Hanglamp ophangen boven tafel

Katelin

  • #1
Nu heb ik een mooie hanglamp gekocht en loop gelijk tegen een paar ophangproblemen aan. Misschien dat ik hier wat assistentie op afstand kan krijgen?

- Ik wil de lamp boven m'n eettafel hangen, dus moet ik gaan werken met een snoer van het electriciteitspunt in het midden van de kamer (via een gootje) naar de eettafel. De '' plafondschotel" van de lamp is van metaal en rondom gesloten. Moet ik nu een gaatje/gat boren in de plafondschotel om het electriciteitssnoer te verbinden met de lampaansluiting?

- Het electriciteitssnoer van de lamp bestaat uit twee doorzichtige draden in een doorzichtige mantel. Maakt het uit welke draad ik aansluit op de bruine en welke op de blauwe draad van het electriciteitspunt ? Want er is geen verschil te zien!

- Kan ik de lamp zonder aardedraad aansluiten ( er zit er in de lamp zelf wel eentje, maar in het electriciteitspunt midden in de kamer kan ik niet bij de aardedraad komen, die loopt te ver weg omhoog)

Alvast dank!
 

System7

  • #2
Als je niet wil boren in de 'plafondschotel' kun je ook eerst een gaatje in het midden van zo'n ronde afdekplaat boren, het snoer hierdoorheen leiden en het geheel aan het plafond schroeven.

Het maakt niet uit welke draad je op de bruine of de blauwe aansluit. Dat er echter in de lamp wel een aardaansluiting zit maar er toch tweepolig snoer is gebruikt vind ik vreemd.
 

Katelin

  • #3
Dank voor je reactie.

Ik weet niet of ik je eerste tip helemaal begrijp. Het electriciteitssnoer dat via het plafondgootje naar de plek van de lamp loopt moet toch op de een of andere manier die afdekkende plafondschotel binnen en ik zie niet zo goed voor me hoe dat zou kunnen zonder een gaatje in de zijkant te boren. Of ik moet het snoer eronderdoor klemmen, maar dan zit die schotel wel een beetje scheef tegen het plafond. En het lijkt me ook niet zo goed voor het electriciteitssnoer.

Ja, dat vind ik ook gek, dat er op het kroonsteentje in de lamp ook een aardedraad is aangesloten, maar dat het snoer tweepolig is !


Ik ben helemaal geen held met electriciteit, dus ik probeer het eerst maar heel goed uit te zoeken voor ik iets ga doen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
De aarddraad moet wel worden aangesloten! Ik begrijp dat er wel een aarddraad in de centraaldoos zit maar dat deze moeilijk bereikbaar is. Dan is het toch een kwestie van die draden uit de centraaldoos halen en het twee aderig snoer in het gootje door een drie aderig snoer vervangen.
 

Katelin

  • #5
@Sxnder : Het snoer in het gootje is wel te vervangen door een drieaderig snoer, maar dan vraag ik me nog steeds af waarom het snoer van de lamp zelf twee-aderig is. Wat is dan de zin van het aarden? Of is het voldoende als de aard-verbinding tot in die "plafondplaat"komt?

Is het volgens jou gevaarlijk als ik de aarddraad niet aansluit?
 

Kaajee

  • #6
Zoals je zelf al schreef: "De '' plafondschotel" van de lamp is van metaal"....."
Dus officieel moet je die aarden ja......

En verder zou ik het ook zo doen denk ik: een klein inkepinkje in die '' plafondschotel" maken om het snoer door te leiden......
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Katelin schreef:
Kan ik de lamp zonder aardedraad aansluiten ( er zit er in de lamp zelf wel eentje,
Hieruit maakte ik op dat er in de lamp een aarddraad of aansluiting zit. Deze hoort danook aan gesloten te worden ivm de veiligheid.
 

Katelin

  • #8
De lamp hangt nog niet , maar ik heb inmiddels wel meer info ingewonnen en weet nu hoe ik het kan doen.
De aarddraad kan ik helaas niet aansluiten, want daar is niet bij te komen. (Ik woon op de bovenverdieping van een huurflat, en ik heb geen idee waar die aarddraad dan wel naar toe loopt, maar hoe ik ook (voorzichtig) trek, hij loopt gewoon weg van het electriciteitspunt en is niet naar me toe te halen. Ik woon hier nu meer dan 12 jaar en heb ook nooit eerder een geaarde lamp gehad.)
Verder zag ik dat de twee stroomdraden niet bruin en blauw zijn maar zwart en rood; dat lijkt me ook aardig ouderwets !

Aan de zijkant van de (dubbele) 'plafondschotel' maak ik een inkeping met de boor, zodat de stroomdraad erin valt en via het plastic plafondgootje (mooi is anders, maar goed) naar het electriciteitspunt kan worden geleid.

Bedankt voor de reacties!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Bij zwart en rood is de aarde GRIJS!!!!.

de groene draad en FASE(bruin)!!!!!!
 

Katelin

  • #10
@ Headhunter: Ik heb nogmaals gekeken en bij mij in de woonkamer komt vanuit het electriciteitspunt in het midden van het plafond een zwarte en een rode draad. Daar heb ik al 12 jaar m'n lamp aan verbonden.
De lamp wordt aan/uit geschakeld via een schakelaar naast de deur(opbouwdoos met stopcontact en schakelaar)

Verder is er, als je verder naar binnen kijkt op die plek een groen-gele draad te zien, die in een lus wegloopt, en er is een bosje groene draden te zien met dopjes erop. Dat is alles. Dus nergens een grijze draad te bekennen.
 

Tiho

  • #11
Die aarde draad is dan recenter, zwart en rood is schakeldraad en nul dat klopt, in tegenstelling van de door elkaar gebruikte kleuren dat mag niet.

Headhunter waarschuwt je terrecht dat je geen fase doorknipt onder spanning.

Dit zijn namelijk de groene in het bosje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu