Halogeen spotjes in gipsplaat plafond

Riebroek

  • #1
Hallo iedereen,

Mijn zolder is geheel afgewerkt met gipsplaat. Ik heb er een paar verwijderd omdat ik eigenlijk inbouwspotjes wil inbouwen.
Achter de gipsplaat zit gewoon houten rachelwerk en alles is geïsoleerd met glaswol, daarop staat Isover Comfortpanel en lijken gewoon standaard glaswolplaten te zijn.

Ik heb al een aantal inbouwspotje die ik heel goedkoop kon krijgen, die zijn van het type halogeen, 40W 220V.

Is het wel mogelijk om de spotjes in te bouwen. Ik snap wel dat ik natuurlijk op de plekken waar de spotjes moeten komen dat ik daar de isolatie moet verwijderen zodat het niet direct tegen de spotjes aanzit. Ik heb zo'n 9 cm ruimte tot aan het dak zelf (ook gewoon hout) dus dat is het probleem niet.

Mijn angst is dat het te heet wordt, alhoewel ik er wel dimmers op zet dus op 100% zullen ze nooit branden.
Of moet ik er iets van een hitteschild tussen zetten?

Wie kan me verder helpen??

Alvast erg bedankt voor enige hulp!
 

Remsey

  • #2
Je kunt speciaal keramische isolatie kopen (kachelzaak), deze is minimaal 13mm dik. Waar je je glaswol wegsnijdt kun je die keramische isolatie toepassen. Ook kun je eventueel een plaatje gipsvezelplaat tegen het hout schroeven als onbrandbare buffer met een korte gipsplaatschroef.
 

Riebroek

  • #3
Ok, dat is duidelijk.
Maar voor de isolatie hoef ik dus niets bijzonders te doen?
 

Remsey

  • #4
Waar je op moet letten als boven de isolatie en het dakhout de buitenlucht (dus geen vliering) is, dat je isolatiefolie net achter de gipsplaat intact blijft. Stel dat je daar gaatjes in maakt en je spotjes inbouwt dan is je isolatielaag niet meer dampdicht. Dan vindt er condensvorming plaats tussen het dakbeschot en de isolatie. (net als een bril die beslaat als je van buiten binnen wandelt) Als de isolatie in zijn algemeenheid meer een geluidswerende functie heeft en de ruimte erboven verwarmd is, dan is die folie niet van belang.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu