeedoen

  • #3


De roller is een schuimplastic roller, nieuw uit dezelfde verpakking als waarmee het gladde resultaat is verkregen.
De pot verf is voor de eerst maal opengemaakt maar wel vorig jaar aangekocht.
Houtsoort is het zelfde hout (multiplex met "zilver" coating) en is nieuw.
 

Fiesiekus

  • #4
Lijkt me niet aan de verf, roller of oppervlak te liggen, dus moet je het in omgevingsfactoren zoeken. In de zon gebeitst op een (te) warm oppervlak misschien?
 

EGeen

  • #5
Probeer eens het volgende:


- nieuwe roller (geen schuimroller maar mohair voor lak)
- klein scheutje owatrololie door de verf (als deze terpentine verdunbaar is). (Stel u heeft het al verdund, heeft u dit misschien met het verkeerde product gedaan? dan krijgt u soms ook dit effect)
- niet in de zon verven etc (de standaard tips)
- nu zeer goed schuren en schoonmaken met heilige marcus,
 

Wilmeedoen

  • #6
Lastig al die factoren.
Ik heb dus vanmorgen de proef op de som genomen en met twee nieuwe rollers de verschillende producten (die hetzelfde zouden moeten zijn) op een proefstukje aangebracht. Ziehier het resultaat.



Volgens mij mogen we concluderen dat het om een slechte partij verf gaat. Ik ben terugfgegaan naar de winkelier (Verfboertje in Leusden) maar die geeft uiteraard aan alles de schuld wat hij maar kan verzinnen, ondanks het toch duidelijke resultaat.

Iemand nog suggesties of gewoon de partij beits weggooien en nieuwe kopen in de bouwmarkt?
 

Kloek77

  • #7
Zoek contact met de fabrikant, als er nooit een klacht komt denken zij ook maar dat alles goed is.
Lijkt me wel interessant voor ze, aangezien u praktisch alle andere factoren wel uitgesloten heeft.

Het zou nog kunnen dat het niet hetzelfde type verf is of dat er niet goed doorgeroerd is, maar u lijkt me dat u dat wel gecontroleerd heeft.
 

Wilmeedoen

  • #8
Strak plan.

Dat ga ik proberen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Indien de verfboer de verf ( of is het werkelijk beits, lijkt mij niet echt transparant ) mbv een mengmachine op kleur heeft gemaakt kan het aan de mengpasta liggen.

Soms gebruikt men mengpasta van een andere fabrikant...

Het blijft mij toch intrigeren: was de beits niet op kleur op voorraad bij de verfboer of wilde u een niet standaard kleur die op kleur gemaakt moest worden?

Al eens geprobeerd de verf met een roller op te zetten en met een langharige platte kwast na te strijken?
 

EGeen

  • #10
- Is het proefvlak ook gedaan met dezelfde rollers?

- Is het ene blik gemengd en het andere standaard?

- Als dit niet het geval is van beide de stickers controleren (of hier even posten met alle gegevens en welke basisverf er is gebruikt)
 

Wilmeedoen

  • #11
Reden om deze beits aan te schaffen was dat ik al 10 jaar prettig met dit product werk. De winkelier had op dat moment het proiduct in de aanbieding voor een lage prijs. Ik ben naar de winkelier gegaan en eerst gevraagd hoe hij zo goedkoop kon zijn. Antwoord was in de trend dat de lijn meesterbeitsen zou gaan stoppen. Misschien naief maar ik heb een paar blikken verf gekocht. Dat het mengverf zou zijn zou volgens het verfboortje niet uitmaken. Ik gbruik 2 kleurnummers op mijn woning 605 en 745. Voor de 605 heeft hij een alternatief product gemengd, goed te verwerken maar de kleur wijkt behoorlijk af. Voor kleur 745 kreeg ik mengverf blikken met etiket:
CB DK MEESTERB. UV MM
B09
029433142
Leer voor mij:
Werk als het even kan niet met mengverf en kijk uit waar je het product koopt en geloof niet dat iedereen die zegt verstand te hebben van schilderen (dan bedoel ik uiteraard niet dit forum) :mrgreen:
 

Fiesiekus

  • #12
Zelf gebruik ik dit merk beits ook veelvuldig en heb er uitsluitend goede ervaringen mee. Overigens neem ik de gewone kant-en-klaar blikken, dus geen alternatief product gemengd.

Misschien kan je aan de hand van de nummers via de fabrikant nog nagaan wanneer die blikken gefabriceerd zijn; zegt misschien ook iets over de ouderdom van de beits (en over de winkelier :wink: ).
 

EGeen

  • #13
De basis 09 blikken bestaan inderdaad niet meer, deze zijn al een poosje uit de handel. Wel is het zo dat deze opzich nog zonder problemen kunnen worden gebruikt. Op het etiket zie ik te weinig waardoor ik helaas niet kan zeggen of er verkeerde mengpasta is gebruikt. Opzich ga ik ervanuit van niet. Mengen is opzich nooit een probleem, mits het goed gebeurd. In de meeste verfspeicaalzaken wordt er zelfs meer gemengd dan kant en klaar verkocht.
 

Red

  • #14
Ik heb ook niet veel vertrouwen in de mengverven van mijn lokale Deco..... winkel.

Ik heb meermalen simpele RAL9010 gehaald van een duur merk van ca 50,- per blik en ik heb zeker 4 tinten wit gehad, variërend van krijtwit tot roomwit... Dat is buiten gewoon frustrerend, want je komt er pas achter bij helder daglicht. Ik kreeg ook allerlij excuses, ik zag het verkeerd, zou het verkeerde nummer hebben opgegeven etc.. Heb ook nooit een nieuw blik gehad, wel is het bijgekleurd, maar ja is dat dan wel de juiste kleur?

Toen ik uiteindelijk alle blikken op de toonbank plaatste zag je dat aan de stickers dat er wel overal RAL9010 op stond, maar dat niet altijd de kleur uit dezelfde kleurwaaier kwam...maar daar lag het niet aan... zegt men.

Uiteindelijk ben ik zo pissig geworden dat ik al mijn buitenverf met dikke korting online heb besteld, binnen 2 dagen binnen en alles netjes in de juiste kleur, volgens de Akzo waaier die ik had opgegeven.

Ik heb toch mijn twijfels bij deze mengmachines of de kunde bij de gebruikers, maar ondertussen is wel je dure verf en arbeid verprutst.

Ik snap ondertussen wel waarom de vakman met blikken van 2.5 of 5 liter werkt...dan heb je dag gezeur niet.

.....tot slot terugkomend op het probleem. Temperatuur en evt verdunnnig is sterk van invloed op het resultaat, zeker bij het rollen van deuren. Wanneer je bv de verf er met de roller op zet en tot slot de deur nog even na rolt, kan het zijn dat de verf al te veel plakt...met sinasappelhuid tot gevolg. De verf die ik nu binnen gebruik (een zijdeglans PLUS variant van een bekend merk) wordt juist erg dun met dit warmere weer en vloeit nu wel heel goed uit, de hoogglans niet PLUS variant, droogt juist sneller waardoor je nog meer op moet schieten.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #15
Als uw verf uit de verkeerde basis wordt gemengd dan krijgt u kleurverschil. Ervaren mengers weten dat, beginnenlingen niet.

Nogmaals, sommige mengers gebruiken de mengpasta van de ene fabrikant in de verf van een ander: resultaat kleurverschil.

U heeft gelijk, ik koop ( maar daar heeft een doe het zelver weinig aan ) de verf dus in 2,5 ltr. en controleer voor opzetten de kleur nat in nat met de vorige.

Temperatuur is van groot belang, zeker bij watergedragen verf. Of u stin of hoogglans gebruikt maakt voor de verwerking niets uit.

Narollen is zeker mogelijk, maar u dient dan wel de verf met een voldoende grote roller op te zetten ( 15 cm ), 1x dwarsen en 1 x oprollen. Daarna AFBLIJVEN. En niet met de zon in uw rug gaan schilderen natuurlijk.
 

Projektzwo

  • #16
Hallo allemaal,

ten eerste valt er over kleur natuurlijk altijd te twisten of dit de juiste kleur is of niet.
De waaiers waar meestal over gesproken wordt in de forum zijn voor indicatieve kleuren, zelfs als je waaiers van diverse fabrikanten hebt kan daar kleur verschil inzitten omdat deze niet gecertificeerd.

En de kleurverschillen in de verschillende natte producten is natuurlijk ook te verantwoorden dat verf een natuur product is waarbij veelal natuurlijke pigmenten worden gebruikt voor de basis en de pasta's om de basis mee op kleur te maken.

Er is echter wel een afspraak onderling tussen alle verffabrikanten hoeveel de kleuren mogen verschillen van de origineel beoogde kleur.
het zou dus zomaar kunnen zijn da RAL 9010 van de ene badge heel anders is dan RAL 9010 van een andere badge of van een andere fabrikant die duurdere of goedkopere pigmenten gebruikt.

Maar dan nu het probleem van de oneffen verflaag:
vermoedelijk is er een verschil in viscositeit van de verschillende verven (de ene is dikker als de andere) dit zal tot gevolg hebben dat de ene laag beter zal vloeien als de andere. het is meestal verstandig om de eindlaag iets te verdunnen voor een mooi en glanzend resutlaat.
hierbij moet je natuurlijk ook niet te veel verdunnen omdat dan de intern structuur van de verf ingrijpend kan veranderen en je echter een slechter eind resultaat kan krijgen.
het is ook verstandig om naar het type verdunning te kijken, meestal wordt er terpentine aan alkydharsen toegevoegd, als je iets dieper in de materie van verf duikt doen de fabrikanten er vanalles aan om alifatische koolwaterstoffen uit de verf te halen.
In terpentine zitten wel alifatische koolwaterstoffen dus is allen ontwikkeling van de fabrikant zinloos geweest dus vraag eens na een de leverancier welke verdunning ze aanraden.

ook moet je rekening houden met het type roller waarmee je je verf aanbrengt zelf ben ik geen voorstander van schuimrollers. als je toch schuimrollers wilt gebruiken gebruik deze dan alleen om de verflaag na te rollen en zet de verf op met een kortharige vachtroller ook wel mohair roller genoemd.

Als laatste is ook de locatie belangrijk waar je gaat staan om de boeidelen te schilderen als er een stevige vind staat zorgt dit voor een versnelde uittredeing van oplos en verdunningsmiddelen waardoor de verflaag onvoldoende tijd krijgt om te vloeien waardoor ook dit reseltaat kan optreden


een heel verhaal maar ik hoop dat je er iets maar kan

Projektzwo
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #17
Mooi verhaal!

Enige kanttekeningen zijn echter op zijn plaats:

Verf bevat - ook de mengpasta's -merendels synthetische pigmenten, de natuurlijke zijn voor een zeer groot deel voorbehouden aan voornamelijk kunstschilderproducten gebruiken en de restauratie verven.

Verdunnen van watergedragen verven raden we af zeer zeker voor thixotrope producten: de verdunning ( oplosmiddel) is dus water. Verdunnen betekent dat uw droge laagdikte minder wordt, waardoor u, om de boel weer dekkend te krijgen, een extra laag moet aanbrengen.

Stevig oproeren zal de bolletjes-moleculen weer in het gareel brengen en de watergedragen verf weer soepel maken.

Het narollen van natte watergedragen lagen met een schuimplastic roller ( aanbevolen door de grootste verffabrikant van Klompenland voor zijn Satin producten)
vermindert het sinasappeleffect.

In de praktijk vinden mensen dit toch niet zo gewenst: omdraaien kan dus ook: opzetten met de roller en met een langharige kwast opstrijken. Bent u de sinasappels helemaal kwijt :mrgreen:
 

Red

  • #18
Kees de schilder schreef:
Als uw verf uit de verkeerde basis wordt gemengd dan krijgt u kleurverschil. Ervaren mengers weten dat, beginnenlingen niet.
Dat was inderdaad het geval,de ene keer de kleur van een PLUS basis, de andere een andere basis. Dat heb je wanneer er 5 verschillende mensen 1-2 dagen per week in de winkel staan.
Kees de schilder schreef:
Nogmaals, sommige mengers gebruiken de mengpasta van de ene fabrikant in de verf van een ander: resultaat kleurverschil.
Daarheb ik het ook over gehad, maar de pasta zou voor alle sikkens verven geschikt moeten zijn, PLUS verf of niet. Overigens verkopen ze de PLUS verf nu in één keer niet meer in deze winkel, vandaar dat ik nu ook die maar online bestel.
Kees de schilder schreef:
U heeft gelijk, ik koop ( maar daar heeft een doe het zelver weinig aan ) de verf dus in 2,5 ltr.
Ik hou een boekje bij met wat ik wanneer aan schilderswerk in en om huis gedaan heb, daar heb ik vrij nauwkeurig bijgehouden hoeveel verf ik waar verbruikt heb. De volgende keer bestel ik toch maar één of meer blikken van 2.5L. Beter verf over dan de ellende die ik nu gehad heb, vooral binnen, daar valt een gering kleurverschil meteen op.
Kees de schilder schreef:
Temperatuur is van groot belang, zeker bij watergedragen verf. Of u stin of hoogglans gebruikt maakt voor de verwerking niets uit.
Voor mij als ammateur is het inschatten van de juiste verfdikte inderdaad niet zo makkelijk. Satin of hoogglans maakt misschien niet uit, maar de PLUS variant of niet maakt heel veel uit. Wanneer ik om 18.00 met Satin Plus klaar ben, dan is deze voor het slapen gaan, nog bijna nat, pas de volgende ochtend is het 'aanraak vast'. De niet plus (toevallig hoogglans) is na een paar uur al aanrakvast.
Kees de schilder schreef:
Narollen is zeker mogelijk, maar u dient dan wel de verf met een voldoende grote roller op te zetten ( 15 cm ), 1x dwarsen en 1 x oprollen. Daarna AFBLIJVEN. En niet met de zon in uw rug gaan schilderen natuurlijk.
Ik heb deze 15cm viltrollers pas van de week voor het eerst gezien,zeker bij board deuren werkt dat toch vlotter dan een rolletje van 10cm.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
@ Red, u bent bezig met topic kapen, graag verdere vragen in een apart topic.
 

EGeen

  • #20
Daarheb ik het ook over gehad, maar de pasta zou voor alle sikkens verven geschikt moeten zijn, PLUS verf of niet. Overigens verkopen ze de PLUS verf nu in één keer niet meer in deze winkel, vandaar dat ik nu ook die maar online bestel.
Een pigment in een mengmachine is idd vaak universeel, dit wil niet zeggen dat hiermee het zelfde resultaat wordt bereikt. Tevens kan het voor het mengen beter zijn dat er precies de juiste mengpasta wordt gebruikt.

Wanneer iemand gewoon eenzelfde pot koopt, in dezelfde winkel, op dezelfde mengmachine, op dezelfde manier gemengd, is de kans op kleurverschil zeer en zeer klein, dit gebeurd eigenlijk nooit fout.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu