Heet water niet te mengen

A

Anonymous

Gast
  • #1
Ben, Sil,

wij hebben het volgende probleem:

Als we bij de douche/badkraan heet water vragen gaat dat prima tot we willen mengen met koud. De ketel stopt dan met heet water geven (Intergas HR28, valt van code 6 naar 1). We hebben de ketel laten nakijken en reinigen, was niets mis mee volgens installateur. Ik heb een andere kraan geprobeerd op de badkraan, zelfde probleem. Andere kranen in huis hebben dit probleem nauwelijks. Mijn leidingen naar de badkraan zijn 15 mm en gesoldeerd.

Weet jij de oorzaak ? Ik kom er niet meer uit ?

Vriendelijke groeten
Dennis
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Beste Dennis er zijn een aantal mogenlijkheden.

Tapsensor defect/slecht als de 1 knippert CV sensor(en) defect. (1 is de aanvoersensor maar bij de tasseron uitvoering in intergas vervang je ze altijd allebei tegelijk).

En wat helaas ook nog kan is een "kromme" voorplaat wat oververhitting to gevolg heeft. (Alleen bij oudere modellen kombi kompakt).
Wat gebeurt er als je de comfort stand aan/uit gebruikt ? Als de comfort stand aanstaat en de 1 verandert nu in een 7 is de stromingsschakelaar defect of wordt je tapdebiet niet behaald.

Hoe schat je de warm water straal in bij alleen de warm water kraan open deze moet ongeveer 8 liter per minuut zijn (controleren mbv timer en maatbeker).

We horen wat succes, Sil.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Beste Sil,

bedankt voor je antwoord.

Mijn kraan geeft 6 liter per minuut heet water. (Daar is hij ook op afgesteld de laatste keer) Het aan/uit schakelen van tapcomfort heeft geen invloed op de stand van de ketel. Ik heb wel het idee gekregen dat ik makkelijker kan mengen als ik minder heet water vraag. Ook valt me op dat ik, als ik in de douche heet water vraag, geen heet water meer uit de keukenkraan kan krijgen. Het lijkt wel alsof mijn koud water teveel tegendruk in de heetwaterleiding geeft ?
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
O ja, ik had nog een testje gedaan.
Na het vragen van heet water en het bijmengen van koud, waarna mijn heet wegviel, kon ik gewoon in het service menu komen.

Volgens de handleiding houdt dat in dat de flowschakelaar niet bediend is.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Dennis weet je of ze vorige keer het zogeheten doseerventiel vervangen hebben of de Inlaatcombinatie dichtgedraaid hebben totdat er nog maar 6 liter warm water doorstroomt. Het laastse geval betekent namelijk dat de druk wel eens te laag geworden kan zijn.

Onder het toestel in de koud water aanvoer zit de Inlaatcombinatie, je herkent deze door de verschillende attributen op een onderdeel.Er zit een afvoertje aan vast om water af te voeren (tegenwoordig bijna altijd v. plastic/kunststof) en een kraantje om het water naar de ketel af te sluiten. (meestal een draaiknop en kleiner dan de knop bij het afvoertje). Probeer eens of je dit kraantje verder open kan draaien en je daardoor meer water krijgt. Let wel een combi 22 kan ongeveer 6 liter w.w aan een kombi 28 ongeveer 7 liter.

Dit betekent dat als de straal the hard/groot wordt het water niet meer goed heet wordt dit los je op door de kraan bij de wastafel/douche iets te temperen ipv de Inlaatcombinatie dicht te draaien.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Sil, ze hebben inderdaad de inlaat geknepen door het kraantje dichter te draaien. Deze heb ik na advies van intergas weer volledig geopend. (ik heb de HR28)

Probleem is daarmee niet veranderd. Heb ook de stromingsschakelaar gecontroleerd, deze zat goed haaks op de leiding. Het gekke is: als ik mijn koudwater kraan in bad vol open zet slaat de ketel wel aan als ik daarbij in de keuken heet water vraag.

In bad/onder de douche stopt de heet water afgifte als ik maar een ietsiepietsie koud bij het hete water wil mengen. Wil nog proberen met 2 wasmachinekranen ipv de bad/douchekraan, misschien kan ik dan bepalen of het aan mijn kraan of aan mijn leidingen ligt ?
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Nu je de Inlaat combinatie weer open gedraaid hebt zou er 8 liter water maximaal door de kraan moeten stromen als deze geheel open staat voor warm water, is dat ook zo of is de straal meer/minder. Als het doseerventiel weggehaald is dan is de kans groot dat er een probleem is ontstaan in de stromingschakelaar. Draai desnoods de Inlaat combinatie dicht, zet de ketel uit en een verdieping lager de kraan open.

Draai nu de zwarte behuizing los van de stromingsschakelaar en bekijk de "klepel" dit onderdeel moet buigen met de stromingsrichting mee! (zie pijl op zwarte behuizing).
 
A

Anonymous

Gast
  • #8
Beste Sil/Ben,

Probleem: als ik koud water bij wil mengen bij heet water in de douchekraan stopt de ketel met heet water geven (van 6 en 60graden naar 1) en stroomt koud water in de heet water leiding. (ketel is Intergas HR28) Vervolgens heb ik de stromingsschakelaar kortgesloten terwijl de ketel weer geen heetwater geeft bij een heet water vraag.

Hierdoor kwam de ketel weer even bij (6 60 graden) maar valt vervolgens weer terug op 1. Het hete water dat uit de kraan komt lijkt ook geen 60 graden en te schommelen in temperatuur. Ik heb ook nog 2 losse kranen aangesloten ipdv de badkraan. Toen had ik niet het probleem dat de ketel stopte met heet water geven bij het openen van koud.

Ik kreeg ongeveer 7,5 liter heet per minuut. (maar leek weer niet echt 60 graden en stabiel, kon nog net aanraken met handen) Moet ik denken aan de warmwatersensor ?
 
A

Anonymous

Gast
  • #9
O ja, in december zijn s1 en s1 nog vervangen.
 
A

Anonymous

Gast
  • #10
Dennis dit kan heel goed de warmwater sensor zijn. Het kan helaas ook een "kromme" Voorplaat zijn waardoor de temperatuur van S1 te snel oploopt. Zet het toestel op comfort temperatuur (warmhoud functie) trek de aansluiting van de stromingschakelaar los en laat de straal op ongeveer 3 liter lopen, hamvraag is wat doet het toestel nu.

Laat wat van je horen en succes! ,

Sil.
 

Dennistijsen

  • #11
Sil,

ik heb de heetwaterkraan met 3 liter/minuut laten lopen, vervolgens de stromingsschakelaar losgehaald met de comfort stand aan.
De ketel gaat dan van 6 naar 3 naar 4 naar 7.
Zegt dit iets ?

Vriendelijke groeten Dennis
 

Sil

  • #12
7 is de comfortstand, dus als het toestel op comfort blijft branden bij een doorstroom van 3 liter zou ik zelf eerst de Tapsensor uitwissellen.
Zo kun je ook de Tapschakelaar controleren, als die wegvalt tijdens warmwater bedrijf met de comfortschakelaar op aan, dan zal er een 7 in het scherm te zien zijn en is niet de tapsensor maar de stromingschakelaar defect.

Als er geen 7 te zien is met de tapschakelaar aangesloten en een doorstroom van +/- 7 liter (Bij 3 liter komt de tapschakelaar sowieso niet in) als het toestal wegvalt tijdens warm water dan zou ik echt eerst de tapsensor vervangen voordat je iets anders controleert.
 

Dennistijsen

  • #13
Sil sorry, ik snap het niet helemaal.
Als ik 3 liter heet water vraag blijft de ketel op 6, als ik vervolgens de warmwatersensor los haal gaat hij via 3 (en soms 4) naar 7. Maar dat klopt toch ook, daaruit kun je dan toch niet concluderen dat de warmwatersensor kapot is, of wel ?

De flowsensor heb ik al eens kortgesloten, dit leek niet veel te veranderen.
De tapsensor is toch diegene die met een soort koperen moer in de leiding zit gedraaid ?
Moet ik hiervoor de boel aftappen ?
 

Sil

  • #14
:lol: Communicatie probleempje.

Tapsensor is klein blokje met draden.
Tapschakelaar is koperen ploert met zwart T-stuk.

Als de Tapschakelaar niet is aangesloten en het toestel staat wel aan op comfort dan regelt de ketel de warmte via NTC 1 en NTC 2 (S1 en S2).

Het loshalen van de Tapschakelaar voorkomt dat het toestel tapdetectie heeft en vervolgens naar de tapsensor kijkt.

Als de tapschakelaar los is maakt het dus niet uit of je de tapsensorbedrading loshaalt.

Verschil: Tapschakelaar is aan/uit (gewoon een klepel in de waterstroom).

Tapsensor verandert in weerstand met verandering temperatuur warm water en is dus een traject (niet aan/uit).

Tapschakelaar is dus makkelijk te controleren, sensor is alleen door te meten en ook dat is een momentopname.
 

Dennistijsen

  • #15
Bedankt, ga in ieder geval even warmwatersensor uitwisselen, dan zijn alle sensoren behalve de flowschakelaar uitgewisseld.

Lees net ook een verhaal over een kraan die niet goed werkt (op een andere plaats) waardoor je koud water in de heet water leidingen trekt, dit lijkt ook sterk op mijn probleem ?
 

Sil

  • #16
Als een andere kraan bijmengt dan valt over het algemeen niet je toestel uit.
(Uitzondering wegdrukken warmwater door koud water)
Omdat je water wel heet wordt met 3 liter op comfortstand moeten we er maar even vannuit gaan dat je geen bijmenging hebt.
 

Dennistijsen

  • #17
Beste Sil, vanavond kan ik eindelijk de warmwatersensor uitwisselen, deze is eindelijk binnen.
Ondertussen beginnen er echter nieuwe problemen te ontstaan (grmbl rotketel).
's Nachts als de ketel een beetje moet bij stoken om de kamer op 15 graden te houden, start hij slecht. Ik hoor dan 4 a 5 keer een luid brommend geluid voordat de ketel aanslaat.

Toen ik er vannacht heenliep rook hij naar gas en stond de temperatuur op 32 graden. (hij was toen net aangeslagen).
 

Sil

  • #18
Tegenvaller Dennis, Ik vrees dat dit wat minder makkelijk wordt.
Brommen is resonantie van de brander door een verkeerde afstelling gas/lucht of het niet goed afdichten van een pakking.
Het enige wat jezelf kunt controleren is het volgende:

Op de voorplaat zit de ventilator gekoppeld aan een instroomstuk.
Daarachter zit de brander en die zit rondom vast met 4 imbusjes.
Als de pakking gescheurd is houd het op maar van buiten af kun je in iedergeval even proberen of je de imbusjes iets vaster kan draaien zodat de brander wat strakker tegen de pakking getrokken wordt.

Let wel vast is vast.

Is de voorplaat eraf geweest met het laatste onderhoud?
En wat is er precies gedaan om je vorige herrieklacht te verhelpen?
 

MarcoDezicht

  • #19
Dit probleem kan ook door de brander automaat worden veroorzaakt slechte ionisatie stroom of het lekken hier van.

Dan wil het toestel wel branden maar door dat hij onderweg zijn vonk verliest, kan hij niet ontsteken en komt de verbrandings kamer vol met gas te staan.

Als hij dan wel in komt kan dit met een klap zijn. Kijk eens als hij ontsteekt of je display knippert want dan is je automaat defect.
 

Dennistijsen

  • #20
Er is een nieuw gasblok geplaatst. Oude bleek niet meer goed te zijn?!
Ben benieuwd of ik iets van garantie kan claimen? Bij date staat 0314.
Is hij dan van 2003?

Ik heb ook de warmwatersensor vervangen. Hielp niets.
Blijkt wel uit dat mijn kranen niet lekken. Heb nl inlaat dichtgedraaid en warmwaterkraan afgetapt.

Ketel loopt nu als een tierelier.
Warm water is goed, alleen koud is nog steeds nauwelijks bij te regelen.
Kan ik anders beter mijn koudwaterleiding knijpen naar 12 mm of maakt dit niet uit ?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu