Tuinverlichting grondkabel aansluiten

JohK

  • #1
Hallo klussers,

Ben bezig met de tuinverlichting en heb daar een paar vragen over.
Ik heb een grondkabel met ijzermantel van de meterkast doorgetrokken onder het huis naar de tuin. Die wil ik aansluiten op zo'n vierkante aansluitkast, 40 cm boven de grond, en dan verder met een gewone buitenkabel naar schakelaar en lamp.

-Moet de grondkabel in een pvc-buis volgens de normen? (van grond tot aansluitkast). Het zal dan een 19 mm buis moeten worden want in een 16 mm past hij niet
-Moet de grondkabel door de vloer in een pvc-buis
-Het ijzerdraad is aan het uiteinde iets verroest. Geen probleem lijkt me? Er is nog genoeg ongeroest ijzerdraad over. Ik kan de kabel niet inkorten.
-Kan ik gewoon een paar ijzer draadjes in elkaar draaien en de rest afknippen?

Ben benieuwd naar jullie adviezen!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als het goed is zit er onder de mantel een klein koperen vlechtje, de aardlitze. Deze gebruik je om de aarde aan te sluiten. De rest van de draadjes van de mantel kun je wegknippen. Bovengronds staat een buis erom wel veel netter.
 

Gerrit

  • #3
Behalve dat het netter staat.... Bij een doorgang door de vloer dient een leiding beschermd te zijn door een koker of slagvaste buis.
 

JohK

  • #4
Bedankt!
Als ik het goed begrijp hoeft een buitenkabel met ijzeren mantel vanaf de grond tot de aansluitkast niet perse in een buis, maar bij de vloer-doorgang wel.
 

Gerrit

  • #5
Zo is het, en de buis dient minimaal 10 cm boven de vloer uit te steken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu