Growatt omvormer 'No AC connection'

pivoisiski

  • #1
Goedendag allemaal,

Onlangs heb ik zonnepanelen gelegd. Deze werken, behalve dat ik nog niet terug lever i.v.m. een 302 'no AC connection' foutmelding op de Growatt MOD 4000TL3-X (3 fase) omvormer. Hopelijk kunnen jullie op weg helpen naar een oplossing.

De originele installatie van waaruit ik de foutopsporing ben gestart:

PV > DC bekabeling > DC schakelaar (in omvormer) > Omvormer > AC kabel (5x6mm²) van max 1m > AC werkschakelaar > AC kabel (5x6mm²) van ~2m > Groepenkast (Gacia PB8H-N B16 installatieautomaat > Gacia R80M 40A 30mA Type A aardlek > Hoofdschakelaar)

in eerste instantie dacht ik dat er iets mis was met de omvormer aangezien deze ~ 1 t/m 3V (& 0A) op de verschillende fasen aangeeft. Ik heb echter een tweede identieke omvormer liggen en ze doen dit beiden. Bij nader inzien is dit wellicht inductie (kan dat?). Ook geven beide omvormers 46Hz (+1) aan, maar dat is wellicht ook te verklaren wanneer hij überhaupt geen AC spanning en stroom meet.

Vastgesteld, gecontroleerd of wijzigingen aan installatie:
  1. Alle schakelaars staan aan
  2. Wisselen van de AC stekker die omvormer ingaat heeft geen effect; lijkt dus geen defect aan stekker
  3. AC stekker is juist aangesloten op de omvormer; volgens instructie Growatt en met tactiele, visuele en auditieve feedback. Kanttekening: ik heb de omvormer niet open gemaakt om daar metingen te doen. Echter, zie punt 6 die een fout in de omvormer wat dat betreft zo goed als zeker uitsluit.
  4. AC stekker die de omvormer in gaat geeft continuïteit op alle pinnen (nul, aarde, F1, F2, F3) vastgesteld op alle connectiepunten en het eindpunt in het AC-traject
  5. AC stekker die de omvormer in gaat heeft op F1, F2, en F3 gewoon ~240V
  6. De fasen zijn consistent in volgorde aangesloten in het gehele AC-traject
  7. Wisselen gehele omvormer heeft geen effect en geeft exact dezelfde foutmelding
  8. Verwijderen van Aardlekschakelaar uit het AC traject heeft geen effect
  9. Omvormer staat ingesteld op Nederland
  10. Beide omvormers zijn nieuw (uit Nederland)
  11. Herstellen fabrieksinstellingen omvormer; geen effect
  12. Reset-procedure omvormer; geen effect
De omvormer kan allerlei foutmeldingen geven, maar geeft dus uitsluitend de 302 'No AC connection' fout.

Voor het PV-systeem is een groepenkast bijgeplaatst (vanwege ruimtegebrek enige mogelijkheid) direct naast de hoofd-groepenkast en uit de hoofdschakelaar doorgelust. Het doorlussen en aansluiten heb ik zelf gedaan. De componenten zijn op advies geleverd door firma; ik heb daar te weinig kennis over.

Zou het te maken kunnen hebben met de componenten in de groepenkast? Het betreft dan de Gacia PB8H-N B16 installatieautomaat aangezien ik al heb getest zonder de afzonderlijke aardlek (die sowieso niet juist is, maar ook zoals geadviseerd door Growatt). Echter, neemt dat niet weg dat ik alsnog gewoon spanning meet aan de AC stekker.

Hopelijk ben ik niets vergeten; ik heb geprobeerd zo volledig en duidelijk mogelijk te zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Plaats even een foto van de groepenkast en de extra kast voor de PV-automaat, zonder de afdekkap.
 

pivoisiski

  • #3
Uiteraard!

Onderstaand de bijgeplaatste kast; hier nog volledig aangesloten (dus ook de aardlek). RO vanaf de rail gaat hij naar de 'hoofd' groepenkast en sluit aan op de hoofdschakelaar. Op de foto niet te zien, maar de aarde is ook doorgelust op de rail van de hoofdgroepenkast.

20230506_110245.jpg


Omdat ik nu niet thuis ben moet ik even een 'oudere' foto plaatsen die ik op mijn telefoon heb staan van de hoofdgroepenkast, maar daar is verder niets veranderd. Behalve dat er dus vanuit de hoofdschakelaar LO doorgelust is. Ter illustratie even met lijntje toegevoegd hoe dat gedaan is.

20230311_093953.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt ook wel daadwerkelijk een 3-fasen aansluiting, neem ik aan? Oftewel meet je op de AC-stekker ca. 400V tussen L1 en L2, L2 en L3 en L3 en L1?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Heb je de contacten op de aardlekschakelaar nagemeten? Dus boven en onder, en meet je dan ook de 400V tussen de fasen en 240V tussen de fasen en de nul?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Mijn eerste gedacchte is ook dat je geen 3 fasen hebt maar 3x dezelfde fase.
 

pivoisiski

  • #7
@XanderH Ja klopt, tussen fasen en nul heb ik rond 240V gemeten en tussen de fasen 400V.

@Walker Hoe bedoel je dat? Ik heb de aardlek wel doorgemeten, als in op continuiteit. Ik heb de aardlek ook geheel omzeild, maar helaas zonder succes. Verder meet ik inderdaad gewoon 3 fasen (400v op l1 l2 etc).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
En je hebt tussen alle fasen onderling die 400V gemeten? 3 verschillende combinaties dus?

(Dat zou wel moeten, maar ik herinner me een forumtopic waar een gebruiker vanuit het net al 2x dezelfde fase kreeg...)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
En uhm, je hebt toch ook wel de aarde doorverbonden naar de nieuwe groepenkast? Is niet zichtbaar op de foto en je tekent het niet...
 

pivoisiski

  • #10
Zodra ik thuis ben ga ik dat direct controleren. Je laat me twijfelen en durf het nu eigenlijk niet meer met zekerheid te zeggen of ik ze echt allemaal onderling heb gemeten. Ik heb het in beginsel wel gemeten, maar daarna nooit meer en zou niet meer weten of ik ze toen allemaal onderling heb gemeten, of losjes ter controle.

Hopelijk zijn we iets op het spoor.

/Edit: Klopt, aarde is inderdaad doorgelust op de rail van de hoofdgroepenkast. Was het inderdaad vergeten te tekenen (had het er tekstueel bijgezet )
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Ah, ik liet me denk ik even teveel afleiden door " 'oudere' foto die ik op mijn telefoon heb staan van de hoofdgroepenkast, maar daar is verder niets veranderd. Behalve dat er dus vanuit de hoofdschakelaar LO doorgelust is". :wink: Gelukkig is er ook een aardedraad bijgekomen.

Even voor de volledigheid, wat bedoel je eigenlijk precies als je schrijft "stekker die de omvormer in gaat heeft op F1, F2, en F3 gewoon ~240V"? Spanning meten doe je niet op een punt maar altijd tussen 2 punten. Meet je dan ten opzichte van nul of aarde, of heb je beide al geprobeerd?
 

pivoisiski

  • #12
Ja die is er gelukkig, en ik heb om te testen en om e.e.a. uit te sluiten omtrent aarde, een kabel vanaf de rail getrokken, meegenomen naar de omvormer (deur door, andere kant vd muur, want zover reiken de probes vd multimeter niet) en naar de pin van de AC stekker continuiteit gemeten. Ik weet niet of een gekwalificeerde elektricien dat zo zou doen en of het juist is, maar met mijn enigzins beperkte gereedschap (en kennis ongetwijfeld) leek mij dat een manier om aardingsfouten daartussen uit te sluiten.

Ah nee, ik begrijp je verwarring, ik bedoel daarmee gewoon tussen l1 en nul, l2 en nul en l3 en nul.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu