Gootsteen afvoer werkt niet goed

Bosd

  • #1
Drie jaar geleden is bij mij een nieuwe keuken geinstalleerd met totaal nieuwe leidingen.

De nieuwe afvoer is aangesloten op de regenwaterafvoer buitenshuis. Een jaar geleden begon mijn gootsteen te klokken bij het leeglopen. Na het schoonmaken van het riool buiten het huis, was dit klokken verdwenen.

Na drie maanden begon het weer en het wordt steeds erger. Het water komt nu zelfs al borrelend naar buiten via het open stuk waar de afvoer van de afwasmachine in hangt. Dat water moet zich dan eerst nog een weg banen door de syfon die daar onder hangt.

Wat is hier het probleem? Ik kan me niet voorstellen dat er nu al, na drie jaar, een verstopping in de nieuwe leidingen zit.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Volgens mij kan dat heel goed binnen drie jaar.

Wat te denken van alle vetrestanten die er via de keukenafvoer en afwasmachine doorgaan? Als de afvoer niet goed op afschot ligt dan kan de vette aanslag behoorlijk snel aankoeken. Heb je al wat van die ontstoppingsmiddelen geprobeerd?

Als dat niet helpt en je kan er nog bij komen kan je de afvoer op afschot controleren of zelfs loshalen en intern controleren.

Succes
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
PS, ik zou trouwens ook een tussenstukje op de sifon zetten waar je de afwasmachine afvoer op vast kan schroeven in plaats van een open verbinding.

Dat kan een hoop geklieder schelen als het afvoerwater niet zo snel wegloopt.
 

Rufu

  • #4
Staat er soms een boom in de buurt die z'n wortels ergens in de tussen-aansluitingen van het buiten riool laat groeien?
Heb je onstoppingsstukken in het buitenriool ? (T-stuk rond 110 met schroefdeksel)?

Je zegt: aangesloten op regenwater-afvoer; wat bedoel je daarmee ? een regenpijp ?
 

Bosd

  • #5
Dank voor je reactie.

Ontstoppingsspul (van die korrels caustic soda) al meerdere keren geprobeerd, geen effect. Rioolschoonmaakbedrijf uitnodigen dan maar?

Afschot gecontroleerd, zo te zien zit er bijna geen afschot in de leiding van het gootsteenkastje naar buiten, ik denk niet dat ik daar nog iets aan kan doen.

Of wel?
 

Bosd

  • #6
Rufu: inderdaad, bomen zat in de buurt!

Moet ik om de wortelwildgroei te controleren de hele buitenrioolleiding (=regenwaterafvoerleiding) opgraven? Er zit slechts 1 ontstoppingsstuk in de buitenriool leiding, die rondom het huis loopt en aan de voorkant aangesloten is op het gemeenteriool.

Overigens kan ik zelf niet ontstoppen, daar is de leiding te lang voor, met een veer kom ik slechts 3 meter ver, tot aan de eerste bocht.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Laat de spoelbak eens flink vol lopen, vervolgens de stop eruit.
Blijft het water dan meteen staan of loopt het eerst een tijdje weg en blijft het dan staan? De tijdsduur kan een indicatie zijn voor hoever de verstopping van je keuken afzit.

Het heeft geen zin om meters pijp te (laten) controleren als de verstopping in het begin zit.

Je zegt: Afschot gecontroleerd, zo te zien zit er bijna geen afschot in de leiding van het gootsteenkastje naar buiten.
Loopt de afvoer meteen vanuit het keuken kastje naar buiten naar de regenpijp? Zo ja misschien de regenpijp eens controleren?
 

Rufu

  • #8
Buitenriool: wat is de doorsnee? Rond 110 mm?
HWA (de regenpijp vanaf de dakgoot) is maximaal rond 80.

Ergens vat ik het niet. Riool - afvoer van water en "bolussen"- in de grond heeft een doorsnee van 110 bij woonhuizen. Hierop aangesloten zijn bv. keuken , badkamer en regenpijpen (HWA=HemelWaterAfvoer).

Waar zit het ontstoppingsstuk: bij keukenafvoer of op de erf-afscheiding -gemeente - eigen-erf?
 

Rufu

  • #9
Niet zo snel opgeven.

Met een tuinslang en een platgeslagen stukje koperen leidingbuis in de slang , drukverhoging, kom je ook een heel eind. Je kunt daarmee o.a de plaats bepalen waar de verstopping ongeveer zit.

Een ontstoppingsbedrijf kun nog altijd optrommelen.
Overigens : als de wortels op gemeentegrond zijn ingegroeid, is het niet ondenkbaar, dat de kosten voor deze lagere overheid zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Rufu, HWA is er ook in 100 mm.

Bosd, is de afvoer van de keuken echt aangesloten op HWA pijp(HemelWaterAfvoer) of op RWA pijp (RioolWaterAfvoer)?

Wanneer de afvoer is aangesloten op HWA is de kans groot dat de pijp ingezakt is door de hitte van het (kook)water van de keuken, dit soort pijp kan niet tegen hoge temperaturen.
 

Ketelman

  • #11
Mag je zeggen dat HWA dunwandig pvc is en RWA dikwandig Jan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Nog een paar zaken rechtzetten.
Rufu schreef;
Met een tuinslang en een platgeslagen stukje koperen leidingbuis in de slang , drukverhoging, kom je ook een heel eind. Je kunt daarmee o.a de plaats bepalen waar de verstopping ongeveer zit.
Met een vernauwing krijg je nooit een drukverhoging maar wel een geconcentreerde straal.


Bosd schreef;
Afschot gecontroleerd, zo te zien zit er bijna geen afschot in de leiding van het gootsteenkastje naar buiten, ik denk niet dat ik daar nog iets aan kan doen.
Het is juist goed dat er bijna geen afschot in de afvoer zit, het vuil moet drijvend worden afgevoerd anders ontstaat er een sliblaag in de afvoer.
 

Rufu

  • #13
Rond 100 HWA is bekend, laat ik het nu niet te moeilijk maken met alle maten dik- en dunwandig.

Punt is: ligt er nu 110, echte rioolpijp rond(?) het huis of is keuken-afvoer op HWA aangesloten?
Indien verstopping op "gemeente"gebied zit kunnen de eventuele kosten voor Bosd meevallen. Moet het eerst wel even zelf aantonen.
 

Bosd

  • #14
Hallo allemaal,

Dank voor alle reacties. Ik heb inmiddels een hoop nieuwe terminologie geleerd. Maar ik moet wat duidelijker zijn denk ik.

In het gootsteenkastje komen afvoeren van gootsteen, afwasmachine en close-in boiler bij elkaar en zijn aangesloten op een 80 mm buis die over een lengte van 5 meter, met gering afschot, uiteindelijk door de keukenmuur naar buiten loopt en aangesloten is op de bestaande HWA pijp aan de achterzijde van het huis.

Deze pijp loopt rond het huis en is aan de voorzijde aangesloten op de RWA. Het gehele buitenstelsel, inclusief de aansluiting op het gemeenteriool is ca. 9 maanden geleden schoongemaakt door een ontstoppingsbedrijf.

Zij hebben daartoe twee ontstoppingspunten gebruikt:
1. Aan de achterzijde van het huis het putje dat onder de tuinkraan zit en
    aangesloten is op de HWA en
2. Aan de voorzijde van het huis een ontstoppingspunt op de RWA.

Na dit schoonmaken waren de wegloop problemen van het gootsteenwater verdwenen. Ik kan me goed voorstellen dat er zich inmiddels een nieuwe verstopping heeft opgebouwd en wel in de 80 mm leiding die over de hele lengte van de keuken naar buiten loopt.

Het duurt bij volle gootsteenbak inderdaad een tijdje voor het water niet meer wegloopt, maar uit de open pijp in het gootsteenkastje gaat gutsen.

Vraag is nu: hoe krijg ik zo'n lange, dikke pijp ontstopt? Ik kom er met een veer niet in, er zitten twee scherpe bochten aan het begin.

Nogmaals alvast bedankt!
 

Rufu

  • #15
Hallo Bosd,

Kun je bij het afvoerputje komen? Lig het deksel/tegel op : staat het niet vol afvoerwater -> waarschijnlijk zit "80" naar gootsteen dicht.
Controle riool naar voren: stort gelijktijdig of kort na elkaar een x-tal emmers water in de put. Loopt dit goed/snel weg : riool naar voren is open "80" ergens dicht.

Kun je ergens in deze afvoer op de bovenkant een gat boren? Zoja zoek een plaats op waarbij je 3m veer naar beide zijden kunt steken. Veer te kort : er zijn langere te verkrijgen (kopen of lenen).

Probeer de gemaakte opening zo te maken dat je er nadien bij kunt: voorzie voor de toekomst weer "blub" problemen (na ca 3jr.).

Succes,

Rufu
 

Rufu

  • #16
Sorry Bosd,

Vergat te zeggen dat als je gegevens buis en hulpstukken zoekt, deze of deze sites interessant zijn.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #17
Zitten je dakgaten erg hoog?

Hoever kan je met je veer of eventueel een tuinslang de hwa in?

Kraan vol open en met de slang heen en weer raggen in de pijpen kan helpen. En als het niet met water wil en je hebt wel een compressor kan je die ook op de slang aansluiten en een paar keer een flinke blast geven.

Zitten er bladvangers in je dakgoot? Bladeren kunnen de boel ook lekker verstoppen. 9 maanden geleden ook het geval geweest?
 

Rufu

  • #18
Frank,

Heeft ie ook nog gaten in z'n dak zitten? Dan verkocht ik de zaak maar.
 

Bosd

  • #19
Lui,

Het probleem zit niet in de buitenpijpen, ik heb getest door vele emmers water in het putje te gooien, alles loopt daar vlot weg.
Ik kan niet bij de 80 mm buis die binnen ligt, want die loopt onder de keukenkastjes door.

Ik zoek naar een methode om vanuit het gootsteenkastje door de bochten te komen, of een andere manier om zo'n dikke buis te ontstoppen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #20
Hallo Rufu, te snel getypt denk ik, :oops: maar in de dakgoten zitten wel gaten anders lopen ze over :) .

Bosd, ik heb nog 3 ideeën en dan weet ik het ook niet meer:

Kan je vanaf het putje misschien met je ontstopveer terug werken?
Andere optie: buis onder keuken kastje doorzagen op het verste punt waar je bij kan en vandaar verder werken? Later de buizen weer verbinden met een schuifmof.

Er is ook vloeibare onstoppingsmiddel wat je er een nachtje in moet laten staan. Misschien dat die het los weet te krijgen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu