Groepenkast vervangen - nieuwe groepenkast

Mark32

  • #1
Ik ben (samen met een installateur) aan het kijken naar een nieuwe groepenkast. Nu heb ik een aantal vragen puur uit interesse, dus maak je geen zorgen dat ik aan mijn meterkast ga rommelen, dit laat ik aan de installateur over!

Op dit moment is mijn meterkast als volgt opgebouwd:

Helemaal onder: hoofdzekeringen kast
daarboven: Meter
boven meter: Groepenkast ( 4x schroefzekering + 4x schakelaar)
links van groepenkast: aardlekschakelaar 0.5A (vertikaal gemonteerd)

Nu wil ik de keuken gaan vervangen, hiervoor moet een fornuisgroep en een extra gewone groep worden gemaakt.

De installateur adviseert de huidige groepenkast een aardlekschakelaar te vervangen omdat deze niet meer aan de huidige eisen voldoen. Volgens hem moet de nieuwe meterkast uit de volgende delen bestaan:

1x Hoofdschakelaar 40A
2x Aardlekschakelaar 0.03A
5x Groepautomaat 16A
1x Fornuisgroep automaat 2x16A

Nu zul je denken niet veel bijzonders, echter één probleem: De huidige groepenkast is +/- 25 cm hoog, dit kan absoluut niet meer worden, hier is gewoonweg geen ruimte voor. Ook het lager hangen van de hoofdzekeringen en meter gaat niet lukken.

Mijn vragen:
1: Bestaat er een kast waar dit alles in zit, of in te zetten is, welke niet hoger dan 25 cm is?

2: Op internet zag ik de ABB HAD3332-22+H42* kast staan mag/kan ik(de installateur) hier een HAF HA1F naast hangen. (is dit aan te sluiten, heb begrepen dat de HAD kasten met busboard werken, zonder kabels, automaatje inklikken)

3: Mag in het fornuisgroep kastje ook één of twee gewone groepen naast de fornuisgroep worden gezet zodat ik mijn keuken in één kast kan onderbrengen? Er zijn nog een aantal lege plaatsen in de HA1F. (betekend volgens mij ook dat de hele keuken op één aardlek komt)

4: (niet van toepassing op mijn installatie) De ABB HAD 200x200mm kasten kun je zelf samenstellen. Nu zitten de aardlekschakelaars in het midden, links en rechts van de aardlekschakelaars zijn dan nog 4 plaatsen open. Wanneer je dan een hoofd schakelaar monteert komt deze helemaal links te zitten. Als je dan een fornuisgroep erbij zet komt deze tussen hoofdschakelaar en aardlek. Nu heb je naast de rechter aardlek nog 4 plaatsen voor groepen.
Is het nu zo dat de linker aardlekschakelaar voor de linker 4 vakjes is, en de rechter aardlekschakelaar voor de rechtse 4?
Volgens de installateur moet je de verlichtingsgroepen over meerdere aardlekschakelaars verdelen zodat je bij het uitvallen van een aardlekschakelaar niet helemaal in het donker komt te zitten. Dit gaat met bovenstaande configuratie indien de rechtse schakelaar echt alleen voor de rechtse groepen is) niet lukken, of mag je de fornuisgroep ook rechts zetten?
 

Gerrit

  • #2
Dit is een doe het zelf forum. De installateur heeft de situatie gezien en zijn advies gegeven. Wij gaan hier geen commentaar op geven.

Hier gaat een slot op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu