Grondkabel en verlichting naar schuur

MarcoHoorn

  • #1
Hoeveel aders heb ik nodig om via de aanteleggen grondkabel naar de schuur de buitenverlichting vanuit de bijkeuken en vanuit de schuur (hotelschakeling) te bedienen. Er is nog een elektriciteit in de schuur aanwezig.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Waar bevindt deze buitenverlichting zich? Bij de schuur, bij de woning, in de tuin of op meerdere plaatsen?

In principe heb je genoeg aan 5 aders, dus in het geval van een grondkabel 4 aders plus de aardlitze. Als de verlichting allemaal vanuit de schuur aangesloten wordt kun je dat uitvoeren als normale wisselschakeling. Mocht deze verlichting vanuit de woning aangesloten worden dan moet je naar een aderbesparende wisselschakeling kijken. Of naar een kabel met een extra ader maar die zul je niet zo makkelijk vinden. ;)
 

MarcoHoorn

  • #3
Sorry vergeten te vermelden. De verlichting bevindt zich bij de schuur.
Ik dacht aan bruin naar de schakelaar in de bijkeuken die wordt dan de zwarte ader in de grondkabel.
Bruin en blauw en aarde naar de schuur.

Edit: er moeten zeker 2 zwarte aders in de grondkabel gebruikt worden voor de schakeling?
 

Roadrunner84

  • #4
Een gewone wissel schakeling voldoet hier prima, dus bruin blauw zwart zwart in een met aardscherm voorziene grondkabel gebruiken.
Je zou kunnen overwegen om (als je geen degelijke kabel kan vinden) een drie fase grondkabel te gebruiken en de grijze ader van een zwarte krimpkous te voorzien. Je hebt dan twee zwarte aders voor je schakeling.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Als je de aderbesparende wisselschakeling toepast heb je naast blauw, bruin en aarde slechts 1 zwarte draad nodig. Alles moet uiteraard wel van dezelfde groep afkomstig zijn.
 

Roadrunner84

  • #6
De aderbesparende schakeling heeft één draad minder nodig, namelijk 2 ipv 3 zwarte aders. Als je lamp dus op dezelfde plek als je tweede schakelaar zit dan win je niets.
 

MarcoHoorn

  • #7
Dank voor de info/hulp.
Ik ga eraan werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu